Publicat la: 
23/03/2018

Obezitatea altereaza simtu gustului

Cresterea in greutate poate reduce sensiblitatea la gustul alimentelor, conform studiilor de specialitate efectuate pe tema legaturii dintre obezitate si simtul gustului. Acest efect poate fi inversat pe parcursul procesului de scadere in greutate, insa pana de curand nu a fost clar pentru cercetatori cum apare acest fenomen.

Un nou studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea Cornell si publicat recent in "PLOS Biology", arata ca nivelul ridicat de inflamatie din organism, declansat pe fondul obezitatii, este responsabil de alterarea papilelor gustative, informeaza sciencedaily.com.

Care este legatura dintre dieta alimentara bogata in grasimi si alterarea papilelor gustative

O papila gustativa contine intre 50 si 100 de celule de trei tipuri, fiecare jucand un rol important in detectarea celor cinci gusturi principale, sarat, dulce, amar, acru si umami.

Avand in vedere ca celulele papilelor gustative se reinnoiesc o data la 10 zile, cercetatorii si-au propus sa investigheze care este legatura dintre obezitate si rata de alterare a acestor celule.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au impartit soarecii de laborator in doua grupuri: primul grup a fost hranit cu o dieta normala alcatuita din 14% grasime, in timp ce soarecii de laborator din cel de-al doilea grup au fost hraniti cu o dieta alimentara cu un continut de 58% grasime. 

Dupa opt saptamani de observatie, soarecii din cel de-al doilea grup aveau o greutate corporala cu o treime mai mare decat cei din primul grup. De asemenea, in mod suprinzator, soarecii obezi aveau cu 25% mai putine papile gustative prin comparatie cu grupul de test, desi celulele papilelor gustative erau neschimbate ca dimensiune si  distributie.

Alterarea celulelor din care sunt alcatuite papilele gustative apare, in mod obisnuit, in urma unui proces denumit apoptoza, ce semnifica moartea celulelor, si generarea de noi celule. 

Cu toate acestea, cercetatorii au observat ca rata de apoptoza a fost mai mare la soarecii ce sufereau de obezitate, in timp ce numarul de celule noi era scazut. Dezechilibrul acestui raport de regenerare a celulelor explica, conform autorilor studiului, scaderea capacitatii papilelor gustative de a transmite catre creier informatii in privinta gustului alimentelor.

Subiectii de laborator care mosteneau o rezistenta genetica la declansarea obezitatii nu au fost afectati de acest dezechilibru, chiar daca au fost hraniti cu o dieta bogata in grasimi. Acest lucru arata ca alterarea gustului nu se datoreaza consumului de alimente grase, ci mai degraba acumularii de tesut gras in organism.

Obezitatea si nivelul de inflamatie din organism

Studiile de specialitate efectuate anterior pe aceasta tema arata ca obezitatea este asociata cu o stare cronica de inflamatie. De asemenea, tesutul adipos produce citokine pro-inflamatorii, molecule ce servesc ca semnale intre celule, dintre care fac parte si cele intitulate TNF-alpha.

In urma experimentului de fata, oamenii de stiinta au observat ca dieta bogata in grasimi creste nivelul celulelor TNF-alpha ce inconjoara papilele gustative si care sunt, de asemenea, responsabile pentru alterarea gustului. 

"Aceste rezultate arata ca tesutul adipos, rezultat in urma adoptarii unei diete bogate in grasimi, este asociat cu un raspuns inflamator in organism, ce provoaca o intrerupere a mecanismelor de regenerare a celulelor papilelor gustative. Constatarile noastre deschid calea unor noi strategii terapeutice pentru ameliorarea alterarii gustului in randul persoanelor obeze," conchide Robin Dando, autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
As. Universitar...
Medic Primar

Articole similare

Mentinerea siluetei / Foto: Bigstockphoto.com Femeile cu greutate normala au nevoie de o ora de exercitii fizice pe zi pentru a-si mentine silueta. Pe langa efortul fizic, femeile supraponderale trebuie sa tina si o dieta alimentara, se arata intr-un studiu efectuat de cercetatorii de la Harvard Medical School si Brigham and Women's Hospital...
HTA, o problema atat pentru cei mai in varsta cat si pentru tineri / Foto: Photoxpress.com Sanatatea este apanajul celor tineri, se spune. De aceea poate, pana sa ajungem la 40 de ani, multi dintre noi acorda prea putina importanta dietei, activitatilor fizice si controalelor medicale regulate. Pentru cei inclusi in aceasta categorie de varsta,...
O singura molecula derivata din colesterol, numita 27 – hidroxicolesterol (27HC), pandeste in fluxul sanguin si creste grasimea corporala chiar si atunci cand oamenii nu au o dieta nesanatoasa, bazata pe carne rosie si alimente prajite. Totusi, acest tip de dieta creste nivelul de 27HC si greutatea corporala. 27HC afecteaza in mod direct tesutul...
Pentru a combate obezitatea și cariile dentare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat miercuri scăderea consumului de zaharuri, inclusiv a celor din băuturile gazoase sau din sosuri precum ketchup-ul, din alimentația copiilor și adulților, relatează AFP. OMS consideră că aceste zaharuri ar trebui să reprezinte doar 10% din...
Specialistii au analizat datele a 500.000 de copii din Statele Unite ale Americii si au descoperit ca, in cazul copiilor care nu au avut o greutate sanatoasa, obezitatea a provocat astmul intr-un sfert din cazuri, potrivit eurekalert.org. Acest lucru sugereaza ca este vorba de 10% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 17 ani, diagnosticati...