Publicat la: 
20/06/2013

Un  studiu realizat de Universitatea din Adelaide arata cum cresterea in greutate si marimea capului copilului in prima luna de viata este corelata cu un IQ mai mare la varsta timpurie a scolii, potrivit Science Daily.

Studiul a fost condus de cercetatorii pe probleme de sanatate publica ai Universitatii din Adelaide, care au analizat datele de la peste 13.800 de copii nascuti la termen.

Rezultatele arata ca bebelusii care au pus 40% din greutatea de la nastere in primele patru saptamani au avut un IQ cu 1.5 puncte mai mare cand au ajuns la varsta de sase ani. Situatia este aceeasi si in cazul copiilor care au avut o crestere mai mare a circumferintei capului.

"Circumferinta capului este un indicator al volumului creierului, deci o crestere mai mare a circumferintei capului la un nou-nascut sugereaza o dezvoltare mai rapida a creierului", a afirmat Dr Lisa Smithers, autorul principal al studiului.

"In general, nou-nascutii care cresc mai repede in primele patru saptamani au obtinut scoruri mai mari la testele IQ",a adaugat aceasta.

Studiile anterioare au aratat asocierea dintre dieta postnatala si IQ-ul copilului, dar acesta este primul studiu care s-a concentrat pe ramura specifica a cresterii in greutate a noului nascut.

"Rezultatele studiului nostru sugereaza ca daca copiii au probleme de alimentatie trebuie sa existe o interventie timpurie  in acest sens", a explicat Dr. Smithers.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie pediatrica, Neonatologie, Neurologie pediatrica

Toma Adrian Ioan,Conf. Medic Primar Neonatologie
Conf. Medic...
Sirbu Arina-Gabriela-Codruta,Doctor
Doctor
Psihoterapeut
Stan Cristina Maria,Psiholog specialist, psihoterapeut specialist
Psiholog...
  •  
  • 1 of 11