Publicat la: 
24/12/2015

Oamenii de stiinta au identificat genele asociate cu inteligenta umana

Pentru prima data in istorie, oamenii de stiinta au identificat doua grupuri de gene care sunt legate de inteligenta umana, informeaza Science Alert, citat de Mediafax.

Cele doua grupuri de gene, numite M1 si M3, sunt retele alcatuite din sute de gene individuale despre care se crede ca influenteaza functiile cognitive, inclusiv memoria, atentia, viteza de procesare si rationamentul.

Cercetatorii care au identificat M1 si M3 spun ca aceste grupuri sunt probabil sub controlul altor switch-uri de reglementare, care controleaza modul in care functioneaza retelele neuronale. Daca aceasta ipoteza este corecta si oamenii de stiinta pot gasi intr-adevar aceste switch-uri, s-ar putea identifica modalitatea de a manipula inteligenta noastra genetica si de a stimula toate capacitatile cognitive, relateaza Live Science.

"Stiam ca genetica joaca un rol major in inteligenta, dar pana in prezent nu se stia care gene sunt relevante", a declarat neurologul Michael Johnson din cadrul Imperial College din Londra, in Marea Britanie. "Aceasta cercetare evidentiaza unele dintre genele implicate in inteligenta umana si modul in care interactioneaza unele cu altele", a concluzionat cercetatorul.

Cercetatorii au realizat descoperirea prin examinarea creierului unor pacienti care au fost supusi unor tratamente pentru epilepsie. Ei au analizat mii de neuroni din creier si au combinat rezultatele cu doua seturi de date: informatii genetice de la persoane sanatoase care au efectuat teste de IQ si de la persoanele cu tulburari neurologice si dizabilitati intelectuale.

Dupa compararea rezultatelor, cercetatorii au descoperit ca unele gene care influenteaza inteligenta umana la persoanele sanatoase pot provoca probleme neurologice semnificative in cazul in care sufera mutatii.

"Trasaturile precum inteligenta sunt guvernate de grupuri mari de gene care lucreaza impreuna - ca o echipa de fotbal formata din jucatori in pozitii diferite. Am folosit analiza de calculator pentru a identifica neuronii din creierul uman care lucreaza impreuna pentru a influenta capacitatea noastra cognitiva de a produce noi amintiri sau de a lua decizii rationale, atunci cand se confrunta cu o multime de informatii complexe. Am constatat ca unele dintre aceste gene se suprapun cu cele care provoaca in copilarie epilepsie sau dizabilitate intelectuala", a spus Johnson.

Studiul a fost publicat in Nature Neuroscience si se afla intr-un stadiu incipient, dar autorii cred ca analiza lor ar putea avea un impact semnificativ nu doar pentru modul in care intelegem si traim bolile cerebrale, dar si pentru modificarea capitalului intelectual in sine.

"In cele din urma, speram ca acest tip de analiza va oferi perspective noi in tratamente mai bune pentru boli precum epilepsia si pentru a ameliora sau trata deficiente cognitive asociate cu aceste boli devastatoare", a spus Johnson. "Cercetarile noastre sugereaza ca ar putea fi posibil sa folosim aceste gene pentru a modifica informatii, dar aceasta este doar o posibilitate teoretica in acest moment", a completat cercetatorul.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...