Nutriție

21 Noiembrie 2017

Obezitatea poate fi declansata de o deficienta genetica

Obezitatea poate fi declansata de o deficienta genetica

Lipsa unei gene din ADN este asociata cresterii in greutate ce declanseaza obezitatea chiar si in conditiile in care subiectii studiului au fost hraniti corespunzator, informeaza news.unchealthcare.org.

Obezitatea este frecvent atribuita consumului excesiv de calorii si lipsei de miscare suficiente pentru a arde caloriile acumulate. In consecinta, supraalimentarea si sedentarismul au fost multa vreme considerate a fi principalii vinovati ai epidemiei de obezitate. Cu toate acestea, dovezile oamenilor de stiinta arata ca anumite gene pot fi responsabile de o predispozitie catre acumularea kilogramelor in exces.

Cea mai recenta descoperire implica mutatii ale unei gene intitulate ankyrin-B, ce este transmisa genetic. Aceasta gena predispune organismul pe parcursul vietii la declansarea obezitatii, sunt de parere cercetatorii de la Duke University si University of North Carolina.

Studiul, efectuat pe soarecii de laborator, arata ca mutatii ale genei ankyrin-B grabesc procesul de acumulare a glucozei in organism. Acest proces determina acumularea mai multor lipide in celulele adipoase, ceea ce duce la cresterea numarului de celule si dublarea dimensiunii acestora.

Ankirin-B a fost descoperita in urma cu 30 de ani de catre cercetatorii Vann Bennet si Dr. George Barth Geller de la Duke University School of Medicine. Aceasta proteina, care este prezenta in aproape toate tesuturile din organism, actioneaza ca o ancora prin legarea proteinelor importante in interiorul membranei celulelor.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca organismele cu o deficienta la aceasta gena sunt predispuse declansarii mai multor afectiuni, printre care autismul, distrofia musculara, imbatranirea precoce, diabetul si aritmia.

"Stiam dinaintea efectuarii studiului de fata ca soarecii ce au un deficit de gena ankyrin-B au tendinta sa devina obezi pe parcursul vietii. Intrucat aceasta gena joaca un rol important si la nivelul altor organe implicate in metabolism, identificarea originii acestui defect de ADN a fost ingreunata," declara autoarea principala a studiului, Damaris Lorenzo, profesoara de biologie in cadrul UNC School of Medicine.

Tesutul gras face parte din axa metabolica, ce include ficatul, muschii, pancreasul si creierul, toate acestea fiind conectate la nivel fiziologic. Din acest motiv este foarte probabil ca problemele care apar la nivelul unui organ sa isi aiba origina intr-altul. Acest lucru tinde sa complice studiul bolilor metabolice, sunt de parere cercetatorii.

"Am descoperit ca acumularea crescuta de lipide din celulele grase se raspandeste la nivelul ficatului si se depune pe tesutul muscular.

Aceasta acumulare anormala de grasime in testuturi si inflamarea acestora, precum si intreruperea raspunsului normal al organismului la insulina sunt semnele distinctive ale declansarii diabetului de tip II," explica autoarea studiului.

Aproximativ 1,3% dintre caucazieni si 8,4% dintre afro-americani transporta variante mutante ale genei ankyrin-B, iar aceste procente reprezinta milioane de oameni numai din Statele Unite ale Americii.

"De aceea, unul dintre obiectivele noastre este de a afla daca aceleasi deficiente celulare au loc si in cazul persoanelor ce transporta aceste mutatii, precum si daca acestea cresc riscul declansarii obezitatii. Daca aceste ingrijorari vor fi confirmate pe parcursul studiilor viitoare, vom putea identifica persoanele cu un risc crescut pentru obezitate si vom reusi sa dezvoltam metode proactive de mentinere a greutatii sub control," conchide autoarea.Echipa MedLife de Diabet Si Nutritie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.