Publicat la: 
22/12/2014

Mituri privind obiceiurile alimentare care afecteaza sanatatea

Vin rosu/ Foto: MorgueFile.com

Unele reguli alimentare sunt considerate litera de lege pentru un regim de viata echilibrat, dar altele sunt simple mituri, cum ar fi acelea ca alimentele degresate sunt mai sanatoase sau ca reducerea consumului de sare ar fi benefic tuturor persoanelor, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Degresat sau fara zahar inseamna fara calorii. Adevarul este ca in cele mai multe cazuri etichetele care afiseaza mesajul "degresat" sau "fara zahar" sunt doar capcane, deoarece din dorinta de a crea un produs care sa fie in primul rand gustos, producatorii compenseaza lipsa grasimii cu mai mult zahar sau potentiatori de arome si sare, iar zaharul este inlocuit la randul lui cu exces de sodiu, faina sau chiar grasime. Toate aceste ingrediente care creeaza imaginea unui produs gustos si bun pentru silueta doar adauga calorii prin diferite arome artificiale. Cel mai sigur este testul etichetei, care poate determina daca produsul este intr-adevar sanatos prin verificarea ingredientelor.

O alimentatie scazuta in sodiu este indicata tuturor. Sodiul este un mineral important pentru organism, ce ajuta la buna functionare a sistemului muscular si a sistemului nervos, astfel ca este recomandat ca acesta sa fie mentinut la un nivel echilibrat.

Mult timp s-a discutat despre efectul negativ al sodiului asupra presiunii arteriale si despre riscul crescut de aparitie a bolilor de inima. Desi este adevarat ca sodiul creste intr-o masura mica tensiunea arteriala, diminuarea cantitatii zilnice de sodiu nu aduce beneficii ci poate creste nivelul trigliceridelor si al colesterolului. Tocmai de aceea, pentru persoanele care nu sufera de tensiune ridicata, nu este indicat sa evite consumul de sare.

Ouale sunt bogate in colesterol si pot provoca boli de inima. Desi au capatat o reputatie proasta din cauza colesterolului care se gaseste in galbenus (aproximativ 211 miligrame/ ou), asta nu inseamna ca ouale trebuie evitate pentru a proteja sanatatea inimii. Este important sa stim ca nivelul ridicat de colesterol este in primul rand consecinta unei diete bogate in acizi grasi saturati si nu a consumului unui singur aliment. Mai mult, consumul zilnic de oua nu creste semnificativ nivelul de colesterol, iar beneficiile acestora depasesc cu mult asa-zisele pericole. Mai mult, diferite studii au demonstrat ca mancatul oualelor creste nivelul de colesterol bun HDL.

Consumul de carbohidrati afecteaza sanatatea. Carbohidratii sunt o sursa importanta de energie si se impart in doua categorii importante: cei complecsi care aduc beneficii multiple sanatatii (cerealele integrale de secara sau ovaz, nuci, seminte, linte, alune, mazare) si cei simpli, care au fost procesati industrial si si-au pierdut astfel o mare parte din fibre si nutrienti (dulciurile cu zahar si faina alba, junk food). Carbohidratii simpli nu fac altceva decat sa polueze organismul cu toxine, zahar si alte chimicale ce apar in urma procesarii acestora. Asadar, consumul de carbohidrati este benefic pentru sanatate atat timp cat este vorba despre cei complecsi.

Un pahar de vin rosu pe zi este sanatos. Nu doar vinul rosu este cel care aduce beneficii organismului si in special inimii: berea si alte bauturi alcoolice au acelasi efect, atat timp cat sunt consumate echilibrat. In general, alcoolul stimuleaza nivelul colesterolului bun HDL, deoarece moleculele acestuia actioneaza asupra trigliceridelor, diminuand astfel riscul de a dezvolta mai tarziu cheaguri de sange ce pot provoca atacuri cerebrale. Cu toate acestea, trebuie precizat ca nu este indicat consumul zilnic de alcool si nici depasirea cantitatii de 100 ml la o servire. In caz contrar, efectele negative vor depasi beneficiile acestora.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Medicii au emis o serie de recomandari pentru populatie pentru perioada Sarbatorilor. Recomandarile se refera la consumul de alimente si de alcool, dar si la expunerea la frig. Medicii recomanda consumul moderat de alimente traditionale pe baza de carne de porc, mai ales a celor cu continut ridicat de grasimi si preparate termic, prin prajire...
Beneficiile asupra sanatatii ale expunerii la soare ar putea depasi ca importanta riscul de imbolnavire de cancer de piele, sustin cercetatorii de la Edinburgh University, potrivit carora razele ultraviolete elibereaza un compus care scade presiunea arteriala, reducand astfel riscul de atac de cord si de atac cerebral si chiar prelungind viata,...
Un nou test medical, realizat de medicii britanici si belgieni, ajuta la identificarea eficienta a tipului de cancer ovarian de care sufera fiecare pacienta si permite evitarea interventiilor chirurgicale inutile. Testul, realizat de specialisti belgieni si britanici, de la Universitatea din Leuven si Imperial College din Londra, permite...
Dr. Nicoleta Vladescu in studioul HotNews.ro In ce consta screening-ul ginecologic? Ce analize ginecologice trebuie facute anual sau mai des, in functie de varsta, sarcina sau alti factori? Cand este recomandat? Ce afectiuni pot fi prevenite prin controlul periodic anual? Cum se pregatesc femeile pentru un control ginecologic complet? Dr....
Dr. Anca Sibieanu / Foto: MedLive Orice ai face, timpul isi pune amprenta asupra aspectului exterior. Mai intai remarci niste riduri fine de expresie, apoi, incet incet, vezi cum pielea isi pierde treptat din elasticitate, forma fetei isi pierde fermitatea conturului si pe frunte apar riduri permanente. Liftingul facial este pentru multe...