MEDICINA GENERALA

26 Februarie 2020

Metoda Optima in tratamentul Herniei de Disc Lombare - de ce Microchirurgia Minim Invaziva -

scris de

Croitoru Raisa Nicoleta

Autor: Dr. Croitoru Raisa, Medic specialist Neurochirurgie, Life Memorial Hospital

Semnalul de alarma! 

In secolul tehnologiei, avalansa de informatii mai mult sau mai putin specializate la care oamenii au acces prin intermediul internetului are ca rezultat frecvent confuzia si abordul inadecvat al problemelor medicale. Cat de grave sunt durerile de spate? Cand  si de ce trebuie sa mergem la medic? Cum imi afecteaza diagnosticul calitatea vietii? Ce pot face pentru a fi din nou bine?

Hernia de disc lombara este o patologie din ce in ce mai des intalnita, care in secolul actual afecteaza pacienti tot mai tineri. Pentru a intelege ce este hernia de disc, de ce apare, care sunt cauzele si factorii de risc, dar mai ales ce optiuni de tratament are pacientul care se confrunta cu acest diagnostic, este necesar sa detaliem cateva aspect legate de anatomie.

Discul intervertebral este o structura anatomica situata intre corpurile vertebrale ce funcţioneaza ca un amortizor, preluand socurile si presiunile exercitate pe coloana vertebrala.

Structura acestuia este  complexa, compusa dintr-un nucleu pulpos si un inel fibros. Nucleul pulpos este situate in interior si este elementul esential care amortizeaza socurile si permite mişcarea vertebrelor. Inelul fibros este dur  si se afla la exteriorul nucleului pulpos, inconjurandu-l.

Hernia de disc se produce atunci cand in acest complex apare o degenerare cu fisurarea inelului fibros si extruzia nucleului pulpos spre canalul medular, cu compresiunea ulterioara a sacului dural si/sau radacinii nervoase .

Efectul imediat este cel mai frecvent reprezentat de durere acuta in regiunea lombara iradiata in membrul inferior.

In functie de particularitatile fragmentului herniat (dimensiune, localizare/conflict), aceste simptome pot fi insotite de amorteli, diminuarea reflexelor osteotendinoase specifice (rotulian/achilean) si/sau scaderea fortei musculare la nivelul labei piciorului sau degetelor. In cazurile de gravitate majora, cand o hernie voluminoasa apasa pe intreg sacul dural si radacinile continute de acesta, se poate produce sindromul de coada de cal, care necesita tratament chirurgical urgent.

Diagnosticul se stabileste in urma examenului neurologic completat de examenul IRM (rezonanta magnetica), sau un examen CT coloana lombara, in cazul in care primul tip de investigatie nu se poate efectua.

Optiunile chirurgicale indicate de neurochirurg sunt invariabil, adaptate particularitatilor fiecarui pacient. Elementul cheie al unei interventii de success este reprezentat de respectarea balantei intre cele doua principii esentiale: eficacitate maxima si invazivitate minima.

Revolutionarea tehnicilor in neurochirurgia spinala incepe chiar din 1977 cu folosirea pentru prima data de catre prof. Yassargil a microscopului operator pentru indepartarea unei hernii de disc; desi introducerea in practica curenta a luat amploare la sfarsitul anilor ’80 cand o parte dintre neurochirurgii spinali au abandonat discectomia conventionala (cu ochiul liber); din nefericire, nici in prezent microdiscectomia nu este folosita ca rutina, existand in continuare o proportie semnificativa de chirurgi ancorati in operatia clasica.

Tehnica microdiscectomiei permite scoaterea oricarui tip de hernie de disc printr-o incizie mica la piele, fascie si muschi, ca si o laminoartrectomie limitata in cazurile selectate, sau pur si simplu prin flavectomie (abordarea herniei prin ligamentul galben care se afla intre lamele vertebrale). Acest tip de abord limitat dar in acelasi timp eficient pentru toate tipurile de hernie de disc lombara au desemnat Microdiscectomia ca fiind “Standardul de Aur”, metoda optima in tratamentul acestei patologii; acest standard se mentine pana in prezent.

Ce presupune operatia de hernie de disc lombara:

Microdiscectomia este o tehnica minim invaziva ce are ca scop indepartarea materialului discal compresiv pe radacinile nervoase. Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie generala si cu pacientul in decubit ventral, se patrunde sub microscop operator printr-o incizie la piele de 2-2.5cm pana la nivelul discului herniat. Pacientul este externat de rutina in aceeasi zi sau a doua zi dimineata.

Avantajele acestui tip de interventie sunt:

timp de spitalizare scurt – majoritatea pacientilor se externeaza in primele 24 ore postoperator

 minimalizarea riscurilor intraoperatorii prin gradul crescut de siguranta oferit de microscopul operator

 risc scazut de infectii, risc scazut de sangerare intraoperatorie.

 disparitia rapida a durerii

 recuperare rapida datorita invazivitatii scazute; dureri postoperatorii minime si controlate prin medicatia uzuala;

✔    pacientii se pot intoarce la munca dupa un interval de timp relativ scurt (de obicei intre 2 si 4 saptamani) 

Statistic, microdiscectomia este o tehnica MISS cu rezultate remarcabile in eliberarea durerii cauzate de compresiunea radacinilor nervoase. Cea mai mare parte a pacientilor care experimenteaza episoade izolate de sciatica nu vor necesita interventie chirurgicala, insa atunci cand tratamentul conservator nu are rezultatele asteptate, microdiscectomia poate fi varianta curativa cea mai buna.

Este necesar sa evaluam circumstantele particulare ale cazului dumneavoastra si sa stabilim impreuna daca aceasta procedura este potrivita pentru tratamentul patologiei dumneavoastra.

 
 Adresa: Calea Grivitei Nr. 365
 Programare telefonica: 021 2094031
 Echipa MedLife de Neurochirurgie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.