Publicat la: 
13/12/2013

O noua definitie pentru imbatranirea populatiei. Varsta nu este doar numarul de ani traiti de cineva

Un nou studiu revolutionar, publicat in revista Population and Development Review de cercetatorii Warren Sanderson si Serghei Scherbov, reorienteaza modul in care demografia studiaza imbatranirea populatiei, oferind o noua metodologie care sa ajute cercetatorii sa inteleaga mai bine impactul imbatranirii populatiei asupra societatii.

Anterior, studiile legate de imbatranirea populatiei utilizau doar o caracteristica a oamenilor, varsta lor cronologica. Noul studiu ofera un cadru pentru masurarea imbatranirii bazat pe caracteristicile care se schimba odata cu varsta, inclusiv speranta de viata, sanatatea, functia cognitiva. Aceste masuratori pot fi utilizate de catre demografi pentru a intelege mai bine imbatranirea populatiei.

"Varsta adevarata nu este doar numarul de ani pe care i-ati trait. Aceasta include, de asemenea, caracteristici cum ar fi sanatatea, functia cognitiva si ratele de dizabilitate," spune cercetatorul Serghei Scherbov.

Demografii nu s-au folosit in mod traditional de astfel de masuratori in cercetarea populatiei si a societatii, folosind varsta ca un proxy pentru aceste caracteristici. Deoarece durata de viata creste, aceeasi varsta nu mai este corelata cu acelasi nivel de sanatate si alte astfel de caracteristici.

"Noi consideram in mod normal o persoana in varsta de la 65 de ani ca fiind batrana. Astazi, cineva care are 65 de ani ar putea fi mai mult ca o persoana de 55 de ani in ceea ce priveste mai multe aspecte importante ale vietii," spune Scherbov.

Autorii arata ca recomandarile de politici cu privire la imbatranire difera in functie de ce caracteristici sunt masurate. Pentru scopuri diferite, avem nevoie de masuratori diferite. Imbatranirea este multidimensionala. Prin reconceptualizarea imbatranirii populatiei care sa includa cum functioneaza de fapt oameni, studiul ofera o intelegere mult mai bogata si mai realista a imbatranirii populatiei.

Specialitate: 
Comentarii

Cercetarea este benefica daca are ca efect o inbunatatire a calitatii vietii.Cei care urmaresc altceva o vor folosi la ridicarea limitei de pensionare si ca urmare se vor genera alte 2 efecte: unii se vor bucura iar altii se vor intrista ! Doamne ocrotestei pe robii tai!

nu exista batranetea, decat in mintea si in starea de sanatate a fiintei umane.In gandirea sanatoasa, omul nu are varsta, nu este tanar, nu este om matur, nu este om zis batran.Poate mai degraba, imbatranit de stress si de atitudinea societatii fata de el.Cand ii folosim munca si creativitatea, cat si contributia sa la prosperitatea si satisfactia altuia, cand nu-i recunoastem experienta de viata si valoarea profesionala dupa 25 de ani de munca, ca sa nu zicem 4o de ani de munca, cand il legam de munca pana la plecarea directa intre scanduri, cand nu-i acordam politete si respect, nu este batran, este un oarecare, fara varsta, este o valoarea de intrebuintare, apt si capabil.Cand individul este izolat, exclus, ocolit de la integrarea in societate pentru motive tinand de valoarea de intrebuintare si aspecte de fizioniomie date de inaintarea in varsta, zisa excluziune tipica unei societati fara morala, etica, deontologie, nu este un,,,fara varsta,,,, este in individ expirat, zis batran.Dupa valorile (i)morale actuale, societatea nu are nevoie de acestia, invatamintele istoriei fiind ignorate.

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Un nou studiu revolutionar, publicat in revista Population and Development Review de cercetatorii Warren Sanderson si Serghei Scherbov, reorienteaza modul in care demografia studiaza imbatranirea populatiei, oferind o noua metodologie care sa ajute cercetatorii sa inteleaga mai bine impactul imbatranirii populatiei asupra societatii. Anterior...