Publicat la: 
11/07/2017

Mituri si adevaruri despre protectia solara

Cremele de protectie solara pe care le gasim pe piata sunt deosebit de avansate si ne ofera o protectie mai buna ca niciodata impotriva razelor periculoase pentru sanatate. Cu toate acestea, exista cateva mituri foarte des intalnite despre protectia solara pe care ar trebui sa le punem la indoiala pentru a ne proteja sanatatea pielii. Iata care sunt acestea, conform medicalnewstoday.com.

1. Protectia solara nu este intotdeauna necesara

Multi oameni cred ca trebuie sa foloseasca crema de protectie impotriva razelor ultraviolete numai atunci cand intregul corp este expus la lumina soarelui, asa cum se intampla atunci cand merg la piscina sau la plaja. Razele ultraviolete sunt daunatoare pentru sanatatea noastra indiferent cat de multa piele este expusa in mod direct in fata acestora.

Altii sunt de parere ca protectia solara nu este necesara in zilele innorate pentru ca razele soarelui nu sunt de la fel de puternice ca in zilele insorite.

Adevarul este ca in orice moment in care pielea noastra este expusa la lumina solara, este in mod implicit expusa la radiatii UV, indiferent de starea vremii.

2. Cremele de protectie solara impiedica absorbtia vitaminei D

Se stie ca vitamina D este un nutrient vital pentru sanatatea organismului, care isi absoarbe foarte usor necesarul prin intermediul expunerii la lumina soarelui. Cremele ce ofera protectie UV blocheaza absorbtia vitaminei D de catre organism, dar, cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca razele solare pot patrunde prin tesaturi si, in plus, protectia solara isi pierde eficienta in cateva ore.

Mai mult decat atat, dermatologii sugereaza ca de la cinci la 30 de minute de expunere la razele solare pe zi ne ofera cantitatea de vitamina D de care intreg organismul are nevoie.

3. Persoanele cu pielea inchisa la culoare nu au nevoie de protectie solara

Persoanele care au tenul mai inchis la culoare au un risc la fel de mare pentru arsurile solare precum persoanele cu tenul deschis la culoare. De altfel, medicii recomanda aceleasi masuri de protectie indiferent de culoarea tenului.

Unele pareri afirma ca persoanele cu un nivel ridicat de melanina in organism nu au nevoie de protectie solara, iar acest lucru este datorat faptului ca melanina actioneaza prin indepartarea razelor UV. Desi acest lucru este valabil intr-o oarecare masura, persoanele cu tenul inchis la culoare sunt incurajate sa isi protejeze pielea cu cremele dedicate ce contin agentii completi de protectie. In plus, razele UV duc la imbatranirea prematura a pielii si la aparitia ridurilor, iar acest lucru este valabil indiferent de culoarea tenului.

Mai mult decat atat, melanina nu protejeaza impotriva daunelor cauzate de expunerea indelungata la soare, ce poate declansa aparitia cancerului de piele.

4. Folosirea cremei cu protectie solara impiedica asezarea bronzului

Protectia solara protejeaza pielea de majoritatea razelor solare, dar nu de toate razele solare! Acest lucru presupune faptul ca este in continuare posibil sa obtinem un bronz atunci cand ne expunem pielea la soare, chiar daca utilizam cremele ce ne ofera protectie solara.

Lotiunile dedicate ofera protectie impotriva radiatiilor UVA si UVB, dar nu ne pot proteja complet pielea de razele solare. Asadar, este posibil sa obtinem un bronz de calitate chiar daca utilizam un agent de protectie solara, aplicat de mai multe ori pe zi.

Bronzul este, pana la urma, raspunsul natural al organismului la expunerea in fata radiatiilor. Daca vrem sa il evitam in totalitate, trebuie sa ne aplicam protectia solara si sa ne acoperim folosind haine lungi si largi ce permit aerisirea pielii.

5. Solarul ne asigura primul strat de bronz ce protejeaza pielea

Multe persoane apeleaza la bronzul de solar pentru a isi "pregati" pielea pentru expunerea la soare pe perioada sejurului estival. Insa solarele utilizeaza in mare parte raze UVA pentru a oferi un bronz cat mai rapid, in timp ce razele naturale contin atat lumina UVA, cat si UVB.

Expunerea pielii la niveluri ridicate de lumina UVA va rezulta in obtinerea unui bronz temporar ce poate oferi un aspect placut al pielii, dar care nu reuseste sa protejeze pielea de efectele daunatoare ale expunerii indelungate la soare sau de arsurile solare cauzate de razele UVB.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Oprea Gilia-Claudia,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Enachescu Catalin,Medic primar
Medic primar
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 18