Obstretică

09 Martie 2018

Mituri despre contraceptie, explicate de Dr. Cristiana Vilcan: steriletul se foloseste doar daca ai nascut sau daca alaptez, nu raman gravida

scris de

Vilcan Cristiana

In general, la noi venitul copilului pe lume este ''un accident". O lunga perioada de timp nu am avut acces la informatii despre reproducere. Acum avem acces la informatii si nu ar trebui sa mai avem mituri si, totusi, ele exista. Cristiana Vilcan, medic primar obstetrica ginecologie, Hyperclinica MedLife Favorit, explica cele mai frecvente mituri legate de contraceptie.

Nu raman insarcinata daca este prima data cand fac sex

Daca fac sex neprotejat, raman gravida, pot sa raman gravida, dar depinde de varsta si de maturizarea corpului. Daca iti incepi viata sexuala foarte de tanara, sansele sa ramai gravida sunt foarte mici pentru ca organismul nu este maturizat, dar exista sarcini si la varste mai mici, cum ar fi 14 ani.

Nu raman insarcinata daca fac dus dupa sex

Dusul, ca sa fie oarecum o metoda de contraceptie, trebuie sa fie intravaginal, ca o spalatura cu un irigator care sa intre in zona profund genitala. Dusul extern nu este o metoda de contraceptie, dusul intravaginal ar putea ar putea fi o metoda, dar, atentie, trebuie sa fie in primele doua ore, o jumatate de ora preferabil. Insa, chiar si asa s-ar putea sa ai surprize pentru ca spermatozoizii traiesc cam 24 de ore in orice mediu. Deci, prin spalarea cu apa sansele de a ramane gravida sunt mari.

Daca am orgasm, nu raman insarcinata

Ca sa ramai gravida nu trebuie sa ai orgasm, trebuie sa ai ovulatie. Ovulatia o avem in fiecare luna, in ziua a 14-a in majoritatea cazurilor. Nu cred ca este musai sa avem si orgasm in momentul cand ovulam, pentru ca poate ovulam fara sa avem orgasm. Se confunda orgasmul cu ovulatia. Orgasmul este o chestie senzoriala care vine din creierul nostru intr-un anumit moment, iar ovulatia este un proces fiziologic, anatomic, biologic pe care noi nu il putem controla. Adica nu imi propun "luna asta ovulez si luna cealalta nu mai ovulez", in timp ce orgasm pot sa imi propun sa am luna asta sau nu, depinde de ceea ce se intampla in capul meu.

Daca alaptez, nu raman gravida

Fiziologic, mecanismul este ca  atunci cand alaptez nu raman gravida, dar atentie la ce inseamna sa alaptezi. Alaptat inseamna cand nou-nascutul mananca exclusiv la san, alaptez toate mesele pe 24 de ore si atunci, intr-adevar, alaptatul este o metoda contraceptiva demonstrata in primele 4-6 luni cand bebelusul mananca exclusiv la san. In acest caz, este sa zicem o metoda contraceptiva, dar nu ofera protectie 100%. Prin urmare, as putea sa zic "da, alaptatul este contraceptiv, daca se respecta niste conditii, adica mama alapteaza exclusiv la san in primele luni de viata ale nou-nascutului". Daca copilul mananca si mama alapteaza pana la trei ani si ii da o masa dimineata si una noaptea, acest lucru nu mai este contraceptie.

Metoda calendarului

O alta metoda contraceptiva pe care toata lumea o adopta pentru ca se crede ca este foarte buna este metoda calendarului si perioada sigura, dar aici este discutabil. Despre ce perioada sigura vorbim? Metoda calendarului este buna si sigura in 35% din cazuri, daca am un ciclu menstrual regulat, 28 de zile ale lunii si impart perioada conform regulii de 10 - 10 - 10, perioada sigura fiind prima si ultima si perioada nesigura fiind cea de mijloc, cu ovulatia, dar asta inseamna o menstruatie ceas, regulata, de 28 de zile cu 3-4 zile de menstruatie, ceea ce ca si incidenta in clinica nu prea intalnesti decat la 10-20% dintre femei.

Se mai face o confuzie intre ciclul menstrual, care inseamna perioada de la menstruatie pana la cealalta menstruatie si menstruatie care inseamna sangerarea, cele 2-3 zile de menstruatie. Chiar si atunci cand menstruatia este regulata, siguranta ca nu raman gravida este tot pana in 35% pentru ca nu exista 100%.

 

 

Partenerul se retrage inainte de ejaculare

Acesta este un mit foarte dragut. Partenerul se retrage inainte de ejaculare, dar este un drum pe care il parcurge in aceasta retragere. Drumul din vagin, in marea majoritate a cazurilor, sa zicem ca este de 10-20 de centimetri. Este ca si cum ai merge cu o masina pe un drum si vrei sa dai inapoi: mai scapa niste ulei pe traseul acesta de 10-20 de centimetri. Ejacularea este tot ceva perceptiv din creierul nostru, o poti percepe la inceputul ejacularii, la mijlocul ejacularii, la sfarsitul ejacularii, si daca partenerul s-a retras, poate ceva a mai ramas pe drum si e riscant. Cred ca este cea mai proasta metoda contraceptiva, dar cred ca este si cea mai frecventa metoda prin care femeile au ramas gravide.

Steriletul se utilizeaza doar daca ai nascut

Intr-adevar, asa era la noi in tara pana acum 3-4 ani cand a aparut pe piata si steriletul care se poate pune la femeia care nu a nascut. Pana in urma cu 3-4 ani pe piata noastra romaneasca nu exista decat steriletul clasic, care avea ca indicatie de preferinta femeia care a nascut pentru ca in putine cazuri putea da o modificare a uterului si nu era indicat ca metoda de contraceptie. Insa medicina a evoluat si avem si steriletul care se poate pune si la femeia care nu a nascut. E un sterilet special si este foarte bine ca a aparut si la noi pe piata pentru ca sunt femei tinere cu diferite patologii sau boli asociate, malformatii uterine la care chiar ar fi de prima intentie, pentru ca exista contraindicatii pentru utilizarea altor metode contraceptive.

Metodele de contraceptie au indicatii pe anumite grupe de varste, pe anumite grupe de populatie, pe anumite grupe de patologie, pentru ca nu suntem toti perfect sanatosi.

Provoaca malformatii congenitale daca vreau sa raman insarcinata in viitor

Gresit. Pilula contraceptiva cred ca este unul dintre cele mai minunate lucruri descoperite de medicina in sprijinul femeilor, in dreptul lor de a isi alege cand sa procreeze, cum, cu cine si daca vor sa procreeze sau daca imi permit corpul meu, sanatatea mea, patologia mea, bolile mele, sa procreez.

Pilula contraceptiva este cea mai buna metoda contraceptiva, locul 1 ca indicatie la femeia tanara, fara factori de risc, fara boli asociate, de cand isi incepe viata sexuala pana cam pe la 35 de ani. Uneori folosim pilula contraceptiva nu numai pentru efectul contraceptiv, ci ca tratament, de exemplu in tulburarile de ciclu menstrual.

De la pilula contraceptiva faci cancer

Orice medicament pe care il iei conform indicatiilor, inclusiv pilula contraceptiva, nu duce la declansarea cancerului. Pilula contraceptiva are si ea efecte adverse, dar are mai multe efecte benefice si contracarezi efectele chimice daca respecti indicatiile de administrare. Faptul ca ar produce cancer este chiar o prostie, nu exista asa ceva.©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.