Publicat la: 
29/09/2016

Mierea diluata cu apa calda ar putea ajuta la tratarea infectiilor urinare in spitale

Pacientii carora le este montat un cateter, fie pentru a elimina urina blocata in vezica urinara, fie pentru a monitoriza cantitatea de urina eliminata, sufera adesea de infectii urinare, insa oamenii de stiinta de la Universitatea din Southampton au descoperit ca aceasta problema ar putea fi combatuta in mod eficient printr-o simpla metoda - administrarea mierii diluata in apa calda.

In urma unui studiu efectuat recent in laborator, cercetatorii au aratat ca folosirea unei solutii, realizate numai din miere diluata in apa, opreste formarea unor bacterii comune, greu de indepartat de pe anumite suprafete, precum sunt tuburile de plastic folosite in cazul acestor pacienti.

Conform teoriei avansate de acestia, solutia ar putea fi utila pentru spalarea cateterelor urinare, pentru a le mentine curate in timp ce acestea sunt atasate vezicii urinare ale pacientului.

Mierea de albine a fost folosita dintotdeauna pe post de antiseptic natural. De-a lungul timpului oamenii au folosit miere pentru a trata arsuri si rani, iar in zilele noastre multe companii farmaceutice vand produse, realizate in conformitate cu standardele de reglementare medicale, in a caror compozitie intra mierea de albine.

Studiul de fata, publicat recent in revista de specialitate "The Journal of Clinical Pathology", a analizat doua bacterii, des intalnite la pacienti, care provoaca infectii la nivelul vezicii urinare - E. coli si Proteus mirabilis.

In cadrul experimentelor, cercetatorii au observat ca aceasta solutie, chiar si cu o dilutie scazuta de 3,3%, a reusit sa stopeze dezvoltarea bacteriilor.

Echipa de cercetatori, constituita de Dr. Bashir Lwaleed, a folosit mierea de Manuka - un tip de miere de albine care se hranesc cu nectarul produs de copacii Manuka originari din Noua Zeelanda - cunoscuta pentru proprietatile sale benefice de combatere a bacteriilor.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca si alte tipuri de miere ar putea fi la fel de eficiente, insa in cadrul studiilor realizate in laborator a fost folosita numai mierea de Manuka.

"Nu stim cum exact sau de ce mierea lucreaza ca agent antibacterian, precum nici faptul ca vezica biliara ar tolera foarte bine acest tratament la toti pacientii, intrucat acesta este primul studiu realizat pe aceasta tema," a declarat Dr. Bashir Lwaleed, autorul principal.

"Desi cercetarile noastre pe aceasta tema sunt in faza lor timpurie, aceasta cale de cercetare este interesanta si merita sa fie studiata amanuntit in viitoar. Cu toate astea, trebuie mentionat faptul ca astfel de tratamente, desi sunt naturale, nu sunt intotdeauna calea cea mai eficienta pentru tratarea bolilor," a declarat Dr. Dame Nicky Cullum, experta in tratarea ranilor.

Sursa: BBC

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Urologie

Medic Specialist
Calomfirescu Nicolae,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale, Profesor
Medic Primar,...
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 17