Publicat la: 
24/04/2012

MedLife Eva lanseaza la Brasov prima unitate de nastere naturals acreditata conform normelor internationale

Maternitatea MedLife Eva, parte a Sistemului Medical MedLife lanseaza astazi prima unitate de nastere naturala din Romania conform normelor organizatiei internationale IMBCO* (International MotherBaby ChildBirth Organization). Astfel, MedLife Eva devine prima maternitate din Romania acreditata ca Spital Prieten al Nasterii, programul de acreditare fiind coordonat de Asociatia Mame pentru Mame. In Romania, 39% din nasteri sunt provocate (travaliul nefiind lasat sa decurga normal) desi acest lucru nu este necesar - fata de Franta 22%, Marea Britanie 20%. Obiectivul organizatiei IMBCO este sa se ajunga la un procent de maxim 10% (provocarea nasterii aplicandu-se doar in situatiile in care medical se impune aceasta masura pentru a nu fi puse in pericol viata gravidei sau a bebelusului).

Noua unitate de nastere naturala include sala de nasteri normala si in mediul acvatic, precum si rezerve dotate cu dispozitive speciale care permit mamicilor sa nasca in pozitii cat mai confortabile, reducand la minim durerea si disconfortul. De asemenea, unitatea de nasteri va pune la dispozitie o serie de servicii, unice in Romania, care vor imbunatati semnificativ experienta nasterii. Astfel, viitoarele mamici vor avea la dispozitie consultant in alaptare acreditat ILCA, expert maternolog, psiholog cu competenta in terapia cuplului, posibilitatea de a naste cu Doula (persoana specializata care cunoaste gravida si ofera sprijin fizic, sufletesc si spiritual in timpul sarcinii, nasterii si in primele saptamani dupa nastere, dar care nu se implica medical), cursuri Lamaze, cursuri de Hypnobirthing (metoda de control a durerii), educatie prenatala si cursuri de ingrijire a perineului.

Aditional, maternitatea MedLife Eva aduce ca noutate implementarea si asumarea Planului de Nastere. Acesta reprezinta un document cu valoare de contract, prin care viitoarele mamici isi exprima in scris optiunile in ceea ce priveste modul in care se va desfasura nasterea chiar de la inceperea travaliului si pana la taierea cordonului ombilical, in cazul in care totul decurge normal si nu apar complicatii. De asemenea, planul de nastere este considerat un instrument de comunicare prevazut in circuitul de activitate al unui Spital Prieten al Nasterii, fiind respectat de intregul personal medical.

"Sunt foarte fericit ca am reusit sa implementam acest proiect pilot, la cererea unui numar mare de mamici, de la care am tot auzit in ultimii ani faptul ca isi doresc sa poata avea o astfel de alternativa, care nu exista la noi in tara pana acum. Noi nu reinventam roata ci punem accent pe faptul ca nasterea este un proces fiziologic normal, nu o boala. Am pus la punct un pachet complet de servicii medicale care au in centru binomul mama-bebelus si ajuta viitoarele mamici sa aiba parte de o nastere sanatoasa si o experienta pozitiva, fara interventii medicale de rutina aplicate in exces", a declarat dr. Aurel Ionel, directorul maternitatii MedLife Eva.

"Realitatea din Romania in ceea ce priveste modul in care se naste, este din pacate una dura. In cadrul asociatiei pe care o conduc iau contact zilnic cu zeci de femei care imi spun ca experienta nasterii este inca una traumatizanta in maternitatile din tara noastra. Acreditarea pe care o acordam astazi maternitatii MedLife Eva este o premiera si reprezinta garantia faptului ca nasterile se vor desfasura conform modelului IMBCO de ingrijire a binomului mama-bebelus care promoveaza sanatatea si confortul tuturor femeilor si bebelusilor in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii, stabilind astfel un standard de top al excelentei in domeniul ingrijirilor maternale", a declarat Ana Maita, Presedinte al Asociatiei Mame pentru Mame.

In Romania 39% din nasteri sunt provocate (travaliul nefiind lasat sa decurga normal) desi acest lucru nu este necesar - fata de Franta 22%, Marea Britanie 20%. Obiectivul organizatiei IMBCO este sa se ajunga la un procent de maxim 10% (provocarea nasterii aplicandu-se doar in situatiile in care medical se impune aceasta masura pentru a nu fi puse in pericol viata gravidei sau a bebelusului).

De asemenea, in Romania in peste 60% din cazuri se face epiziotomie (incizie chirurgicala la nivelul perineului realizata de medic inainte de nastere pentru a largi zona si a face loc fatului) la nastere fata de Franta 26,8%. Obiectivul IMBCO este un procent sub 20%. De aceea, in cadrul programelor pe care maternitatea MedLife Eva le ofera, gravidele vor invata tehnici de ingrijire si educare a perineului, in asa fel incat sa ajunga sa nasca natural, cu perineul intact.

Un studiu realizat de Asociatia Mame pentru Mame la inceputul acestei luni arata ca principalele motive pentru care mamicile din Romania NU aleg sa nasca pe cale naturala sunt: teama de durere si complicatii; lipsa informatiilor corecte privind felul in care decurge o nastere naturala informarea insuficienta si/sau gresita in ceea ce priveste nasterea pe cale naturala vs. cezariana (cezariana nu mai este perceputa ca o interventie de urgenta, ci ca o alternativa fireasca la nasterea naturala); comoditatea mamicilor.

Specialitate: 
Comentarii

Femeia în travaliu ar trebui sã facã exact ce simte cã o ajutã în
fiecare moment : sã se plimbe, sã stea în picioare, culcatã, în genunchi, în bratele partenerului, sã meargã la toaletã, sã geamã, sã plângã, sã tipe, sã povesteascã ce o preocupã, apoi sã împingã cât mai putin atunci când îi vine (si nu atunci când îi spune altcineva).

Nasterea la maternitate inseamna:
controlul vaginal periodic (pentru a verifica dilatarea colului uterin), pozitia clasică de nastere, ginecologică : pe spate si cu picioarele în sus, îndemnurile de “împinge, împinge”, clamparea cordonului
ombilical imediat după nastere si tăierea lui curând după aceea, ca să nu uităm valurile de necunoscuti (medici, asistente, studenti) care, în trecere, fac si ei câte un control vaginal de antrenament sau doar se uită. Mai sunt si altele, de care viitoarele mămici poate nici n-au auzit, cum ar fi clisma, perfuziile, anestezia peridurală, monitorizarea fetală periodică sau
continuă, stimularea contractiilor prin medicamente introduse intravenos (ocitocina), ruperea manuală a membranelor, injectia de – din nou – ocitocină după nastere (sau chiar în timpul ei, când apar umerii copilului), epiziotomia, aspirarea căilor respiratorii ale copilului, introducerea de betisoare în anusul si în esofagul copilului pentru a verifica permeabilitatea
lor, picături puse în ochii copilului si o injecŃie cu vitamina K (e bună si fiindcă « stimulează » copilul să tipe, să vadă toata lumea că e sănătos).

Cautati pe internet o carte extraordinara si gratuita, Ghid pentru o nastere naturalã de Cristina Sbîrcea! Textul de mai sus ii apartine.

Tot din cartea Cristinei Sbarcea: Cu totii stim cã mersul la toaletã e un
proces intim. De obicei oamenii preferã sã fie singuri în aceste momente, într-un loc retras, linistit si unde se simt în sigurantã. Interventiile exterioare pot deranja bunul mers al acestui proces pânã la a-l inhiba.

Imaginati-vã acum cum v-ati descurca dacã, în loc de o toaletã închisã, v-ati afla într-o salã bine luminatã, plinã cu diversi necunoscuti, întinsã pe spate si
dezbrãcatã, cu picioarele depãrtate, cu acei necunoscuti urmãrind cu mult interes ce se întimplã în zonele dvs intime. Periodic unul sau mai multi necunoscuti vã vor consulta prin introducerea unui deget în anus ca sã verifice stadiul în care vã aflati cu defecarea.

Pariez cã reactia organismului supus la aceste conditii ar fi de inhibare (constipare)! Iar acum, revenind la travaliu si nastere, cine poate afirma cã aceste procese au un caracter mai putin intim decât mersul la toaletã ? Uzantele actuale fac ca majoritatea femeilor sã nascã la maternitate, în conditii asemãnãtoare cu cele descrise în scenariul aberant de mai
sus. Organismului îi pasã prea putin de uzante ; el reactioneazã automat prin inhibare la unul sau mai multi dintre factorii descrisi mai sus.

Ii urez Maternitatii Medlife mult succes, si transmit multumiri pt alegerile pe care ni le ofera!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Bisoc Dorel,Medic specialist
Medic specialist
Radu Dan Cristian,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Vulcan Florin,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 79

Articole similare

Maternitatea MedLife Eva, parte a Sistemului Medical MedLife lanseaza astazi prima unitate de nastere naturala din Romania conform normelor organizatiei internationale IMBCO* (International MotherBaby ChildBirth Organization). Astfel, MedLife Eva devine prima maternitate din Romania acreditata ca Spital Prieten al Nasterii, programul de...
Dragii viitori parinti, In perioada 14 – 17 noiembrie va asteptam la targul BabyLife, care are loc in incinta Maternitatii MedLife Grivita (Calea Grivitei nr. 365, Bucuresti). Oferta MedLife pe durata targului include pachete speciale pentru nasterea in cadrul Maternitatii Grivita. Totodata, ii veti putea cunoaste si pe specialistii Stem Cells...
Despre tulburarile psihice legate de sarcina si nastere, majoritatea psihiatrilor va vor spune cat de importante sunt cauzele biologice, neuro-endocrine. Si, dintr-un punct de vedere strict medical, au dreptate. Mai multe despre acesti factori am scris intr-o insemnare precedenta. In Romania, femeile care vor sa aiba copii sunt supuse unei...