MEDICINA GENERALA

04 Octombrie 2018

O noua descoperire ar putea creste procentul transplanturilor de cornee reusite

transplant cornee

O echipa de specialisti de la Universitatea Nottingham a facut o descoperire care ar putea contribui la imbunatatirea transplanturilor de cornee la pacientii a caror vedere a fost afectata, conform eurekalert.org.

Studiul a fost publicat in ”American Journal of Ophthalmology”. Se pare ca specialistii au descoperit o caracteristica a unei membrane subtiri, numita membrana Descemets, care provoaca dificultati chirurgilor in momentul procedurii. Studiul a fost condus de Harminder Dua, profesor de otalmologie, impreuna cu echipa sa de specialisti, care, anterior, au descoperit un strat nou ar corneei, numit Pre-Descemets, sau stratul Dua.

”Acest studiu a demonstrat ca stratul Pre-Descemets are o structura unica. In plus, in trecut, nu se stia de ce membrana Descemets se rostogoleste intr-o singura directie atunci cand se indeparteaza ochiul donatorului. In urma acestei cercetari, se vor dezvolta noi strategi si vor exista daune minime asupra celulelor in urma transplantului”, afirma Harminder Dua.

Ce este membrana Descemets?

Membrana Descemets, numita dupa doctorul francez care a descoperit-o la sfarsitul secolului al XVIII-lea, este localizata intre stratul Pre-Descemets si stratul endotelial din spatele corneei, care este responsabil de pomparea excesului de lichid, pastrand corneea suficient de deshidratata pentru a mentine vederea clara.

In cazul anumitor afectiuni, cum ar fi distrofia endoteliala Fuchs, sau in urma operatiei de cataracta, celulele endoteliale si membrana Descemet sunt deterioarate, astfel ca ajunge prea mult lichid la cornee si vederea devine neclara. In timp, vederea se deterioreaza din ce in ce mai rau, iar daca pacientul nu se trateaza poate sa isi piarda vederea. Pentru rezolvarea acestei probleme, este necesar un transplant de cornee, care presupune inlocuirea tesuturilor afectate cu unele sanatoase, de la un donator.

Cum se desfasoara interventia de inlocuire a membranei Descement?

Procedura presupune inlocuirea membranei Descemet cu una sanatoasa, de la un donator. Cand membrana este separata de celelalte straturi ale corneei, aceasta este rulata, avand forma unei tigari. Astfel, este usor de inserat in cornee printr-o mica incizie, dar, dupa ce a fost inserata, este foarte greu pentru specialisti sa o desfaca din nou fiindca celulele endoteliale sensibile, care acopera exteriorul membranei, se pot deteriora si, in acest mod, este redus succesul transplantului. Membrana Descemet este atasata altui strat, Pre-Descemet. S-a descoperit ca, atunci cand corneea este inca rulata, stratul Pre-Descemet stabilizeaza stratul Descemet, actionand ca o atela.

Oftalmologii au observat ca membrana Descemet se rostogoleste intr-o singura directie in momentul in care este desfacuta, lasand celulele endoteliate in exterior, dar nu stiau de ce se intampla acest lucru. Prin acest studiu, echipa de specialisti a demonstrat ca directie in care se desface membrana este influentata de continutul si distributia fibrelor elastice din membrana.

Cum s-a desfasurat cercetarea?

Specialistii au folosit 31 de cornee destinate cercetarii si au masurat continutul fibrelor elastice din toate straturile, inclusiv Descemet si Pre-Descemet. De asemenea, au tratat membrana Descemet cu o enzima care digera elastina. S-a constatat ca stratul Pre-Descemet a avut cel mai mare continut de elastina, aceasta fiind distribuita uniform. Totusi, cand au studiat stratul Descemet, au observat ca elastina s-a strans, sub forma unei linii, ceea ce a determinat membrana sa se desfaca intr-o singura directie.

Tratarea membranei Descemet cu enzima a inversat efectul de rulare si a dus la degradarea sau disparitia elastinei din membrana. Rezultatele arata ca enzimele ar putea fi folosite pentru a slabi rularea membranei, fiind mult mai usor pentru chirurgi sa o implanteze cu succes in cornee, reducand riscul potentialelor leziuni ale celulelor endoteliale, care sunt importante in reglarea lichidului de la nivelul corneei.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/uon-edt092618.phpEchipa MedLife de Oftalmologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.