Publicat la: 
18/03/2019

narcolepsie

Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit celule autoreactive la persoanele care sufera de narcolepsie. Aceasta este o dovada noua, care sustine ca tulburarea de somn este o boala autoimuna. Descoperirea poate duce la dezvoltarea unui tratament mai bun pentru afectiunea cronica.

De multi ani, oamenii de stiinta au crezut ca narcolepsia, o tulburare de somn, este o boala autoimuna, dar nu au avut cum sa dovedeasca. Acum, au gasit o noua dovada si se pare ca ipoteza a fost adevarata. Studiul a fost publicat in revista stiintifica ”Nature Communications”.

”Am gasit celule T CD8 citotoxice autoreactive in sangele pacientilor diagnosticati cu narcolepsie. Mai exact, celulele recunosc neuronii care produc hipocretinul/orexinul, responsabil de reglarea starii de veghe. Desi nu am dovedit ca asa au fost distrusi neuronii, este un pas important inainte”, spune Birgitte Rahbek Kornum, cercetator.

Sistemul imunitar este conceput pentru a recunoaste virusii si bacteriile. Cand celulele sale sunt autoreactive, cum este in cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar isi ataca propriile celule. Fiind citotoxice, sunt capabile sa atace si alte celule. In cazul majoritatii pacientilor cu narcolepsie, neuronii care produc hipocretin/orexin, si regleaza, astfel, starea de veghe, au fost distrusi.

”Pentru a distruge alte celule, de exemplu neuronii care produc orexin, celulele T CD4 si CD8 trebuie sa lucreze impreuna. Oamenii de stiinta au descoperit ca celule T autoreactive CD4 la pacientii cu narcolepsie. Aceasta a fost prima dovada clara ca narcolepsia este o boala autoimuna. Acum am furnizat si alte dovezi importante, ca celulele T CD8 sunt si ele autoreactive”, explica Brigitte.

Cercetatorii au analizat probele de sange provenite de la 20 de persoane diagnosticate cu narcolepsie. Pentru a putea face comparatii, au analizat si probe de sange de la 52 de persoane sanatoase. In cazul celor cu narcolepsie, celulele T CD8 au fost auroreactive. Totusi, autoreactivitatea nu se observa doar la persoanele care sufera de tulburarea de somn. Se pare ca a existat si in cazul multor persoane sanatoase.

”Am gasit celule autoreactive la unii dintre indivizii sanatosi, dar, cel mai probabil, nu au fost activate. Este ceva ce vedem din ce in ce mai des in privinta autoimunitatii, ca se afla celule latente in noi toti, dar nu se activeaza mereu. Urmatorul pas este sa descoperim ce anume le activeaza”, adauga Brigitte.

Tocmai faptul ca au fost descoperite celule autoreactive si la persoanele sanatoase sustine teoria conform careia ceva trebuie sa declanseze narcolepsia si sa activeze autoreactivitatea. Oamenii de stiinta nu stiu inca ce cauzeaza boala. Este posibil sa fie vorba de o combinatie genetica. Boala se poate trata in prezent, dar noile rezultate ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente mai bune.

Specialistii isi propun sa incerce sa trateze narcolepsia cu medicamente care calmeaza sistemul imunitar. Cu atat mai mult acum, cand stiu ca sunt implicate celulele T, tratamentele pot fi mai eficiente si mai precise.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie Doppler Vascular, Neurologie

Hertea Cristina,Doctor
Medic Specialist
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Murdaria nu e intotdeauna daunatoare / Foto: MorgueFile Copiii mici se joaca uneori cu obiecte pe care parintii le considera dezgustatoare. Este in natura lor; sunt curiosi, ating tot ce vad si nu se sinchisesc atunci cand mama le spune "Ia mana de acolo, e murdar". Dupa un an de temeri legate de pandemia de gripa noua, in care autoritatile...
O boala autoimuna a musculaturii, care nu a fost cunoscuta anterior, implica dureri bruste si slabiciune musculara. Aceasta a fost identificata de cercetatorii de la Universitatea de Medicina din St. Louis. Sindromul poate fi confundat cu usurinta cu alte boli musculare, care necesita tratament diferit. ”Am observat aceasta afectiune la doar patru...
In lupta cu depresia/ Foto: Agerpres "Barbatii nu plang. E barbat, trebuie sa fie puternic. Se descurca. Ni s-a inscriptionat in minte faptul ca a exprima ceea ce simti reprezinta o trasatura feminina. Aceleasi cutume ne invata ca barbatii sunt cei puternici, cei care nu lasa sa se vada ceea ce simt si cei care nu vorbesc despre ceea ce ei percep...
Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit celule autoreactive la persoanele care sufera de narcolepsie. Aceasta este o dovada noua, care sustine ca tulburarea de somn este o boala autoimuna. Descoperirea poate duce la dezvoltarea unui tratament mai bun pentru afectiunea cronica. De multi ani, oamenii de stiinta au crezut ca...
Calitatea somnului este afectata de gadgeturi pe care le utilizam / Foto: Flickr.com Mediul in care traim influenteaza capacitatea noastra de a ne odihni corespunzator. Poluarea sonora, televizorul, telefonul, calculatorul folosite inainte de culcare si stresul scad calitatea somnului. Pana la varsta de 30 de ani, oamenii isi revin mai usor...