Publicat la: 
18/06/2018

miopie

Miopia este cea mai frecventa tulburare care afecteaza vederea si numarul persoanelor afectate este in crestere. Acest lucru este ingrijorator in special pentru persoanele cu probleme de vedere, deoarece creste riscul aparitiei complicatiilor. Cauzele sunt atat genetice, cat si de mediu, scrie unimedizin-mainz.de.

Consortiul international pentru eroare de refractie si miopie (CREAM) a publicat recent cel mai amplu studiu global de genetica a miopiei in Nature Genetics.

Acest studiu mareste numarul de factori de risc genetici cunoscuti care au un rol in toate tipurile de celule retiniene. Cei mai multi sunt implicati in prelucrarea luminii. Acest lucru sustine ipoteza ca insuficienta luminii soarelui este un factor important in declansarea miopiei.

Grupul de cercetare international CREAM a evaluat datele a peste 250.000 de persoane din Europa, Asia si America de Nord, in cooperare cu furnizorul de teste pentru gene 23andme.

In urma studiului, s-au descoperit 161 de factori genetici pentru miopie, majoritatea fiind necunoscuti anterior. S-a constatat ca toate tipurile de celule retiniene au un rol in dezvoltarea miopiei, alaturi de rolul lor primar in procesarea luminii. Aceasta descoperire sustine teoria ca stratul interior al ochiului comunica cu stratul exterior pentru a mari lungimea globului ocular, ceea ce este un factor decisiv in dezvoltarea miopiei.

"Am stiut de ceva vreme ca comportamentul educational este un factor de mediu major in dezvoltarea miopiei", a declarat co-autorul studiului, profesorul Norbert Pfeiffer. ''Insa, nu a fost clar ce rol au activitatile care solicita vederea de aproape in timpul cititului sau daca lipsa lumii soarelui este responsabila. Noile rezultate ofera perspective importante asupra mecanismelor biologice''.

Prevenirea miopiei

Cel mai important sfat pe care Pfeiffer il poate oferi parintilor ca o masura preventiva impotriva miopiei: "Trimiteti-va copiii sa se joace afara pentru doua ore in fiecare zi si nu numai ochii lor vor beneficia".

Raspandirea miopiei este un fenomen la nivel mondial, in special in Asia de Sud-Est, unde incidenta la copiii de scoala a crescut semnificativ in ultimele decenii. Acest lucru se datoreaza probabil cresterii nivelului de educatie.

Oamenii care citesc foarte mult efectueaza, de asemenea, o multime de sarcini care solicita mult vederea de aproape, de obicei in conditii de luminozitate scazuta. Ochiul se adapteaza acestor obiceiuri, iar globul ocular devine mai lung. Daca devine prea alungit, imaginea se focalizeaza in fata retinei, in loc sa se focalizeze pe retina, facand obiectele indepartate sa apara neclare.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 14

Articole similare

In rolul oftalmologului telefonul mobil / Foto: Captura Telefonul mobil nu mai este de mult un simplu aparat pe care il folosim pentru comunicarea la distanta. Oamenii de stiinta de la Boston's Massachusetts Institute of Technology au realizat un dispozitiv care, atasat la un telefon mobil, poate detecta problemele de vedere, precum miopia,...
Miopia este cea mai frecventa tulburare care afecteaza vederea si numarul persoanelor afectate este in crestere. Acest lucru este ingrijorator in special pentru persoanele cu probleme de vedere, deoarece creste riscul aparitiei complicatiilor. Cauzele sunt atat genetice, cat si de mediu, scrie unimedizin-mainz.de. Consortiul international pentru...
Probleme cu ochii? Foto: Reuters "Daca am miopie, dioptrii de -1 la ambii ochi, pot sa fac operatie cu laser? Operatia este definitiva si as putea scapa de ochelari?" intreaba Dana, cititor MedLive.ro. Dr. Irina Velcea, medic primar oftalmolog, a raspuns: "Operatia cu laser pentru dioptrii elimina dioptria din acel moment, dar nu...
Primul consult oftalmologic se poate face la orice varsta / Foto: Reuters Multe probleme oftalmologice debuteaza inca din copilarie. Unele se corecteaza prin purtarea ochelarilor, altele necesita interventie chirurgicala. Esential in toate aceste situatii este consultul medical, de la primele semne, care uneori apar din primele luni de viata. "...
Prea mult calculator strica / Foto: Reuters Cate ore petreci in fata computerului sau a televizorului? Folosim din plin tehnologia moderna, insa organismul nostru nu se acomodeaza si, la un moment dat, se resimte. Peste 70% din oamenii care folosesc calculatorul la munca se plang de diverse forme de disconfort ocular. "Cei care folosesc mult...