Publicat la: 
14/11/2018

tratament obezitate

Oamenii de stiinta au analizat datele a 2,400 de pacienti obezi care au fost supusi unei interventii chirurgicale pentru a pierde in greutate. Astfel, au identificat cel putin patru subgrupuri diferite de pacienti, care se diferentiaza semnificativ din punct de vedere al regimului alimentar, al riscului de diabet zaharat, precum si al pierderii in greutate la trei ani dupa interventia chirurgicala, potrivit eurekalert.org.

”Nu exista un glont magic pentru obezitate. Acelasi tratament va decurge diferit, in functie de persoana. Oameni foarte diferiti sunt inclusi in acelasi grup. Un copil care devine obez de la varsta de cinci ani evolueaza diferit fata de un om care a avut o greutate normala pe parcursul vietii, dar care a devenit obez la 65 de ani. Trebuie sa admitem ca exista diversitate pentru a dezvolta abordari personalizate in tratarea obezitatii”, spune Alison Field, autorul principal al studiului, de la Brown University School of Public Health.

Constatarile studiului au fost publicate in revista ”Obesity”.

Care sunt cele patru subgrupuri de pacienti?

Acesta este primul studiu care a analizat variabile psihologice, modelele de alimentatie, istoricul greutatii si o serie de variabile biologice, precum nivelurile hormonale, pentru a identifica mai multe tipuri de obezitate.

Specialistii au folosit un model avansat, numit analiza de clasa latenta, pentru a identifica anumite grupuri printre cei 2400 de pacienti inclusi. Acestia au suferit o interventie chirurgicala, fie bypass, fie bandaj gastric, intre anii 2006 si 2009. Astfel, au gasit patru grupe:

  •          Grupa 1

Caracterizata prin niveluri scazute de lipoproteine cu densitate mare, adica colesterolul bun, si niveluri foarte ridicate de glucoza in sange inainte de operatie. 98% dintre membrii acestui grup erau diabetici, comparativ cu celelalte grupe, in care doar 30% erau diabetici.

  •          Grupa 2

Caracterizata prin comportamente alimentare dezorganizate. 37% au avut tulburari ale alimentatiei 61% au raportat pierderea controlului in privinta cantitatii de mancare consumata, in special intre mesele principale, si 92% au raportat ca mananca regulat si cand nu le este foame.

  •          Grupa 3

Caracterizati printr-un nivel foarte scazut de alimentatie dezorganizata, doar 7%, fara alti factori distincti care sa iasa in evidenta, comparativ cu celelalte grupe.

  •          Grupa 4

Caracterizati printr-un numar foarte mare de persoane care sufereau de obezitate inca din copilarie. Pacientii au avut cel mai mare indice de masa corporala la varsta de 18 ani, cu o medie de 32, comparativ de media de aproximativ 25 in cazul celorlalte grupuri. Indicele de masa corporala peste 30 este incadrat in obezitate, in timp ce 25 reprezinta doar exces de greutate.

In primii trei ani dupa interventia chirurgicala barbatii au pierdut 25% din greutatea pe care au avut-o inainte de operatie, iar femeile 30%. Mai mult, barbatii si femeile cu alimentatia dezorganizata au pierdut cel mai mult in greutate.

”Identificarea acestor grupuri diferite si intelegerea caracteristicilor lor contribuie la tratamentul obezitatii. Este important sa identificam persoanele care ar beneficia cel mai mult de pe urma unei interventii chirurgicale. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca exista mai multe beneficii decat riscuri. Este gresit sa bagam toti pacientii obezi intr-o singura categorie. De exemplu, terapia psihologica ar putea fi utila pentru cei care se simt stimulati de mirosul de mancare, dar nu si pentru persoanele din grupa trei, care nu mananca daca nu le este foame”, concluzioneaza Field.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Obezitatea si obezitatea severa pot scurta cu opt ani speranta de viata si cu pana la 19 ani perioada in care sanatatea este buna, sustine un studiu publicat, scrie Agerpres. Condusa de profesorul Steven Grover de la Universitatea McGill (Montreal) si publicata in revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, cercetarea este rezultatul...
Bucate de Craciun / Foto: E.M. / MedLive.ro Medicii recomanda sa evitam in aceasta perioada consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Rockfeller au identificat un mecanism genetic care poate juca un rol in cel putin 10% dintre cazurile de obezitate. Constatarile, care ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu forme de obezitate care se pot trata, vizeaza biologia hormonului leptina, care este produs in celulele grase si care...
Obezitatea severa poate fi considerata un handicap in cazul in care conditia ingreuneaza viata profesionala a pacientului si acesta este supus unui tratament considerat a fi discriminatoriu, a precizat joi Curtea de Justitie a Uniunii Europene, scrie AFP. Curtea a fost sesizata de catre instanta de judecata daneza privind cazul unui asistent...
Ideea conform careia consumul de zahar ar putea fi factorul declansator al epidemiei de obezitate si diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou in atentia specialistilor din domeniul sanatatii publice. Sunt necesare eforturi suplimentare - altele decat descurajarea consumului de alimente ce contin calorii goale - pentru a intelege rolul...