Publicat la: 
12/12/2016

Folosirea regulată a operatiei de cezariana are un impact asupra evoluției umane, spun oamenii de știință. Tot mai multe mame au nevoie de o intervenție chirurgicală la nasterea unui copil din cauza dimensiunii inguste a pelvisului, potrivit unui studiu, citat de bbc.com.

Cazurile in care copilul nu se poate naste natural din cauza dimensiunii pelvisului au crescut de la 30 din 1000 în 1960 la 36 din 1000 de nașteri in momentul actual, estimeaza cercetatorii.

Din punct de vedere istoric, aceste gene nu ar fi fost transmise de la mamă la copil pentru ca ambii ar fi murit în travaliu.

Cercetătorii din Austria spun ca tendinta este de crestere, dar nu în măsura în care nașterile non-chirurgicale vor deveni ceva invechit.

"Femeile cu un bazin foarte îngust nu ar fi supraviețuit nașterii în urmă cu 100 de ani. Acum nasc si și transmit genetic aceasta trasatura la fiicele lor," spune Dr. Philipp Mitteroecker, de la departamentul de biologie teoretică al Universitatii din Viena. "Fără intervenție medicală moderna astfel de probleme de multe ori au fost letale și acest lucru inseamna, dintr-o perspectivă evolutivă, selecție''.

Forțe evolutive opuse

Intrebarea al carei raspuns i-a preocupat pe cercetatori a fost 'de ce pelvisul uman nu s-a largit de-a lungul anilor?'.

Capul unui copil uman este mare în comparație cu alte primate, ceea ce înseamnă ca animalele, cum ar fi cimpanzeii, pot naște relativ ușor.

Cercetatorii au conceput un model matematic, folosind datele de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte studii mari legate de nasteri si au descoperit forțe evolutive opuse.

Una dintre ele este o tendință către nou-născuți mai mari, care sunt mai sănătoasi.

Cu toate acestea, în cazul în care acestia cresc prea mari, ei se blocheaza in timpul travaliului. Acest lucru s-ar fi dovedit dezastruos pentru mama si copil, iar genele lor nu vor fi transmise.

"O parte a acestei forțe selective - și anume tendința către copii mai mici - a dispărut din cauza cezarienelor", a declarat Dr. Mitteroecker.

"Intenția noastră nu este de a critica interventia medicala", a spus el. "Dar a avut un efect evolutiv."

Tendinţe viitoare

''Cat priveste viitorul, ma astept ca aceasta tendinta de evolutie sa continue, dar, probabil, ușor și încet. Există limite, așa că nu mă aștept ca intr-o zi majoritatea copiilor sa se nasca prin cezariana," a declarat Dr. Mitteroecker.

Cercetarea este publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Autor: A.R.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ginecologie

Prof. Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
  •  
  • 1 of 76