MEDICINA GENERALA

12 Octombrie 2017

Obezitatea, asociata cu 13 tipuri de cancer

Obezitatea, asociata cu 13 tipuri de cancer

Exista o legatura intre obezitate si 40% din toate tipurile de cancer diagnosticate in Statele Unite ale Americii, anunta oficialii Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. Mai mult de 630 de mii de americani supraponderali sau obezi sufera in prezent de 13 tipuri de cancer. Desi nu este vorba despre o legatura de tip cauzal, oamenii de stiinta incearca sa explice aceasta asociere, informeaza webmd.com. Cele 13 tipuri de cancer includ: cancerul cerebral, mielomul multiplu, cancerul esofagului, cancerul de san, mai multe tipuri de cancer tiroidian, cancerul vezicii biliare, cancerul stomacului, ficatului, pancreasului, rinichilor, ovarelor, uterului si colonului, raporteaza specialistii.

Pierderea in greutate poate reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer, a declarat pentru presa Dr. Lisa Richardson, directoarea Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

Potrivit noului raport realizat de institutul National al Cancerului din Statele Unite ale Americii, aceste 13 tipuri de cancer asociate obezitatii reprezinta aproximativ 40% dintre toate cazurile de cancer diagnosticate in SUA in 2014.

Desi rata cazurilor de cancer a scazut din anii 1990, in prezent rata obezitatii asociate cancerului creste riscul declansarii acestor afectiuni cronice, adauga oamenii de stiinta.

Din cei 630 de mii de americani diagnosticati cu cancer pe fondul excesului de greutate aproximativ doua din trei cazuri sunt diagnosticate in randul pacientilor cu varste cuprinse intre 50 si 74 de ani.

Cu exceptia cazurilor de cancer de colon, rata declansarii cancerului pe fondul obezitatii a crescut cu 7% intre anii 2005 si 2014. In acelasi timp, rata declansarii cancerului la pacientii ce se afla la o greutate optima a scazut, arata raportul cercetatorilor.

Intre anii 2013-2014 aproximativ doi din trei adulti americani sufereau de obezitate, mai adauga specialistii.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele statistice privind incidenta cancerului pe o perioada de aproximativ 10 ani, intre 2005 si 2014.

Iata care sunt constatarile oamenilor de stiinta, publicate in raportul saptamanal al Centrului pentru Controlul si prevenirea Bolilor, "Morbidity and Mortality Weekly Report":

  • dintre toate cazurile de cancer, 55% de cazuri identificate in randul persoanelor de sex feminin si 24% de cazuri diagnosticate in randul barbatilor au fost asociate cu excesul de greutate;
  • persoanele caucaziene si afro-americane au un risc crescut pentru declansarea cancerului pe fondul obezitatii, prin comparatie cu alte grupuri rasiale sau etnice;
  • dintre toate tipurile de cancer declansate pe fondul obezitatii, cancerul de colon a scazut cu 23% pe durata studiului;
  • diagnosticarea cancerului neasociat obezitatii a scazut cu 13% intre anii 2005 si 2014;
  • cu exceptia cancerului de colon, tipurile de cancer declansate pe fondul excesului de greutate a crescut in randul persoanelor de peste 75 de ani;

"Este important de remarcat ca exista si alti factori, pe langa excesul de greutate, care potenteaza declansarea cancerului, printre care fumatul, in timp ce in randul unor pacienti cauzele pot ramane necunoscute. Cu toate acestea, obezitatea ramane factorul cel mai puternic asociat cu declansarea cancerului," conchide Dr. Farhad Islami, directorul institutului de cercetare din cadrul American Cancer Society.Echipa MedLife de Oncologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.