Publicat la: 
22/12/2014

Mituri privind obiceiurile alimentare care afecteaza sanatatea

Vin rosu/ Foto: MorgueFile.com

Unele reguli alimentare sunt considerate litera de lege pentru un regim de viata echilibrat, dar altele sunt simple mituri, cum ar fi acelea ca alimentele degresate sunt mai sanatoase sau ca reducerea consumului de sare ar fi benefic tuturor persoanelor, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Degresat sau fara zahar inseamna fara calorii. Adevarul este ca in cele mai multe cazuri etichetele care afiseaza mesajul "degresat" sau "fara zahar" sunt doar capcane, deoarece din dorinta de a crea un produs care sa fie in primul rand gustos, producatorii compenseaza lipsa grasimii cu mai mult zahar sau potentiatori de arome si sare, iar zaharul este inlocuit la randul lui cu exces de sodiu, faina sau chiar grasime. Toate aceste ingrediente care creeaza imaginea unui produs gustos si bun pentru silueta doar adauga calorii prin diferite arome artificiale. Cel mai sigur este testul etichetei, care poate determina daca produsul este intr-adevar sanatos prin verificarea ingredientelor.

O alimentatie scazuta in sodiu este indicata tuturor. Sodiul este un mineral important pentru organism, ce ajuta la buna functionare a sistemului muscular si a sistemului nervos, astfel ca este recomandat ca acesta sa fie mentinut la un nivel echilibrat.

Mult timp s-a discutat despre efectul negativ al sodiului asupra presiunii arteriale si despre riscul crescut de aparitie a bolilor de inima. Desi este adevarat ca sodiul creste intr-o masura mica tensiunea arteriala, diminuarea cantitatii zilnice de sodiu nu aduce beneficii ci poate creste nivelul trigliceridelor si al colesterolului. Tocmai de aceea, pentru persoanele care nu sufera de tensiune ridicata, nu este indicat sa evite consumul de sare.

Ouale sunt bogate in colesterol si pot provoca boli de inima. Desi au capatat o reputatie proasta din cauza colesterolului care se gaseste in galbenus (aproximativ 211 miligrame/ ou), asta nu inseamna ca ouale trebuie evitate pentru a proteja sanatatea inimii. Este important sa stim ca nivelul ridicat de colesterol este in primul rand consecinta unei diete bogate in acizi grasi saturati si nu a consumului unui singur aliment. Mai mult, consumul zilnic de oua nu creste semnificativ nivelul de colesterol, iar beneficiile acestora depasesc cu mult asa-zisele pericole. Mai mult, diferite studii au demonstrat ca mancatul oualelor creste nivelul de colesterol bun HDL.

Consumul de carbohidrati afecteaza sanatatea. Carbohidratii sunt o sursa importanta de energie si se impart in doua categorii importante: cei complecsi care aduc beneficii multiple sanatatii (cerealele integrale de secara sau ovaz, nuci, seminte, linte, alune, mazare) si cei simpli, care au fost procesati industrial si si-au pierdut astfel o mare parte din fibre si nutrienti (dulciurile cu zahar si faina alba, junk food). Carbohidratii simpli nu fac altceva decat sa polueze organismul cu toxine, zahar si alte chimicale ce apar in urma procesarii acestora. Asadar, consumul de carbohidrati este benefic pentru sanatate atat timp cat este vorba despre cei complecsi.

Un pahar de vin rosu pe zi este sanatos. Nu doar vinul rosu este cel care aduce beneficii organismului si in special inimii: berea si alte bauturi alcoolice au acelasi efect, atat timp cat sunt consumate echilibrat. In general, alcoolul stimuleaza nivelul colesterolului bun HDL, deoarece moleculele acestuia actioneaza asupra trigliceridelor, diminuand astfel riscul de a dezvolta mai tarziu cheaguri de sange ce pot provoca atacuri cerebrale. Cu toate acestea, trebuie precizat ca nu este indicat consumul zilnic de alcool si nici depasirea cantitatii de 100 ml la o servire. In caz contrar, efectele negative vor depasi beneficiile acestora.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist
Nutritionist
Nutritionist

Articole similare

Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice / Foto: MedLife Postul Pastelui se apropie de final si odata cu acesta se vad si efectele modificarii dietei asupra organismului. Cum ajuta postul organismul? Pentru cine este acesta recomandat? Cum trecem de la un regim alimentar de post la unul de dulce? Ce probleme pot...
Varicele sunt dilatatii ale venelor superficiale de la nivelul picioarelor. In functie de diametrul venelor afectate, ele se impart in: teleangiectazii, venectazii sau vene reticulare (cu diametrul de 1-4 mm) sau vene varicoase (cu diametru mai mare de 4mm). Cauzele precise ale aparitiei varicelor sunt inca necunoscute, dar medicii atrag atentia...
dr. Vlad Stroescu Era acum cativa ani, in prima mea zi de concediu pe litoral. Un strain, venit de departe cu propria masina pana la malul marii, a murit subit. Intamplarea face ca eram, pe plaja, trei medici si o asistenta medicala, dar nici manevrele noastre de resuscitare, nici ale celor de pe ambulanta n-au ajutat la nimic, desi unul...
Prin utilizarea unui aparat de rezonanta magnetica de inalta rezolutie (fIRM) la pacientii cu boala Alzheimer, cercetatorii de la Columbia University Medical Center au clarificat trei probleme fundamentale ale bolii: unde incepe, de ce incepe acolo si cum se raspandeste. Pe langa o intelegere mai aprofundata a afectiunii, descoperirile ar putea...
Avocado/ Foto: MorgueFile.com Fructele de avocado sunt unele dintre cele mai bogate, delicioase si nutritive alimente. Aceste fructe sunt bogate in vitamine si minerale ce au proprietati anti-imbatranire si de lupta impotriva bolilor. Un studiu, efectuat anul acesta, a descoperit ca persoanele care consuma avocado in mod regulat au un aport...