Publicat la: 
22/05/2013

Centrul de Medicină Materno-Fetală şi Reproducere Umană Asistată, parte a Sistemului Medical MedLife introduce testul Panorama, primul test de screening prenatal cu sensibilitate si specificitate peste 99%, care depistează sarcinile cu feţi care suferă de aneuploidie. Aneuploidiile cele mai frecvente sunt reprezentate de numărul anormal de cromozomi 13, 18, 21, X. Testul se realizează prin recoltarea unei probe de sânge matern, începând cu săptămâna a noua de sarcină.

Metodologia unică de test prenatal Panorama utilizeaza tehnologia polimorfismului singular de nucleotide (SNP) pentru a evalua aproximativ 20.000 polimorfisme ale unei nucleotide din sangele matern, examinând atât celula maternă cât şi pe cea fetală. Sensibilitatea şi specificitatea testului sunt de peste 99%.

Dacă pacienta a obţinut un rezultat cu risc înalt, acest lucru înseamnă că există o probabilitate crescută (mai mare de99%) ca fătul să fie afectat de una dintre anomaliile cromozomiale testate.

Ca pas următor se va recomanda certificarea diagnosticului prin biopsie de vilozităţi coriale sau amniocenteză. Rezultatul acestui test nu elimină posibilitatea existenţei unei alte boli genetice la făt, în afara celor testate. Metodologia folosită evaluează aproximativ 20.000 SNP (polimorfisme ale unei nucleotide) pe ADN–ul din sângele matern, care are origine maternă şi fetală.

Majoritatea oamenilor au 23 de perechi de cromozomi, dintr-un total de 46 - două exemplare din fiecare pereche. Testul Panorama este foarte eficient în a determina dacă există doar un singur cromozom acolo unde ar trebui să existe o pereche, sau dacă există un cromozom suplimentar, mai ales cei care sunt responsabili de apariţia sindromului Down, sindromului Edwards, sindromului Patau şi alte anomalii cromozomiale.

Metodele actuale utilizate pentru diagnosticul prenatal cum ar fi amniocenteza sau biopsia vilozitatilor coriale (CVS), sunt invazive și prezintă un risc crescut de avort spontan. Testul prenatal Panorama este neinvaziv, necesită doar o probă de sânge de la mamă şi este perfect sigur atât pentru bebeluş cât şi pentru viitoarea mămică.
"Suntem din nou primii, într-un domeniu atât de sensibil precum screening-ul prenatal şi venim în întâmpinarea viitorilor părinţi, care merită să aibă acces la informaţia genetică disponibilă prin cel mai exact şi mai sigur test de screening prenatal. De ce recomand testul Panorama, prioritar tuturor celorlalte teste deja existente? Pentru că are câteva avantaje incontestabile şi anume: are o sensibilitate si specificitate mai mare decât alte teste prenatale de screening disponibile, foloseşte o metodă sigură şi convenabiă, prin care se evită testarea invazivă. Suntem printre primele centre de Medicina Maternofetala din Europa care facem această analiză, probele fiind trimise în SUA pentru detectarea ADN-ului fetal," a declarat Dragoş Albu, coordonatorul Centrului de Medicină Materno Fetală şi Reproducere Umană Asistată MedLife.

Analiza este recomandată tuturor femeilor însărcinate, în special celor care au depăşit vârsta de 35 de ani, celor cu risc crescut de anomalie cromozomiala dupa bitest sau triplu test, femeilor cu sarcinil obţinute prin fertilizare in vitro, tuturor gravidelor ce vor să evite amniocenteza sau biopsia de vilozităţi coriale. Testul este contraindicat în cazul sarcinilor multiple.

Consultaţiile şi investigaţia sunt realizate în cadrul Centrului de Medicină şi Reproducere Umană Asistată MedLife iar programările se pot face la 021 9646.

  • Despre Centrul de Medicină Materno Fetală şi Reproducere Umană Asistată - MedLife Griviţa

Centrul de Medicină Materno-Fetală şi Reproducere Umană Asistată din cadrul MedLife, condus de Dr. Dragoş Albu - medic primar obstetrică-ginecologie, asistent universitar, doctorand în medicină, a apărut ca o consecinţă a dezvoltării obstetricii şi a ginecologiei moderne, cuprinzând o echipă multidisciplinară de medici, cadre universitare şi doctori în medicină, ce urmăresc asigurarea de servicii medicale de excelenţă în trei direcţii principale: medicină materno-fetală, reproducere umană asistată şi genetică medicală.

Medicina Materno-Fetală - se ocupă cu sfatul preconcepţional, screeningul anomaliilor cromozomiale în primul trimestru de sarcină, screeningul anomaliilor congenitale in trimestrul II, folosind ecografe de mare performanţă, diagnosticul invaziv al anomaliilor cromozomiale (Sindrom Down, Trisomie 18, Trisomie 13) şi al sindroamelor genetice, prin biopsie de vilozităţi coriale si amniocenteză, urmărirea gravidei, managementul sarcinilor cu risc crescut.

Reproducere Umana Asistată - primul serviciu integrat de Medicina Reproductivă din România ce cuprinde o echipă formată din specialişti în reproducerea umană asistată, chirurgie reproductivă, endocrinologie reproductivă, embriologie, andrologie, genetică, psihologie şi urologie, care au diagnosticat şi tratat deja peste 1500 de cupluri infertile, cu o rată de succes de 35% în cazul fertilizării în vitro, în care, ca linii de dezvoltare, se remarcă: crearea primului serviciu de andrologie, posibilitatea efectuării de fertilizare în vitro cu ICSI  la pacienţii cu azoospermie obstructivă prin puncţie testiculară, diagnosticul genetic preimplantaţional, abordarea pacientelor cu avorturi recurente.

Genetica Medicală – se ocupă cu depistarea anomaliilor genetice şi functionează în stransă legatură cu primele două.

  • Despre MedLife:

MedLife activează pe piața din România din 1996, fiind cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piața locală.

Compania acoperă toate zonele de activitate medicală: ambulatoriu, spitale, maternităţi, laboratoare, farmacii, toate acestea constituind Sistemul Medical MedLife.

În prezent, MedLife îşi desfăşoară activitatea în 9 Hyperclinici din Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Arad; 8 laboratoare proprii de analize; 6 spitale în Bucureşti, Braşov şi Arad, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie şi unul de Obstetrică-Ginecolgie; 3 maternităţi în Bucureşti şi în ţară, 28 de centre medicale generaliste în Bucureşti şi în ţară, 9 centre de excelenţă cu specializare unică, 6 farmacii proprii reunite sub reteaua PharmaLife Med, şi în colaborare cu 135 clinici medicale partenere din toată ţara.

Recent, MedLife a obținut acreditarea pentru Maternitatea MedLife București în calitate de Spital Prieten al Copilului, procesul de certificare fiind derulat de către Organizatia Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF,  Maternitatea MedLife fiind totodată și prima maternitate privată din Capitală care deține acest statut. Alte două maternități din rețeaua MedLife sunt în curs de acreditare pentru acest program.

Conform studiului internaţional realizat de Reader's Digest, MedLife este pentru al treilea an consecutiv cel mai de încredere brand în rândul românilor la categoria “Clinică Privată”, iar în ultimii patru ani, studiile de piaţă IMAS derulate la nivel naţional plasează constant MedLife drept brandul cu cea mai mare notorietate pe toate segmentele: spital privat, clinică-centru medical, laborator medical. De asemenea, MedLife a câștigat anul trecut premiul „Superbrands” la categoria „Clinici private”.

  • Despre Natera:

Natera este o companie care oferă teste genetice şi are la bază o tehnologie bio informatică NATUS care oferă rezultate precise şi cuprinzătoare pentru testele care se fac din analizarea unor cantităţi infime de ADN uman. Natera are un laborator certificat CLIA in San Carlos, California şi oferă teste genetice prenatale şi de preconcepţie. Testele includ diagnosticul de pre-implantare genetică pentru a identifica anomalii cromozomiale sau condiții genetice moştenite din embrioni generaţi în timpul unui ciclu FIV; testarea produsului de concepţie rezultat în urma unui avort pentru a analiza rapid și eficient cromozomii fetali şi a determina cauza pierderii sarcinii, teste prenatale non-invazive pentru determinarea paternității; teste genetice pentru părinţi, prin care se determină dacă aceştia sunt purtătorii unor boli genetice, cu riscul de a fi transmise şi la copil. Natera furnizează de asemenea testul Panorama, o analiză simplă ţi sigură pentru femeile însărcinate, care identifică cele mai frecvente anomalii cromozomiale la făt, începând cu a noua săptămână de sarcină. Aceste teste sunt efectuate de lideri ăn medicina materno fetală din Statele Unite. Pentru detalii suplimentare accesaţi: www.natera.com.

Specialitate: 
Comentarii

Acest test este destul de scump in comparatie cu nivelul de salarizare din Romania, dar si cea mai buna varianta de screening prenatal pentru cei ce si-o permit.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Giurgiu Ioan Coriolan,Medic specialist
Medic specialist
Tudor Alina - Simona,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Radu Dan Cristian,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 76

Articole similare

Dr. Romeo Muntean, medic primar obstetrica-ginecologie / Foto: MedLive Primele semne ale implantarii unei sarcini in uterul matern apar la patru saptamani si cateva zile, moment in care poate fi realizat diagnosticul diferential dintre sarcina intrauterina si cea extrauterina. Din acest moment, viitoarele mame trebuie sa urmeze un anumit...
Dr. Romeo Muntean, medic primar obstetrica-ginecologie / Foto: MedLive Oare e sanatos? Creste suficient in greutate? Are doua maini, doua picioare? Se va naste la termen? Poate sunt doi, in loc de unul? In urma cu doar o jumatate de secol, raspunsurile erau greu sau imposibil de obtinut de-a lungul intregii perioade de noua luni "doi in unul"....
Ce modificari ale organismului au loc in primul trimestru de sarcina? In ce consta un screening eficient in aceasta perioada? Ce investigatii medicale se recomanda? Care sunt principalele riscuri si cum trebuie sa se protejeze viitoarea mama? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr....
Centrul de Medicină Materno-Fetală şi Reproducere Umană Asistată, parte a Sistemului Medical MedLife introduce testul Panorama, primul test de screening prenatal cu sensibilitate si specificitate peste 99%, care depistează sarcinile cu feţi care suferă de aneuploidie. Aneuploidiile cele mai frecvente sunt reprezentate de numărul anormal de...
Centrul de Medicină Materno-Fetală şi Reproducere Umană Asistată, parte a Sistemului Medical MedLife introduce testul Panorama, primul test de screening prenatal cu sensibilitate si specificitate peste 99%, care depistează sarcinile cu feţi care suferă de aneuploidie. Aneuploidiile cele mai frecvente sunt reprezentate de numărul anormal de...