MEDICINA GENERALA

20 Martie 2019

O noua abordare in tratarea dermatitei atopice

Imunologii de la Universitatea din Zurich au demonstrat, printr-un nou studiu, ca sistemul nostru imunitar este responsabil pentru mentinerea echilibrului la nivelul pielii noastre si au gasit o abordare noua pentru tratarea dermatitei atopice.

Pielea oamenilor si a animalelor este adesea populata de ciuperci. Se suspecteaza ca o mica specie, numita Malassezia, care, pe langa bacterii si virusi, face parte si din microflora pielii sanatoase, care consolideaza apararea organismului si pregateste sistemul imunitar pentru agentii patogeni periculosi. Spre deosebire de bacterii, se cunosc putine despre procesele fiziologice care tin ciuperca sub control.

Cercetatorii au demonstrat ca, atat in cazul soarecilor, cat si al oamenilor, ciuperca Malassezia stimuleaza sistemul imunitar pentru a produce citokine interlukina – 17.

”Daca aceste citokine nu sunt eliberate, sau daca celulele imune care le produc lipsesc, nu exista nimic care sa impierdice ciuperca sa creasca si sa infecteze pielea”, explica Salome LeinbundGut-Landmann, profesor de imunologie.

Ciupercile pot favoriza aparitia alergiilor la nivelul pielii

Ce se intampla cand se pierde echilibrul dintre ciuperca si sistemul imunitar?

Exista anumite dovezi care sustin ca ciuperca Malassezia, inofensiva in mod normal, joaca un rol important in dermatita atopica.

Dermatita atopica este o alergie cronica inflamatorie a pielii, care afecteaza pana la 20% dintre copii si 10% dintre adulti. Sistemul imunitar reactioneaza exagerat la contactul cu antigenii din mediul inconjurator, cum ar fi acarienii din praf. Acest lucru poate produce eczeme, care se caracterizeaza prin leziuni uscate si inflamate si mancarime pe gat, antebrate si picioare.

Mai mult, dermatita atopica este una dintre cele mai frecvente boli de piele ale cainilor.

Studiul actual confirma faptul ca productia de citokine interlukina – 17, produse de anumite celule imune care asigura protectia impotriva cresterii necontrolate a fungilor pe piele, contribuie, de asemenea, la dezvoltarea simtomelor caracteristice  dermatitei atopice.

Ciuperca devine un alergen pe piele si declanseaza o reactie excesiva a sistemului imunitar . Constatarea este sustinuta de experimentele facute cu ajutorul celulelor extrase de la pacientii diagnosticati cu dermatita atopica, de la Spitalul Universitar Zurich.

Tratamentul cu anticorpi terapeutici

”Rezultatele studiului sugereaza ca anticorpii terapeutici care neutralizeaza efectul citokinelor interlukina – 17 ar putea fi un tratament eficient pentru dermatita atopica. Acesti anticorpi exista deja si sunt utilizati in tratarea psorizisului”, spune LeinbundGut-Landmann.

Cu toate acestea, urmeaza ca specialistii sa afle de ce raspunsul imun, impotriva ciupercii Malassezia, poate deveni patologic si de ce mecanismele normale de protectie se descompun la pacientii cu dermatita atopica.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Dermatovenerologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.