medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Andropauza

Andropauza

Alte denumiri: menopauza masculina

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre andropauză

Andropauza, descrisă frecvent şi ca „menopauza masculină”, se referă la modificările nivelurilor de hormoni masculini ca urmare a înaintării în vârstă. Boala implică o scădere a producţiei de testosteron, hormon produs în testicule, la bărbaţii cu vârsta de peste 50 de ani. 

Menopauza masculină nu are o durată stabilită și poate apărea treptat pe o perioadă de luni sau chiar ani, devenind de lungă durată dacă nu este tratată corespunzător, afectând atât sănătatea, cât și bunăstarea unui bărbat. 

Adropauza la bărbaţi diferă de menopauza feminină, în primul rând pentru că nu toţi bărbaţii o experimentează. Pe de altă parte, ea nu implică oprirea completă a organelor de reproducere, însă pot apărea complicaţii sexuale ca urmare a scăderii nivelului de hormoni.

medic urolog discuta cu un pacient aflat la andropauza

Cauze

Scăderea nivelului de testosteron reprezintă principalul factor ce provoacă menopauza la bărbaţi. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nu numai că organismul începe să producă mai puțin testosteron, dar și nivelul unui alt hormon, numit globulină de legare a hormonilor sexuali (SHBG), cu rolul de a extrage testosteronul utilizabil din sânge, începe să crească. Astfel, țesuturile din organism care sunt stimulate de testosteron primesc o cantitate mai mică din acesta, ceea ce poate provoca diverse modificări fizice și, eventual, mentale la o persoană, cum ar fi schimbările de dispoziție sau oboseala.  

O „criză a vârstei mijlocii” poate fi, de asemenea, responsabilă pentru andropauză, atunci când bărbaţii cred că au ajuns la jumătatea vieţii. Anxietăţile legate de ceea ce au realizat până atunci, fie în slujba lor, fie în viaţa personală, pot duce la o perioadă de depresie.

Factori de risc

Andropauza îi afectează cel mai adesea pe bărbații mai în vârstă, cu niveluri de testosteron în scădere, cu boli de inimă, obezitate, hipertensiune arterială sau diabet de tip 2. 

Modificarea nivelurilor de hormoni masculini nu este singurul factor care contribuie la apariţia simptomelor andropauzei: 

  • lipsa exercițiilor fizice; 
  • fumatul; 
  • consumul de alcool; 
  • stresul
  • anxietatea
  • lipsa somnului.

Simptome

În timp ce menopauza la femei marchează o scădere bruscă a nivelului de estrogen și  progesteron într-o perioadă relativ scurtă de timp, simptomele andropauzei la bărbaţi se manifestă mai lent, mai subtil și mai puțin sever, însă, în ambele cazuri, afectează viaţa sexuală. 

Simptomele atribuite menopauzei masculine includ: 

  • bufeuri
  • insomnie sau dificultăți de somn; 
  • scăderea densității osoase; 
  • infertilitate; 
  • pierderea masei musculare; 
  • acumularea de grăsime în jurul abdomenului și pieptului; 
  • piele uscată și subțire; 
  • transpirație excesivă; 
  • iritabilitate; 
  • scăderea încrederii în sine; 
  • dificultăți de concentrare. 

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) identifică cele mai frecvente simptome ale menopauzei masculine ca fiind scăderea libidoului, o frecvență mai mică a erecțiilor de dimineață și disfuncția erectilă. 

Studiul enumeră și alte simptome care includ pierderea energiei, incapacitatea de a merge mai mult de un kilometru pe jos și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor fizice intense, cum ar fi alergatul sau ridicarea de obiecte grele. 

Îngenuncherea şi aplecarea pot deveni, şi ele, mai dificile. De asemenea, depresia și oboseala ar putea să apară ca urmare a scăderii nivelului hormonilor masculini, iar comportamentul bărbaţilor la adropauză poate suferi modificări.

barbat cu simptome specifice menopauzei la barbati

Diagnosticare

Deoarece există alte afecţiuni care sunt asociate cu niveluri scăzute de testosteron (de exemplu hipogonadism, care determină întârzierea creşterii şi dezvoltării sexuale, diabet sau tensiune arterială ridicată), în primă fază, medicul specialist va face teste pentru a exclude aceste posibilităţi, înainte de a pune diagnosticul de andropauză. Apoi, acesta va solicita și alte analize de sânge care ar putea include măsurarea nivelului de testosteron din organism.

Tratament

Înlocuirea testosteronului din sânge este cel mai frecvent tratament pentru bărbaţii care trec prin andropauză. Acest tratament poate oferi ameliorarea simptomelor şi poate ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii în multe cazuri. 

  • Plasturi 

Acest tip de tratament permite eliberarea lentă şi constantă de testosteron în fluxul sanguin prin piele. Plasturele se aplică o dată pe zi, pe o zonă uscată de pe braţe, coapse, abdomen sau spate. 

  • Gel cu testosteron 

Acest tratament se aplică direct pe piele, de obicei pe braţe, şi este indicată spălarea pe mâini pentru ca gelul să nu fie transferat către alte persoane.  

  • Capsule 

Luate de două ori pe zi, după masă, capsulele reprezintă o altă opţiune pentru înlocuirea testosteronului. 

Acestea se fac în muşchi, la fiecare două până la patru săptămâni.  


Complicaţii 

Terapia cu testosteron ar putea crește riscul unui blocaj în tractul urinar și al cancerului de prostată, ar putea agrava boala cardiacă ischemică, epilepsia și apneea de somn. 

Prevenţie

În primul rând, medicul urolog va recomanda schimbarea stilului de viață, care să implice mai multă mişcare, renunțarea la consumul de alcool în exces şi evitarea tutunului.

Bibliografie

  1. Krans, Brian. “Male Menopause: Overview, Symptoms, and Treatment.” Healthline, 16 Sept. 2018, www.healthline.com 
  2. NHS Choices. “The “Male Menopause.”” NHS, 2019, www.nhs.uk 
  3. “Male Menopause: Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 10 Oct. 2018, www.medicalnewstoday.com 
  4. Abernathy, Lori. “Andropause: Causes, Diagnosis, Treatment.” America’s Best Care Plus, 7 Dec. 2016, https://americasbestcareplus.com 
  5. “Andropause - Causes, Symptoms, Treatment, Diagnosis - MedBroadcast.com.” Medbroadcast.com, https://medbroadcast.com 
  6. Leproult, Rachel. “Effect of 1 Week of Sleep Restriction on Testosterone Levels in Young Healthy Men.” JAMA, vol. 305, no. 21, 1 June 2011, p. 2173, https://doi.org/10.1001/jama.2011.710 
  7. MULLIGAN, T., et al. “Prevalence of Hypogonadism in Males Aged at Least 45 Years: The HIM Study.” International Journal of Clinical Practice, vol. 60, no. 7, 9 Oct. 2008, pp. 762–769, https://doi.org/10.1111/j.1742-1241.2006.00992.x 

 

Echipa medicală - Urologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.