Publicat la: 
17/08/2018

placenta artificiala

Cercetatorii de la TU Wien, din Viena, au reusit sa creeze o bariera placentara artificiala, folosind un proces de imprimare 3D de inalta rezolutie.

Placenta are un rol esential si foarte complex, ea asigura schimbul de substante importante intre mama si fat, blocand, in acelasi timp, trecerea altor substante. Pana in prezent, nu a fost pe deplin descoperit de ce depinde, mai exact, permeabilitatea placentei, fiind foarte greu de investigat functia ei direct la femei. Din acest motiv, TU Wien a produs un model artificial de placenta, foarte similar cu placenta umana.

Specialistii au folosit un procedeu de imprimare 3D, bazat pe laser, astfel ca este posibil sa fie clarificate anumite aspecte vitale, cum ar fi schimbul de glucoza dintre mama si copil.

”Transportul substantelor prin membranele biologice joaca un rol foarte important in diferite domenii ale medicinei. Acestea includ bariera hemato-encefalica, ingestia alimentelor in stomac si intestin, precum si placenta”, spune Aleksandr Ovsianikov, profesor la Institutul de Stiinta si Tehnologie a Materialelor de la TU Wien.

Exista numeroase studii care arata ca bolile mamei, cum ar fi diabetul zaharat, pot avea un impact asupra copilului nenascut. Chiar si tensiunea arteriala crescuta poate afecta transportul de substante catre fat. Pana in prezent, a fost aproape imposibil sa se investigheze modul in care multi parametri implicati interactioneaza in astfel de cazuri.

Cercetatorii de la TU Wien lucreaza la replicarea structurilor organelor pe cipuri compacte pentru a investiga aspecte importante ale functiei lor, in conditii controlate.

”Cipul nostru este format din doua zone: una reprezinta fatul, cealalta mama. Folosim un proces de imprimare 3D pentru a le diviza, astfel am creat membrana artificiala a placentei”, spune Denise Mandt, din echipa de specialisti.

TU Wien lucreaza de multi ani la imprimarea 3D de inalta rezolutie, aceasta metoda consta in  utilizarea materialelor care pot fi solidificate cu ajutorul fasciculelor laser. Acest lucru permite ca structurile 3D dorite sa fie create, punct cu punct, la o rezolutie micrometrica.

”Studiul nostru implica hidrogel si o buna biocompatibilitate. Pe baza modelului placentei naturale, producem o suprafata cu vilii mici si curbate. Mai apoi, celulele placentei o colonizeaza, formandu-se o bariera similara cu placenta naturala”, explica Aleksandr Ovsianikov.

” Aceasta tehnologie este o abordare revolutionara in biomedicina, care a generat un interes mare in diagnosticarea clinica, in biotehnologie si in farmaceutica in ultimii ani. Crearea de mini organe umane pe un cip ar trebui sa permita dezvoltarea abordarilor terapeutice specifice pacientului si reprezinta o metoda pentru inlocuirea experimentelor pe animale”, spune profesorul Peter Ertl.

Pe cip, parametrii biologici importanti pot fi monitorizati indeaproape, cum ar fi presiunea, temperatura, geometria si aportul de nutrienti ai mini organelor, precum si administrarea de medicamente. Acest lucru face posibila observarea cu precizie a progresului bolii si a ratelor de vindecare.

Testele initiale au aratat ca placenta artificiala a cipului se comporta intr-un mod similar cu  placenta naturala: molecule mici pot trece, iar cele mari sunt retinute. Modelul este destinat investigarii aspectelor importante ale transportului de nutrienti de la mama la fat.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Obstetrica Ginecologie

Medic Primar
Moldovan Ionel,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist...
Visan Oana,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 59

Articole similare

Pentru prima data au fost descoperite in placenta particule mici de carbon, obtinute prin arderea combustibililor fosili, potrivit noilor cercetari prezentate la ”European Respiratory Society International Congress”, conform eurekalert.org. Descoperirile acestui studiu se adauga la dovezile existente privind riscurile poluarii asupra copiilor...
Ce modificari ale organismului au loc in primul trimestru de sarcina? In ce consta un screening eficient in aceasta perioada? Ce investigatii medicale se recomanda? Care sunt principalele riscuri si cum trebuie sa se protejeze viitoarea mama? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr....
Conceptii gresite despre conceptie / Foto: Photoxpress In ciuda educatiei sexuale pe scara larga, multe tinere (si chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizeaza in intregime ce inseamna si ce presupune actul procreerii. Un studiu din Noua Zeelanda, de exemplu, a aratat ca 74% dintre femeile care s-au prezentat la o clinica de...
Administrarea paracetamolului in randul gravidelor pe durata sarcinii ar putea afecta fertilitatea descendentilor de sex feminin, potrivit unui articol medical ce examineaza rezultatele a trei experimente efectuate pe soarecii de laborator pe tema reproducerii. Noile constatari au fost publicate recent in juralul de specialitate "Endocrine...
Sarcina cu greutati / Foto: Photoxpress Mai mult de jumatate dintre femeile insarcinate sunt afectate in primul trimestru de greturile matinale, care pot varia de la neplacute la severe. Sunt sanse ca nu toate remediile sa functioneze in cazul unei singure gravide, insa mai jos gasiti o colectie intreaga de sugestii. Una dintre ele, sau chiar o...