Oboseala cronică la copii: cauze, simptome, tratament

Despre oboseala cronică la copii
Este o tulburare complexă caracterizată de oboseală extremă ce durează cel puțin 6 luni și nu poate fi explicată de o cauză medicală. Oboseala se agravează cu activitatea fizică sau psihică, dar nu se îmbunătățește cu odihna.
Alte caracteristici includ: somn care nu e odihnitor, dificultăți de atenție, memorie și concentrare, amețeli care se agravează la ridicarea din pat sau în picioare. Simptomele variază de la o persoană la alta și severitatea poate varia de la o zi la alta la aceeași persoană. Se mai numește și encefalomielita mialgică sau tulburare sistemică de intoleranță la efort.
Cauzele oboselii cronice la copii
Cauza oboselii cronice la copii este necunoscută, dar există mai multe teorii; probabil este o boală multifactorială cu predispoziție genetică (există studii pe gemeni monozigoti și dizigoti, există agregare familială) și declanșare prin:
- factori virali (sunt incriminați Epstein Barr virus, herpes simplex 6, virusuri hepatice – dar nu există încă legătura concludentă dovedită)
- factori imunitari (la cei cu acest sindrom imunitatea pare să fie ușor scăzută, dar nu se știe încă în ce măsură tulburările imunității chiar pot declanșa boala, nu se știe dacă această scădere e cauza sau efectul bolii)
- tulburări hormonale (se studiază implicarea hormonilor hipotalamo-hipofizari și adrenali)
- traume fizice sau emoționale (din istoricul pacientului găsim uneori în antecedentele recente o intervenție chirurgicală sau traumatism sau stres emoțional important înainte de declanșarea simptomelor)
La copiii până la 13 ani afectează egal fete – băieți, ulterior este mai frecventă la fete, poate și datorită faptului că sexul feminin are tendința să se adreseze mai frecvent la medic. Prevalența în pediatrie este 0.11—4%, cu diferențe datorită criteriilor de diagnostic variabile de-a lungul anilor. De altfel, este posibil ca o mare parte să rămână nediagnosticate.

Simptome asociate sindromului de oboseală cronică la copii
Oboseala cronică la copii are o serie de simptome pe care e bine ca părinții să le cunoască, pentru a le putea recunoaște și interpreta corect și a cere ajutor medical.
- Oboseală extremă și persistentă, care nu se ameliorează cu odihnă. Această oboseală poate fi resimțită chiar și după o perioadă de repaus, iar copilul poate prezenta o lipsă semnificativă de energie pe parcursul zilei. Este important să se facă distincția între oboseala normală, care apare după o zi activă, și oboseala cronică, care poate dura săptămâni sau luni, afectând performanțele școlare și viața socială a copilului. Aceasta poate duce la retragerea din activitățile zilnice și o scădere semnificativă a interesului pentru jocuri sau interacțiuni sociale.
- Dificultăți de concentrare și memorie: un simptom comun al sindromului de oboseală cronică este și dificultatea de concentrare și de memorare. La copii, acest lucru se poate manifesta prin scăderea performanțelor școlare, uitarea frecventă a sarcinilor și o incapacitate de a se concentra la lecții sau activități. Uneori, acest simptom este denumit „creierul adormit” și poate duce la frustrare, anxietate și o scădere a încrederii în sine a copilului. Memoria pe termen scurt este cel mai adesea afectată, iar copiii pot avea dificultăți în a-și aminti informații recente sau în a-și organiza gândurile și acțiunile zilnice.
- Dureri de cap: durerile de cap sunt un simptom frecvent asociat sindromului de oboseală cronică la copii. Aceste dureri de cap pot fi moderate sau severe și pot fi însoțite de amețeli. Acestea pot apărea chiar și fără o cauză aparentă și nu sunt ameliorate de obicei prin tratamente uzuale pentru durerile de cap. Acest simptom poate afecta concentrarea copilului și poate face ca activitățile zilnice să devină din ce în ce mai greu de desfășurat.
- Durere de gât (dar fără modificări obiective).
- Dureri de burtă: sindromul de oboseală cronică poate fi însoțit de o serie de simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri de stomac, greață, balonare și modificări ale apetitului. Aceste simptome pot varia în intensitate și frecvență și pot duce la o scădere a poftei de mâncare, ceea ce poate duce la pierdere în greutate. De asemenea, constipația sau diareea pot fi frecvente în rândul copiilor cu această afecțiune.
- Dureri musculare și de articulații neexplicate și migratorii, care își schimbă sediul. Acestea nu sunt cauzate de o traumă specifică și nu sunt legate de activități fizice intense. Durerea poate fi difuză și afectează diferite părți ale corpului, fiind adesea descrisă ca o senzație de durere generalizată. De asemenea, copiii pot experimenta o sensibilitate crescută la atingere, iar acest simptom poate fi adesea confundat cu simptomele de fibromialgie sau alte afecțiuni reumatologice.
- Simptome de rău similare gripei.
- Palpitații, tahicardie: unii copii cu sindrom de oboseală cronică pot experimenta și simptome fizice mai grave, cum ar fi dificultăți de respirație și palpitații. Aceste simptome pot fi însoțite de o senzație de sufocare sau de respirație neregulată, chiar și în absența unui efort fizic considerabil. Aceasta poate crea o stare de anxietate și neliniște, amplificând astfel simptomele generale ale afecțiunii.
- Mărire de ganglioni de la nivelul gâtului sau axilei.
- Somn neodihnitor: copiii cu sindrom de oboseală cronică pot prezenta probleme semnificative de somn, cum ar fi dificultăți de adormire sau un somn neodihnitor, care nu le permite să se simtă odihniți dimineața. Uneori, pot avea episoade de insomnie, iar alteori pot avea un somn prea profund sau neregulat. Aceste tulburări ale somnului contribuie la amplificarea oboselii și pot duce la o stare generală de slăbiciune. Copiii pot, de asemenea, să se trezească de mai multe ori pe parcursul nopții și să aibă dificultăți în a se întoarce la somn, ceea ce contribuie la o stare de iritabilitate și oboseală pe timpul zilei.
- Iritabilitate și schimbări de dispoziție: sindromul de oboseală cronică poate afecta starea emoțională a copilului, cauzând iritabilitate, anxietate și chiar depresie. Copiii se pot simți frustrați din cauza oboselii constante și a imposibilității de a se implica în activitățile normale, ceea ce poate duce la o stare de retragere și la dificultăți în interacțiunile sociale. În plus, aceștia pot experimenta schimbări de dispoziție, cum ar fi treceri bruste de la starea de euforie la cea de tristețe.
- Amețeli la ridicarea în șezut sau în picioare (cel mai frecvent și deranjant la copil).
- Epuizare extremă după efort fizic, psihic sau emoțional.
Diagnosticul în oboseala cronică la copii
Oboseala poate fi un semn pentru foarte multe afecțiuni, de aceea este necesar consultul medical dacă un copil acuză oboseală persistentă și excesivă. Nu există un test specific pentru acest sindrom. De obicei, se fac foarte multe teste pentru a exclude alte patologii și uneori de la primele simptome până la diagnosticare pot trece 4 – 5 ani.
Diagnosticul se stabilește din istoric, examen fizic complet și probe de laborator, care însă sunt nespecifice.
Este un diagnostic de excludere a unor:
- Probleme medicale (anemie, diabet zaharat, hipotiroidism)
- Tulburări de somn. Se investighează în laboratorul de somnologie. Trebuie ținut cont de faptul că cea mai frecventă cauză de somnolență diurnă la copil este insuficiența somnului nocturn. Dintre tulburările de somn, mai frecvent ne întâlnim cu apneea obstructivă de somn, insomnia și mișcările anormale în somn.
- Probleme de sănătate mintală (depresie, anxietate)
Este posibil ca un copil cu sindrom de oboseală cronică să aibă și alte probleme medicale, cum sunt tulburările de somn, sindromul colonului iritabil, fibromialgia, depresia, anxietatea. De fapt, există atât de multe simptome comune cu fibromialgia, încât unii cercetători spun că ar fi doar aspecte diferite ale aceleași boli.
Simptomele acestui sindrom de oboseală cronică sunt similare cu foarte multe boli comune, dar care se ameliorează spontan, așa încât diagnosticul de sindrom de oboseală cronică trebuie considerat dacă simptomele nu se ameliorează atât de repede cum ne-am fi așteptat.
Criterii de diagnostic
Oboseala este:
- Atât de severă încât interferează cu abilitatea de a continua activitățile pe care le avea copilul înainte de debutul bolii;
- Nou apărută sau debutul este bine definit (nu e obosit de când se știe, ci nu mai poate face lucruri pe care înainte le făcea);
- Neameliorată substanțial de odihnă;
- Agravată de efort fizic, mental sau emoțional.
Diagnosticul este pus pe aceste caracteristici, la care se adaugă cel puțin un criteriu din:
- Deficit de atenție, memorie și concentrare;
- Amețeli agravate de ridicarea din poziția culcat sau din șezut în picioare.
Toate aceste simptome trebuie să dureze cel puțin 3 luni și să fie de intensitate moderată sau severă cel puțin jumătate din timp, astfel încât să determine izolare socială, absențe de la școală, schimbarea stilului de viață.
La copil, acest sindrom are impact asupra copilului, familiei și sistemului medical prin nenumăratele controale și teste până la diagnostic, afectează calitatea vieții și necesită schimbarea stilului de viață, determinând izolare socială, renunțarea la hobby-uri, depresie. Uneori, efortul prea mare poate însemna că după 1-2 zile la școală devin prea afectați pentru a continua să meargă la școală. Este o tulburare complexă și complicată, dar la majoritatea copiilor este tratabilă, cu recuperare completă, spre deosebire de adult, unde evoluează cu remisiuni și recăderi frecvente.
Trebuie să ne atragă atenția când un copil:
- Se plânge des de dureri de cap, de gât, abdominale, dureri musculare care se mută dintr-o zonă în alta a corpului;
- Adoarme greu și se trezește des noaptea sau, dimpotrivă, doarme mai mult și se trezește greu dimineața:
- Scade pofta de mâncare;
- E mai irascibil;
- Se concentrează cu dificultate, are nevoie de mai mult timp pentru rezolvarea lecțiilor.
În oboseala cronică la copii există forma medie (pot face activitățile zilnice, dar cu dificultate, va fi nevoie să renunțe la hobby-uri și activități sociale ca să se poată odihni în acel timp), forma moderată (are dificultăți în activitățile zilnice și are nevoie de pauze de odihnă frecvente, asociate cu tulburarea somnului nocturn) și severă (poate face doar sarcini de bază, ca de exemplu spălatul pe dinți, nu poate ieși din casă, uneori nu se poate deplasa singur, necesitând scaun cu rotile).
Tratamentul în oboseala cronică la copii
Viața cu oboseală cronică poate fi dificilă și e posibil să fie nevoie de schimbări majore în stilul de viață, deoarece poate afecta stima de sine și starea emoțională.
Recomandările inițiale includ:
- Stil de viață echilibrat (și aici pentru copii este foarte importantă puterea exemplului, regulile de somn sau alimentație nu trebuie impuse doar copilului);
- Alimentație variată;
- Rutina de somn (respectarea orelor);
- Scurtarea perioadelor petrecute la ecrane;
- Activitate fízică echilibrată, nu în exces dar nici sedentarism, ținând cont de toleranța individuală.
Nu există tratament etiologic și nu există tratament care să vindece oboseala cronică la copii. Tratamentul se adresează simptomelor și se începe cu cele care deranjează cel mai tare.
Medicația – se administrează doar la recomandarea și sub urmărirea medicului
- Medicația pentru depresie: mulți din cei cu boli cronice au și depresie. Tratarea depresiei ajută să faci față mai ușor simptomelor, la fel cum doze mici de antidepresive pot îmbunătăți somnul și ușura durerile.
- Medicația pentru durere: dacă medicamentele uzuale de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene nu ajută suficient, uneori poate fi o opțiune folosirea medicației pentru fibromialgie.
- Medicație în situația imposibilității statului în picioare datorită amețelilor: mai ales la adolescente poate apărea senzația de sfârșeală sau greață dacă nu stau culcate. De ajutor în aceste situații ar putea fi medicamentele ce reglează presiunea arterială sau ritmul cardiac.
Psihoterapia
Inițial, se recomandă consiliere pentru schimbarea stilului de viață, schimbarea rutinei de somn, evitare cofeină pentru prevenirea tulburărilor de somn, deși nu există dovezi că odihna completă ar ajuta.
- Psihoterapia cognitiv-comportamentală: discuția cu un terapeut te poate ajuta să înveți să faci față bolii cronice și îmbunătățește dinamica familială, de asemenea te ajută să accepți diagnosticul, să simți că ai controlul simptomelor tale, să înțelegi cum comportamentele tale îți pot afecta starea.
!!! Chiar dacă se folosește psihoterapia, sindromul de oboseală cronică nu este considerat o problemă psihologică.
- Terapia fizică graduală: ținând cont că una dintre caracteristicile bolii este agravarea simptomelor la efort (fizic, psihic sau emoțional), pacientul va fi sfătuit să se străduiască să găsească un echilibru între activitate și odihnă, să aibă totuși activitate, dar fără exagerare. Starea de rău post-efort poate dura zile sau săptămâni după efort. Se va ține un jurnal al activităților și simptomelor, astfel încât să observe când este prea mult efort. Acest jurnal ajută să evite să insiste în zilele când se simte bine, situație care poate duce la o recădere ulterioară. Pentru copii, se alege ca activitate fizică, de obicei, înotul sau plimbarea, iar terapia stabilește scopuri (de exemplu, să ajungă până la magazin sau să lucreze 10 min în grădină sau să participe la 2 ore la școală).
Oboseala cronică la copii este o afecțiune complexă, care necesită o abordare atentă și personalizată. Deși poate fi un diagnostic dificil de pus, cu simptome care se suprapun cu alte probleme de sănătate, tratamentul adecvat, care include un mix de modificări ale stilului de viață, terapie fizică, sprijin emoțional și, în unele cazuri, medicație, poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții copilului afectat.
Este esențial ca părinții și medicii să colaboreze strâns pentru a monitoriza evoluția simptomelor și pentru a oferi copilului suportul necesar, ajutându-l să facă față provocărilor acestei afecțiuni cronice.
Cu un tratament corespunzător și răbdare, majoritatea copiilor pot experimenta o recuperare semnificativă, iar gestionarea simptomelor poate permite o viață mai activă și echilibrată.
Informațiil prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical de specialitate.
Bibliografie
- Bernstein, Susan. “Why Is My Child so Tired?” WebMD, 12 July 2021, www.webmd.com/children/tired-child, accesat la 28.01.2025;
- CDC. “ME/CFS in Children.” Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome, 26 Aug. 2024, www.cdc.gov/me-cfs/children/index.html, accesat la 28.01.2025;
- “Child Who Is Consistently Tired despite Adequate Sleep Should Be Evaluated by Physician.” Https://Newsnetwork.mayoclinic.org/, newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/child-who-is-consistently-tired-despite-adequate-sleep-should-be-evaluated-by-physician/, accesat la 28.01.2025;
- “Chronic Fatigue Syndrome.” Raising Children Network, raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/cfs, accesat la 28.01.2025;
- Crawley, Esther. “Pediatric Chronic Fatigue Syndrome: Current Perspectives.” Pediatric Health, Medicine and Therapeutics, vol. Volume 9, Mar. 2018, pp. 27–33, https://doi.org/10.2147/phmt.s126253, accesat la 28.01.2025;
- “Kids Health Information : Chronic Fatigue Syndrome.” Www.rch.org.au, www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Chronic_Fatigue_Syndrome/, accesat la 28.01.2025;
- MacKinnon, Laura. “Management of Fatigue in Children and Young People.” Paediatrics and Child Health, vol. 33, no. 10, 1 Oct. 2023, pp. 305–312, https://doi.org/10.1016/j.paed.2023.07.003, accesat la 28.01.2025;
- McCarthy, Claire. “A Tired Child? What You Should Know - Harvard Health Blog.” Harvard Health Blog, 16 Apr. 2018, www.health.harvard.edu/blog/a-tired-child-heres-what-to-think-about-2018041713672, accesat la 28.01.2025.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Durerea în gât la copii: cauze, simptome, tratament
Durerea de gât poate fi produsă de inflamația faringelui și a amigdalelor (faringită / amigdalită), de mase cervicale (ganglioni, tumori, parotide inflamate), de mase musculare (torticolis), de algii vasculare.Durerea în gât este un simptom al unei boli care afectează faringele sau amigdale...

Afte la copii: de ce apar, cum le identificăm și cum pot fi tratate
Aftele bucale sunt o problemă frecventă în rândul copiilor, provocând disconfort și durere în timpul mâncatului, băutului sau chiar al vorbirii. Aceste mici leziuni albe sau gălbui, înconjurate de țesut inflamat, pot apărea pe limbă, pe buze, în gât sau pe mucoasa obrajilor. Deși, �...

Apă termală bebeluși: beneficii, recomandări, contraindicații
Apa termală este un aliat delicat și eficient în îngrijirea pielii sensibile a bebelușilor. Bogată în minerale și oligoelemente, aceasta calmează iritațiile, hidratează și protejează pielea de factorii externi. Spre deosebire de apa obișnuită, apa termală are proprietăți antiinflam...