Publicat la: 
17/04/2018

obezitate probleme sanatate

Ar trebui sa renuntam sa mai folosim termenul de "obezitate sanatoasa", datorita faptului ca este inselator si gresit. Accentul ar trebui sa fie pus pe efectuarea unor cercetari mai aprofundate pentru a intelege cauzele si consecintele diferitelor probleme de sanatate in randul persoanelor cu acelasi indice de masa corporala, conform unui articol, citat de alphagalileo.org.

Termenul "obezitate sanatoasa" a fost folosit pentru prima data in anii 1980 pentru a descrie persoanele obeze care erau aparent sanatoase - de exemplu, nu au suferit hipertensiune sau diabet.

Dr. William Johnson, de la Universitatea Loughborough, subliniaza in revista Annals of Human Biology ca termenul de obezitate sanatoasa este limitat. Acest lucru se datoreaza faptului ca categorizarea unei populatii care utilizeaza limite (de exemplu, IMC> 30 kg / m2 si tensiunea arteriala <140/90 mmHg) are ca rezultat o anumita greutate normala, iar persoanele obeze sunt etichetate "sanatoase", cand de fapt exista evident diferente ale starii de sanatate intre doua grupuri.

Cu toate acestea, Dr. Johnson recunoaste ca exista diferente si intre persoanele obeze cu acelasi IMC si explica faptul ca ar trebui sa existe mai multe investigatii ale factorilor care contribuie la aceasta diferenta, cum ar fi a fi obezitatea pe o perioada mai lunga de timp, evenimente de viata nefavorabile si fumatul in timpul adolescentei. O astfel de cercetare ar explica de ce o persoana are o boala sau moare, in timp ce alta cu acelasi IMC este bine.

Dr. Johnson explica: "Este incontestabil ca obezitatea este daunatoare pentru sanatate, dar exista diferente clare intre indivizi in ceea ce priveste influenta nociva asupra sanatatii".

In timp ce conceptul de obezitate sanatoasa este brutal si problematic, exista o mare oportunitate pentru cercetarea nivelurilor, cauzelor si consecintelor de eterogenitate in sanatate in randul persoanelor cu acelasi IMC.

Desi epidemiologia a dezvaluit multe dintre procesele de viata si expunerile care duc la o anumita boala, stim relativ putin despre lucrurile care au loc in viata cuiva care sa conduca la un atac de cord, de exemplu, in timp ce prietenul lor cu acelasi IMC este sanatos. Studiile existente privind cohorta la nastere contin datele necesare pentru imbunatatirea cunostintelor pe acest subiect ", sugereaza Johnson.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Endocrinologie

Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic primar
Medic Specialist

Articole similare

Ideea conform careia consumul de zahar ar putea fi factorul declansator al epidemiei de obezitate si diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou in atentia specialistilor din domeniul sanatatii publice. Sunt necesare eforturi suplimentare - altele decat descurajarea consumului de alimente ce contin calorii goale - pentru a intelege rolul...
Cercetatorii au gasit o potentiala explicatie genetica referitoare la tendinta unor oameni de a manca foarte mult si care au un risc mai mare de a deveni obezi. Persoanele care au in codul genetic doua copii ale unei forme variabile a genei "FTO" sunt mai predispuse sa aiba un sentiment de foame imediat dupa ce au mancat, deoarece poarta un numar...
Rata obezitatii, in crestere la nivel mondial / Foto: EveryStockPhoto Unul din zece oameni din lume este obez, indica un studiu realizat de specialisti de la Harvard University si Imperial College London, publicat de The Lancet, citat de BBC News. Cercetatorii au monitorizat indicele de masa corporala (IMC), colesterolul si hipertensiunea...
Bucate de Craciun / Foto: E.M. / MedLive.ro Medicii recomanda sa evitam in aceasta perioada consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...