Publicat la: 
2/11/2018

bani

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca oamenii bogati nu traiesc mai mult decat cei saraci. Economistii iau in considerare mobilitatea veniturilor pentru a calcula speranta de viata, potrivit sciencedaily.com.

Noile rezultate ale cercetarii publicate in ”Proceedings of the National Academy of Sciences” contesta ipotezele anterioare conform carora exista diferente uriase in ceea ce priveste speranta de viata intre oamenii bogati si cei saraci. In realitate, oamenii nu raman bogati sau saraci pe parcursul intregii vieti. Trei economisti de la Universitatea Copenhaga au descoperit o noua modalitate de a lua in considerare aceasta mobilitate intre clasele de venit, oferind o modalitate mai realista de a calcula speranta de viata a oamenilor care provin din straturi sociale diferite.

Rezultatele lor demonstreaza ca diferenta dintre durata vietii a unei persoane bogate si a unei persoane sarace nu este atat de mare.

In anul 2016 un studiu condus de specialistii de la Harvard a aratat ca persoanele cu venituri mari din Statele Unite ale Americii pot sa traiasca cu pana la 6,5 ani mai mult decat cei cu venituri mici. Metoda respectiva presupune ca saracii raman saraci, iar bogatii raman bogati pentru tot restul vietii. In realitate, in decurs de 10 ani, jumatate dintre oamenii saraci ajung sa aiba venituri mai bune, iar jumatate dintre cei bogati ajung sa aiba venituri mai mici. Mortalitatea celor care se muta intr-o clasa de venit diferita este semnificativ diferita de cea a oamenilor care raman constant in aceeasi clasa.

Autorii studiului actual si-au demonstrat abordarea prin calcularea sperantei de viata la varsta de 40 de ani, in Danemarca, pe baza datelor orificiale privind venitul si mortalitatea populatiei, intre anii 1983-2013.

Care au fost rezultatele?

Speranta de viata a unui barbat de 40 de ani, cu un venit superior, este de 77,6 ani, comparativ cu 75,2 in cazul unui barbat cu venituri foarte mici. Diferenta dintre femeile care provin din clase sociale diferite a fost de 2,2 ani. Cand nu au tinut cont de mobilitatea veniturilor diferentele au fost de doua ori mai mari, in jur de 5 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.

”Rezultatele noastre demonstreaza ca inegalitatea sperantei de viata este exagerata cand nu se ia in considerare mobilitatea veniturilor. De asemenea, prin masurarea gresita a acestui tip de inegalitate tragem concluzii eronate in privinta costurilor si beneficiilor programelor de sanatate publica”, spune profesorul Thustrup Kreiner.

Chiar daca inegalitatea in ceea ce priveste speranta de viata se dovedeste a fi doar jumatate din cat a fost initial anticipata, datele arata ca diferentele dintre bogati si saraci au crescut constant in ultimii 30 de ani.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Articole similare

Fiecare an petrecut in educatie adauga, in medie, 11 luni de viata, iar pentru fiecare kilogram de greutate in exces pierdut castigam doua luni de viata si sapte ani pentru fiecare pachet de tigari la care renutam sa il fumam zilnic. Cercetatorii de la Universitatea din Edinburg au ajuns la aceste constatari dupa ce au analizat codul genetic a...
Potrivit Institutului National al Cancerului, intre anii 1995 si 2001, pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV aveau sanse de numai 2% sa fie in viata cinci ani mai tarziu. In prezent, 50% dintre pacienti sunt inca in viata la 6,7 ani de la diagnostic, conform eurekalert.org. Institutul National al Cancerului sustine ca pacientii...
Adoptarea celor cinci obiceiuri ce descriu o viata sanatoasa - de la alimentantie, la greutatea corporala, lipsa fumatului si a consumului de alcool si urmarea unui program de exercitii fizice - creste speranta de viata cu cel putin un deceniu, potrivit unui nou studiu condus de oamenii de stiinta de la Harvard T.H. Chan School of Public Health,...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology & Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com. O alta constatare a cercetatorilor a fost ca 60 de minute de activitate...
Persoanele care sufera de depresie au o speranta de viata mai scurta prin comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta aceasta tulburare psihica, sugereaza un nou studiu publicat recent in "The Journal of Canadian Medical Association", informeaza reuters.com. Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 3.410...