Monocite scăzute: cauze, simptome, tratament

monocite scazute cauze simptome tratament

Ce sunt și ce rol au monocitele în organism

Monocitele sunt un tip de globule albe (leucocite) cu rol în protecţia organismului faţă de infecţii, distrugând germenii şi eliminând celulele infectate.

Monocitele reprezintă 1-10% din totalul de leucocite, având o valoare cuprinsă între 0-1000 / microL sânge. Producţia monocitelor are loc în măduva osoasă (ţesutul spongios din interiorul oaselor, responsabil de producerea celulelor sanguine), pe care o părăsesc, ajungând în sânge, unde circulă timp de aproximativ una-trei zile; ulterior, ele pătrund în ţesuturi, unde se transformă în macrofage sau celule dendritice, pentru a lupta cu infecţiile şi pentru a îndepărta celulele infectate, îmbătrânite, moarte sau alterate.

Funcţia fundamentală a monocitelor este fagocitoza, adică capacitatea de a asigura mecanismele de apărare anti-infecţioasă şi de a curăţa organismul atât de corpi străini, dar şi de celulele proprii, dacă sunt alterate. Procesul de fagocitoză reprezintă distrugerea, prin digerare, a bacteriilor, a celulelor moarte, alterate, canceroase şi a substanţelor străine de monocit sau macrofag.

Un alt rol important al monocitelor este în cadrul răspunsului imun al organismului, unde joacă rolul de prezentator al antigenului către limfocitele T (alt tip de leucocite), în cadrul răspunsului imun adaptativ. Acest răspuns imun este specific împotriva antigenului respectiv.

Monocitele au capacitatea de a interveni şi în reacţiile inflamatorii, prin eliberarea unor substanţe numite citokine. Aceste substanţe reglează şi răspunsul imun înnăscut, care face diferenţa între structurile self, adică cele care aparţin organismului, şi cele non-self, care sunt străine acestuia.

Monocite scăzute la copii

Proporţia tipurilor de celule albe în cazul copiilor este diferită în funcţie de vârstă, astfel încât şi numărul monocitelor va fi variabil. Copiii, de la naştere până la vârsta de două săptămâni, prezintă un procent de 5-15% de monocite; ulterior, această valoare va scădea, ajungând, la vârsta de 16 ani, la un procent între 3 şi 9%. De asemenea, numărul absolut de monocite variază în funcţie de vârstă, iar de la naştere până la 12 ani valoarea va fi de la 0.05-1.1x10 ⁹ /L.

Monocitopenia poate să apară în cazul leucopeniei provocată de infecţii, de anumite boli hematologice sau după un tratament citostatic sau imunosupresor.

Monocitopenia decelată la copii poate fi în contextul unui sindrom numit MonoMAC, o boală genetică cauzată de mutaţia GATA-2. Aceasta se poate asocia cu apariţia infecţiilor virale sau bacteriene, citopenii, afecţiuni hematologice, proteinoză alveolară şi limfedem. Tratamentul este reprezentat de transplantul de celule stem hematopoietice.

Monocite scăzute la adulți

Un nivel scăzut al monocitelor poate să apară în contextul mai multor afecţiuni, de la posibile infecţii până la anumite tipuri de cancere.

O valoare scăzută a numărului monocitelor poate să apară după administrarea anumitor tratamente precum chimioterapia, radioterapia sau imunosupresoare (care inhibă / reduc răspunsul imun al organismului) dar şi a anumitor medicamente psihiatrice.

Unul dintre efectele adverse ale chimio şi radioterapiei este reprezentat de apariţia mielosupresiei. Aceste tratamente sunt utilizate în cazul bolilor oncologice, iar efectele lor pot cauza scăderea numărului de celulelor albe, apariţia anemiei şi a trombocitopeniei.

O altă cauză este reprezentată de leucemia cu celule păroase, o afecţiune hematologică rară, care se caracterizează prin producerea unor celule anormale, originare din limfocitul B. Numele leucemiei este dat de aspectul particular al celulelor, acestea având prelungiri citoplasmatice care le conferă un aspect “păros” la examinarea morfologică. Boala poate fi detectată la un control de rutină, când analizele evidenţiază pancitopenie (anemie, leucopenie şi trombocitopenie), iar examenul clinic decelează splenomegalie. Pacientul poate acuza scădere ponderală, oboseală, transpiraţii abundente, sângerări sau apariţia unor echimoze spontane. Evoluţia leucemiei este variabilă, aceasta putând fi doar monitorizată periodic dacă nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru iniţierea unui tratament specific (de exemplu: anemie sau neutropenie ori trombocitopenie importantă, splenomegalie simptomatică sau semne de progresie a bolii). Tratamentul este reprezentat de chimioterapie, imunoterapie sau splenectomie.

O altă afecţiune hematologică care se asociază cu un număr scăzut al monocitelor este anemia aplastică. Această boală este rară şi apare atunci când măduva hematogenă nu mai produce celulele necesare formării celulelor roşii, celulelor albe şi trombocitelor. Pacienţii se prezintă la medic cu simptomatologie variată, precum oboseală, febră, dificultăţi de respiraţie, infecţii repetate, sângerări. Diagnosticul se stabileşte în urma efectuării analizelor complete de sânge, a unui examen aspirat medular şi a biopsiei osteo-medulară. Tratamentul este reprezentat de transplantul de celule stem hematopoietice, imunosupresoare, substitutiv cu masă eritrocitară sau trombocitară.

Scăderea numărului monocitelor apare şi în cazul sindroamelor mielodisplazice. Acestea reprezintă un grup de afecţiuni diverse ale măduvei osoase, în care măduva nu produce suficiente celule sanguine sănătoase. În timp, aceasta va duce la apariţia leucopeniei, anemiei sau trombocitopeniei şi pacientul se va prezenta la medic acuzând apariţia infecţiilor repetate, a febrei persistente, sângerărilor, oboselii, dificultăţilor respiratorii sau bătăi cardiace frecvente. Diagnosticul se stabileşte în urma efectuării analizelor complete de sânge, a examenului aspirat medular şi a biopsiei osteo-medulară, a testelor genetice. Tratamentul este substitutiv cu masă eritrocitară sau trombocitară, chimioterapie, factori de creştere ai celulelor sanguine, transplant de celule stem hematopoietice.

O altă categorie de patologie care se poate asocia cu monocitopenia este cea a afecţiunilor autoimune precum lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă sau sindromul Felty. Aceste boli sunt caracterizate prin dereglarea sistemului imunitar al corpului, care începe să atace propriile ţesuturi, motiv pentru care necesită o evaluare medicală multidisciplinară, în vederea stabilirii diagnosticului şi a modalităţilor de tratament.

O altă cauză a scăderii numărului monocitelor este prezenţa unei infecţii de tip bacterian, dar şi virală.

Infecţia HIV se asociază cu scăderea numărului de celule roşii, de trombocite şi de celule albe, implicit şi de monocite. Aceste modificări se datorează bolii, infecţiilor asociate sau sunt secundare tratamentului specific.

Deficitul de vitamine de grup B, precum vitamina B12 şi vitamina B9 (acidul folic), poate determina apariţia monocitopeniei.

Monocitopenia care însoţeşte diferite forme de tumori solide, precum cancerul vulvar sau melanomul, va duce la creşterea riscului infecţios.

Monocite scăzute în sarcină

Carenţa de vitamine de grup B se poate asocia cu sarcina. O sarcină sănătoasă depinde de un nivel adecvat al vitaminei B12. Carenţa vitaminei B12 în primele faze ale sarcinii poate produce malformaţii congenitale, precum defectele de tub neural, şi se asociază cu riscul de naştere prematură sau avort spontan.

O rată crescută a diabetului gestaţional se asociază cu un nivel scăzut al numărului monocitelor. Diabetul gestaţional este o formă de diabet care apare pe parcursul sarcinii, iar monocitopenia se află în relaţie cu nivelul glicemiei, cu rezistenţa la insulină şi greutatea nou-născutului.

Un alt factor care influenţează numărul monocitelor pe parcursul sarcinii este profilul hormonal (estrogenul şi, posibil, progesteronul), ceea ce va cauza scăderea imunităţii în această perioadă.

Care sunt simptomele monocitelor scăzute

Monocitopenia nu determină, de obicei, simptome specifice, ele fiind asociate cu afecţiunile care au condus la apariţia ei.

Totuşi, scăderea imunităţii organismului poate produce infecţii frecvente, febră, greaţă, oboseală ori inflamaţie.

Care sunt cauzele monocitelor scăzute

Un nivel scăzut de monocite se numeşte monocitopenie şi înseamnă o valoare mai mică de 100/µL.

Aceasta implică efectuarea unor investigaţii suplimentare pentru decelarea cauzei care a condus la apariţia ei.

Monocitopenia poate să apară în cazul unor patologii severe, cum ar fi boli autoimune, boli oncologice, boli hematologice dar şi în cazul unei infecţii sau secundară unui tratament.

O monocitopenie tranzitorie poate fi observată în cazul pacienţilor care sunt diagnosticaţi cu insuficienţă renală şi efectuează şedinte de hemodializă.

Monocitopenia scade rezistenţa şi capacitatea organismului de a lupta cu infecţiile.

monocite scazute cauze simptome tratament

Când e recomandat să consulți un specialist

Hemoleucograma este un test de rutină în cadrul pachetelor anuale de investigaţii paraclinice. În cazul în care hemoleucograma prezintă modificarea anumitor parametri (valorile hemoglobinei, leucocitelor sau trombocitelor), se poate efectua, pentru completarea investigaţiilor, examenul frotiu de sânge periferic, cu rolul de a caracteriza morfologic tipul de celule şi de a semnala prezenţa anumitor anomalii care ar putea fi sugestive pentru o boală de tip hematologic.

Dacă aceste teste evidenţiază un număr scăzut de monocite, este recomandat să vă prezentaţi la medicul specialist pentru efectuarea unui consult hematologic, în vederea stabilirii contextului sau a eventualelor afecţiuni care au determinat apariţia acestei modificări la nivelul sângelui. Uneori este necesară efectuarea unor investigaţii suplimentare, precum radiografie pulmonară, ecocardiografie, alte teste sanguine (markeri inflamatori, serologie boli infecţioase, profil autoimunitate), explorarea tubului digestiv prin endoscopie digestivă superioară, colonoscopie, teste de materii fecale.

Care sunt opțiunile de tratament

Monocitopenia nu prezintă un tratament specific. Tratamentul necesar este cel al afecţiunii care se asociază cu această scădere a numărului de monocite şi, implicit, va duce la remiterea lui.

Sfaturi pentru menținerea unui nivel normal de monocite

Pentru a menţine un număr adecvat al monocitelor, este important să se menţină o dietă echilibrată, care să evite apariţia deficitului de vitamina B12 sau B9, o activitate fizică regulată şi aplicarea măsurilor de prevenţie a infecţiilor.

Bibliografie

  1. Cohen, Joe. “Low Monocytes? 6 Ways to Improve Immune Function - SelfDecode Labs.” SelfDecode Labs, 3 Nov. 2019, labs.selfdecode.com/blog/low-monocytes-10-ways-to-improve-immune-function/
  2. Torpong Thongngarm, et al. “Estrogen and Progesterone Modulate Monocyte Cell Cycle Progression and Apoptosis.” American Journal of Reproductive Immunology, vol. 49, no. 3, 1 Mar. 2003, pp. 129–138, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12797519/, https://doi.org/10.1034/j.1600-0897.2003.00015.x
  3. Huang, Xinmei, et al. “Decreased Monocyte Count Is Associated with Gestational Diabetes Mellitus Development, Macrosomia, and Inflammation.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, vol. 107, no. 1, 3 Sept. 2021, pp. 192–204, academic.oup.com/jcem/article/107/1/192/6363817?login=false, https://doi.org/10.1210/clinem/dgab657
  4. Dale, David C. “Monocytopenia.” MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 4 Apr. 2023, www.msdmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/leukopenias/monocytopenia

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării