Publicat la: 
17/08/2018

placenta artificiala

Cercetatorii de la TU Wien, din Viena, au reusit sa creeze o bariera placentara artificiala, folosind un proces de imprimare 3D de inalta rezolutie.

Placenta are un rol esential si foarte complex, ea asigura schimbul de substante importante intre mama si fat, blocand, in acelasi timp, trecerea altor substante. Pana in prezent, nu a fost pe deplin descoperit de ce depinde, mai exact, permeabilitatea placentei, fiind foarte greu de investigat functia ei direct la femei. Din acest motiv, TU Wien a produs un model artificial de placenta, foarte similar cu placenta umana.

Specialistii au folosit un procedeu de imprimare 3D, bazat pe laser, astfel ca este posibil sa fie clarificate anumite aspecte vitale, cum ar fi schimbul de glucoza dintre mama si copil.

”Transportul substantelor prin membranele biologice joaca un rol foarte important in diferite domenii ale medicinei. Acestea includ bariera hemato-encefalica, ingestia alimentelor in stomac si intestin, precum si placenta”, spune Aleksandr Ovsianikov, profesor la Institutul de Stiinta si Tehnologie a Materialelor de la TU Wien.

Exista numeroase studii care arata ca bolile mamei, cum ar fi diabetul zaharat, pot avea un impact asupra copilului nenascut. Chiar si tensiunea arteriala crescuta poate afecta transportul de substante catre fat. Pana in prezent, a fost aproape imposibil sa se investigheze modul in care multi parametri implicati interactioneaza in astfel de cazuri.

Cercetatorii de la TU Wien lucreaza la replicarea structurilor organelor pe cipuri compacte pentru a investiga aspecte importante ale functiei lor, in conditii controlate.

”Cipul nostru este format din doua zone: una reprezinta fatul, cealalta mama. Folosim un proces de imprimare 3D pentru a le diviza, astfel am creat membrana artificiala a placentei”, spune Denise Mandt, din echipa de specialisti.

TU Wien lucreaza de multi ani la imprimarea 3D de inalta rezolutie, aceasta metoda consta in  utilizarea materialelor care pot fi solidificate cu ajutorul fasciculelor laser. Acest lucru permite ca structurile 3D dorite sa fie create, punct cu punct, la o rezolutie micrometrica.

”Studiul nostru implica hidrogel si o buna biocompatibilitate. Pe baza modelului placentei naturale, producem o suprafata cu vilii mici si curbate. Mai apoi, celulele placentei o colonizeaza, formandu-se o bariera similara cu placenta naturala”, explica Aleksandr Ovsianikov.

” Aceasta tehnologie este o abordare revolutionara in biomedicina, care a generat un interes mare in diagnosticarea clinica, in biotehnologie si in farmaceutica in ultimii ani. Crearea de mini organe umane pe un cip ar trebui sa permita dezvoltarea abordarilor terapeutice specifice pacientului si reprezinta o metoda pentru inlocuirea experimentelor pe animale”, spune profesorul Peter Ertl.

Pe cip, parametrii biologici importanti pot fi monitorizati indeaproape, cum ar fi presiunea, temperatura, geometria si aportul de nutrienti ai mini organelor, precum si administrarea de medicamente. Acest lucru face posibila observarea cu precizie a progresului bolii si a ratelor de vindecare.

Testele initiale au aratat ca placenta artificiala a cipului se comporta intr-un mod similar cu  placenta naturala: molecule mici pot trece, iar cele mari sunt retinute. Modelul este destinat investigarii aspectelor importante ale transportului de nutrienti de la mama la fat.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

  •  
  • 1 of 62

Articole similare

In timpul sarcinii multe femei tind sa manance cat pentru doi, incercand sa dea vina pe pofte, dar cercetatorii sustin ca nu este un obicei sanatos. Una din trei femei recunoaste ca isi urmeaza impulsul de a manca excesiv, dar nu stiu ca este un risc major pentru sanatatea lor si a copiilor. Informatiile se bazeaza pe un studiu la care au...
Ce modificari ale organismului au loc in primul trimestru de sarcina? In ce consta un screening eficient in aceasta perioada? Ce investigatii medicale se recomanda? Care sunt principalele riscuri si cum trebuie sa se protejeze viitoarea mama? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr....
Fiziokinetoterapeut Mihaela Mihaescu / Foto: MedLive.ro In cazul gravidelor, in primul rand se cere sfatul medicului care urmareste sarcina. "Daca aceasta are o evolutie normala, depinde doar de gravida sa isi aleaga ce programe de gimnastica prefera. Programele de kinetoterapie au avantajul gandirii medicale din spatele alegerii exercitiilor...
Greata severa din timpul sarcinii poate fi fatala si cu toate acestea se stie foarte putin despre aceasta afectiune. "Nu cu multi ani in urma oamenii credeau ca o cauza ar putea fi faptul ca subconstientul femeii respinge copilul sau tatal copilului", explica dr. Vikanes de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica. Aproape toate femeile au...
Ce modificari se produc in trimestrul al II-lea de sarcina? La ce trebuie sa fie atenta o gravida in aceasta perioada? Care sunt principalele investigatii medicale ce trebuie efectuate sau repetate dupa primul trimestru? In ce consta triplul test si cand este nevoie de amniocenteza? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a...