Publicat la: 
27/02/2019

dependenta de substante

Unele variatii ale genei LPHN3, asociata cu tulburarea de deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD), la copii si adulti, ar putea favoriza fumatul, consumul de alcool, de canabis, dar si alte substante care creeaza dependenta.

Constatarile se bazeaza pe un studiu la care au participat 2700 de pacienti, copii, adolescenti si adulti, din Statele Unite ale Americii, Columbia si Spania si vor contribui la furnizarea unor noi instrumente genetice pentru prevenirea dependentelor la persoanele cu ADHD.

ADHD: o tulburare complexa, care afecteaza toate categoriile de varsta

ADHD este una dintre cele mai frecvente tulburari din copilarie si din asolescenta, dar poate persista si la maturitate. Se caracterizeaza prin hiperactivitate, impulsivitate si deficit de atentie. Una dintre genele legate de predispozitia la ADHD este LPHN3, care codifica proteina latrofilina 3. Aceasta este o molecula care joaca un rol in formarea conexiunilor sinaptice intre anumite tipuri de neuroni, deci influenteaza tulburarile psihice.

Conexiunea dintre LPHN3 si ADHD este studiata din punct de vedere al etiologiei tulburarii. In plus, gena are impact asupra raspunsului pacientilor la medicamente, gradului de severitate al bolii si comportamentului disruptiv.

In cadrul studiului, specialistii au aplicat o metoda statistica inovatoare, care integreaza informatii clinice, demografice si genetice privind o anumita tulburare. Au folosit tehnica pentru a prezice o alta tulburare comorbida (care apare concurent), cum ar fi dependenta de tutun, alcool, cocaina, canabis si marijuana.

Care au fost rezultatele?

In cazul pacientilor spanioli diagnosticati cu ADHD, variatia specifica a genei LPHN3 a crescut riscul de depdendenta de nicotina cu 40%. Potrivit expertilor, rezultatele sunt similare si pentru alcool si drogurile ilegale.

De ce unii pacienti devin dependenti, iar altii nu?

Nu toti oamenii diagnosticati cu ADHD devin dependenti de anumite substante de-a lungul vietii.

”Stim ca genetica joaca un rol important in aceste comportamente, lucru ce ne ajuta sa prevenim riscurile viitoare si sa imbunatatim strategiile. Cu toate acestea, genetica ADHD este diversificata, exista multe gene implicate si nu exista o regula care se aplica tuturor pacientilor”, explica Bru Comard, de la Universitatea Barcelona.

75% din ADHD are o baza genetica, iar 25% are legatura cu factorii de mediu, care pot varia. Prin urmare, factorii externi, cum ar fi stilul de viata si interactiunile sociale, sunt relevanti in aparitia dependentelor.

”De asemenea, cocaina si alte substante care creeaza dependenta, au o actiune psihostimulanta similara cu tratamentul farmacologic principal folosit in tratarea ADHD. Acest lucru explica de ce multi pacienti apeleaza la aceste metode”, adauga Cormand.

Tratamentul farmacologic, psihologic si interventiile psihopedagogice sunt cele mai eficiente strategii folosite in tratarea ADHD.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...
Psihoterapeut
Psiholog
Psiholog...

Articole similare

Terapie de grup la Castle Craig / Foto: Castle Craig Hospital Pentru a oferi o gama mai larga de servicii psihiatrice, MedLife a semnat de curand un acord de parteneriat cu centrul britanic de varf specializat in dezintoxicare Castle Craig Hospital. Incepand cu 1998 Castle Craig a tratat peste 7000 de dependenti de alcool si de droguri iar...
Oamenii de stiinta de la Centrul de Boli Neurodegenerative din Germania au condus un nou studiu prin care au descoperit ca disfunctiile sistemului imunitar matern, care apar in timpul sarcinii, ar putea afecta dezvoltarea creierului fatului. Potrivit rezultatelor, daunele pe care le sufera embrionii din cauza autoanticorpilor ar putea di o cauza...
O varianta ADN - localizata in gena DNMT3B, ce este intalnita in special la persoanele de origina europeana si africana - creste probabilitatea de a dezvolta dependenta de nicotina, practicarea fumatului si dezvoltarea cancerului pulmonar, potrivit unui nou studiu condus de organizatia nonprofit RTI International, informeaza sciencedaily.com....
Potrivit unui nou studiu, publicat in revista Frontiers in Psychology, consumul regulat de alimente de tip fast food nu doar ne ingrasa, ci ne face si plictisitori. Oamenii de stiinta au explicat modul in care este conectat creierul, ce impact au aceste conexiuni asupra alegerilor noastre culinare si care sunt alternativele. Creierul este...
1. Cum se manifesta ADHD la copii? Care sunt simptomele tulburarii? ADHD ( Attention Deficit and Hyperactivity Disorder- Deficit de atentie si hiperactivitate) este o tulburare care afecteaza copilul in mai multe arii de activitate: personala, acasa, la scoala si in relatia cu ceilalti. Sub aspectul deficitului de atentie, copilul are...