Publicat la: 
13/09/2012

MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private, isi propune sa informeze femeile din Romania in ceea ce priveste nasterea cat mai putin traumatizanta. In conferinta de la Bucuresti de pe 1 octombrie 2012, dr. Michel Odent va discuta si despre posibilitatea de a naste natural dupa o nastere prin cezariana. La inceputul anilor 1900, intr-o epoca in care cezariana era o interventie foarte rara, a fost enuntata teoria prin care se spunea ca daca o femeie naste prin operatie cezariana, va trebui in continuare, sa nasca tot prin cezariana. In acel sistem medical, exista un risc foarte mare de ruptura hemoragica, care ar fii pus in pericol viata mamei.

  • MedLife organizeaza conferinta “Nasterea: nevoi, vise si realitate”, sustinuta de dr. Michel Odent unul dintre cei mai reputati obstetricieni din lume. Saptamanal, MedLife pune la dispozitie informatii despre cele mai interesante subiecte care vor fi discutate la conferinta.

Dupa anii '50, desi noile tehnici ale operatiei cezariene erau mult mai evoluate, majoritatea specialistilor au ramas prudenti, iar teoria care fusese preluata de ani buni, era completata de regula ca o femeie nu poate face mai mult de trei cezariene. A existat insa cel putin o femeie curajoasa care a sfidat aceasta regula, Ethel Kennedz, sotia lui Robert Kennedy, care a adus pe lume prin cezariana unsprezece copii, intre anii 1951 si 1968.

Pana in 1980 numarul de femei care nasteau pe cale naturala dupa cezariana era foarte redus. Insa, odata cu cresterea alarmanta a numarului de cezariene nasterea naturala dupa operatia cezariana a devenit o optiune legitima care era menita sa tempereze tendinta ascendenta a ratei cezarienelor.

In contextul stiintific actual, exista suficiente date care permit anticiparea sanselor de reusita a unei nasteri naturale dupa cezariana, astfel incat femeile pot primi un raspuns individualizat. Rezultatele unui studiu 1 recent la care au participat mai multe case de nasteri americane arata ca din 1453 de femei care s-au prezentat in astfel de centre pentru a incerca sa nasca pe cale vaginala dupa o cezariana, 87% au reusit sa o faca cu succes. De asemenea, un studiu la care au participat 17.898 de femei care au incercat acelasi lucru in spitale universitare americane, a demonstrat ca rata de succes este de 73,4%.

Dr. Michel Odent, obetricianul care va reveni la Bucuresi la invitatia MedLife, la urma trebuie indeplinite nevoile de baza ale femeii, nevoia de siguranta daca nasterea se deruleza fara probleme, calea naturala este posibila chiar si cezariana care a fost atent evaluata. Daca exita complicatii se va opta tot pentru cezariana.

Mai multe detalii pe acest subiect vor fi oferite la conferinta sustinuta de Dr. Michel Odent pe 1 octombrie 2012 la Bucuresti. Evenimentul este organizat de MedLife alaturi de Leaganul Vietii si Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare, cu sprijinul Chicco si in parteneriat cu Alpha Bank, Apa Nova, Avon Baby, Dorna, Stem Sure.

  • MedLife activeaza pe piata din Romania din 1996, fiind cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piata locala. Compania acopera toate zonele de activitate medicala: ambulatoriu, spitale, maternitati, laboratoare, farmacii, acestea din urma constituind Sistemul Medical MedLife. In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea in 9 Hyperclinici din Bucuresti, Timisoara, Brasov si Arad; 8 laboratoare proprii de analize; 6 spitale in Bucuresti, Brasov si Arad, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie si unul de Obstetrica-Ginecolgie; 3 maternitati in Bucuresti si in tara, 28 de centre medicale generaliste in Bucuresti si in tara, 9 centre de excelenta cu specializare unica, 6 farmacii proprii reunite sub reteaua PharmaLife, si in colaborare cu 135 clinici medicale partenere din toata tara.
  • Leaganul Vietii este un centru prenatal dedicat femeilor insarcinate, cuplurilor si parintilor interesati de sanatate, introspectie si echilibru. Leaganul Vietii vine in intampinarea nevoilor viitoarelor mame, cu informatii bazate pe dovezi stiintifice, cu sprijin, suport emotional si indrumare. Centrul ajuta viitoarele mamici sa-si redescopere resursele interioare, sa dobandeasca abilitatile si increderea necesara pentru o experienta a nasterii asa cum si-o doresc.
  • Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare este o asociatie non-guvernamentala, non-profit si apolitica ce promoveaza nasterea naturala si alaptarea.
Specialitate: 
Comentarii

De ce am spus totusi la inceput ca si mamicile ce au nascut prin cezariana au parte de vesti bune? Pentru ca, pe langa siguranta interventiei, explicata la inceputul cartii, autorul explica despre nocivitatea forcepsului, a vacuumului, a provocarii nasterii (si pentru mama, si pentru bebelus). El a ajuns la concluzia ca daca o nastere vaginala nu se deruleaza cum trebuie, natural, o cezariana “la cald”, dupa pornirea travaliului, e de preferat unei nasteri vaginale traumatizante si pentru mama, si pentru copil. Deci daca ar veni Michel Odent in Romania si ar vedea care ne sunt optiunile, nastere vaginala fortata de medici sau nastere cezariana, ne-ar sugera tuturor femeilor sa facem cezariana!!! Abia in ultima vreme in tara noastra au inceput sa apara nasteri cu adevarat naturale, nasteri acasa. Concluzia finala din cartea lui, pe care probabil o voi repeta la nesfarsit, e ca e de preferat o nastere naturala acasa, cu o doula apropiata mamei (preferabil mama ei sau o femeie cu experienta, care la randul ei a nascut natural si cu care mama se simte bine). Daca travaliul nu merge bine, Michel Odent nu recomanda nasterea vaginala provocata si fortata si chinuita. Considera ca cezariana la cald e mult mai sanatoasa pentru toata lumea. Si pe termen scurt, si pe termen lung.

Pana in 1980 numarul de femei care nasteau pe cale naturala dupa cezariana era foarte redus. Odata insa cu cresterea alarmanta a numarului de cezariene nasterea naturala dupa operatia cezariana a devenit o optiune legitima care era menita sa tempereze tendinta ascendenta a ratei cezarienelor.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

  •  
  • 1 of 69

Articole similare

Mama si nou-nascut / Foto: Photoxpress Momentele ce urmeaza nasterii sunt intense: bucuria aducerii pe lume a copilului, sentimentul coplesitor a ceea ce urmeaza, dar si revenirea dupa o operatie abdominala, la care se adauga problemele tipice postpartum, cum ar fi sanii umflati, modificari ale dispozitiei si scurgeri vaginale. Toate sunt normale...
Dr. Silviu Predoi / Foto: MedLive Personalul medical dintr-o maternitate trebuie sa aiba grija de viitoarea mama, pentru ca ea sa poata avea un travaliu in conditii de siguranta sau o interventie chirurgicala in conditii de siguranta, sa nasca un copil sanatos. Intr-un sistem normal, mama ar trebui sa ia cu sine doar setul de analize si...
Dr. Iulius Ioan Miclea / Foto: MedLive.ro "Am constatat, in ultimul timp, ca femeile mai instruite prefera sa nasca natural; nu le este atat de frica, se documenteaza. Nasterea nu mai este, ca inainte, cu urechea si cu simturile clinice. []Avem insa si un numar mare de cezariene.[] Este o crestere relativa, dar si o crestere intretinuta este o...
In spitalele din Bucuresti, cel putin 50% din nasteri sunt prin cezariana, iar in Occident sunt spitale in care procentul maxim este de 5%, spune moasa Irina Popescu intr-un interviu pentru radio Itsy Bitsy. Diferenta este asa de mare in favoarea operatiei de cezariana, in Romania, din cauza spaimei, a panicii fata de nasterea normala. In...
Victoria Beckham, alaturi de fiica sa nou-nascuta / Foto: Agerpres Victoria Beckham a nascut, in urma cu doar cateva zile, a patra oara prin cezariana. Intamplarea a aprins presa de showbiz, dar a si redeschis pe paginile medicale o discutie mai veche: cat de multe cezariene sunt prea multe? Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Cu...