Publicat la: 
17/08/2018

placenta artificiala

Cercetatorii de la TU Wien, din Viena, au reusit sa creeze o bariera placentara artificiala, folosind un proces de imprimare 3D de inalta rezolutie.

Placenta are un rol esential si foarte complex, ea asigura schimbul de substante importante intre mama si fat, blocand, in acelasi timp, trecerea altor substante. Pana in prezent, nu a fost pe deplin descoperit de ce depinde, mai exact, permeabilitatea placentei, fiind foarte greu de investigat functia ei direct la femei. Din acest motiv, TU Wien a produs un model artificial de placenta, foarte similar cu placenta umana.

Specialistii au folosit un procedeu de imprimare 3D, bazat pe laser, astfel ca este posibil sa fie clarificate anumite aspecte vitale, cum ar fi schimbul de glucoza dintre mama si copil.

”Transportul substantelor prin membranele biologice joaca un rol foarte important in diferite domenii ale medicinei. Acestea includ bariera hemato-encefalica, ingestia alimentelor in stomac si intestin, precum si placenta”, spune Aleksandr Ovsianikov, profesor la Institutul de Stiinta si Tehnologie a Materialelor de la TU Wien.

Exista numeroase studii care arata ca bolile mamei, cum ar fi diabetul zaharat, pot avea un impact asupra copilului nenascut. Chiar si tensiunea arteriala crescuta poate afecta transportul de substante catre fat. Pana in prezent, a fost aproape imposibil sa se investigheze modul in care multi parametri implicati interactioneaza in astfel de cazuri.

Cercetatorii de la TU Wien lucreaza la replicarea structurilor organelor pe cipuri compacte pentru a investiga aspecte importante ale functiei lor, in conditii controlate.

”Cipul nostru este format din doua zone: una reprezinta fatul, cealalta mama. Folosim un proces de imprimare 3D pentru a le diviza, astfel am creat membrana artificiala a placentei”, spune Denise Mandt, din echipa de specialisti.

TU Wien lucreaza de multi ani la imprimarea 3D de inalta rezolutie, aceasta metoda consta in  utilizarea materialelor care pot fi solidificate cu ajutorul fasciculelor laser. Acest lucru permite ca structurile 3D dorite sa fie create, punct cu punct, la o rezolutie micrometrica.

”Studiul nostru implica hidrogel si o buna biocompatibilitate. Pe baza modelului placentei naturale, producem o suprafata cu vilii mici si curbate. Mai apoi, celulele placentei o colonizeaza, formandu-se o bariera similara cu placenta naturala”, explica Aleksandr Ovsianikov.

” Aceasta tehnologie este o abordare revolutionara in biomedicina, care a generat un interes mare in diagnosticarea clinica, in biotehnologie si in farmaceutica in ultimii ani. Crearea de mini organe umane pe un cip ar trebui sa permita dezvoltarea abordarilor terapeutice specifice pacientului si reprezinta o metoda pentru inlocuirea experimentelor pe animale”, spune profesorul Peter Ertl.

Pe cip, parametrii biologici importanti pot fi monitorizati indeaproape, cum ar fi presiunea, temperatura, geometria si aportul de nutrienti ai mini organelor, precum si administrarea de medicamente. Acest lucru face posibila observarea cu precizie a progresului bolii si a ratelor de vindecare.

Testele initiale au aratat ca placenta artificiala a cipului se comporta intr-un mod similar cu  placenta naturala: molecule mici pot trece, iar cele mari sunt retinute. Modelul este destinat investigarii aspectelor importante ale transportului de nutrienti de la mama la fat.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Cerghit Doina-Simona,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist...
Vulcan Florin,Medic primar
Medic primar
Mitroi Dana Brindusa,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 63

Articole similare

Desi o stare normala, sarcina reprezinta pentru gravida o suprasolicitare la care aceasta se adapteaza prin modificari ale tuturor organelor si sistemelor. De aceea, prezentarea modificarilor aparute este mai bine a fi facuta pe organe si sisteme. De mentionat faptul ca modificarile sunt absolut normale, in anumite limite, depasirea acestor...
Femeile care au diverse complicatii la prima sarcina, cum ar fi nastere prematura sau preeclampsie, au un risc dublu de a dezvolta hipertensiune arteriala mai tarziu, pe parcursul vietii, comparativ cu femeile care au sarcini fara complicatii. La studiu au participat 4000 de femei, iar problemele privind hipertensiunea arteriala au aparut, cel...
Consumul moderat de cafea nu afecteaza sarcina / Foto: PhotoXpress Pana acum, studiile cu privire la consumul moderat de cafea in timpul sarcinii au dat rezultate contradictorii, insa specialistii Colegiului american al ginecologilor si obstetricienilor sustin ca nu ar creste riscul de avort spontan. "Cred ca este momentul sa spun, fara sa imi...
Interzis alcoolul, sau doar limitat? / Foto: Photoxpress Esti gravida? Probabil ca toata lumea are o parere despre ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa faci. Ai auzit ca nu ai voie alcool, ca nu e bine sa te vopsesti, ca o cafea la micul dejun nu mai este la locul ei si ca baile fierbinti iti afecteaza sarcina. Lucruri simple pe marginea carora...
"Internetul este adesea o sursa de sprijin si consiliere pentru mame si viitoare mame, dar multe dintre acestea au o relatie complexa cu Facebook-ul", spune Siobhan Freegard. "In timp ce multor mame le place schimbul de informatii, noile tendinte si dorinta de a arata cea mai buna imagine posibila, multe mame pot simti o presiune crescanda."...