Publicat la: 
16/01/2015

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a criticat studiul, publicat in 2 ianuarie in revista "Science", potrivit caruia cancerul este mai degraba rezultatul hazardului decat al modului de viata sau al ereditatii, relateaza Agerpres.

Centrul International pentru Cercetarea Cancerului (CIRC), cu sediu la Lyon, care functioneaza sub egida OMS, s-a declarat marti "in dezacord profund cu concluziile" la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea "Johns Hopkins" din SUA, conform carora doua treimi din cazurile de cancer pot fi explicate prin mutatii genetice aleatorii care permit tumorilor sa se dezvolte si doar o treime au drept cauza factori genetici sau conditiile nefavorabile din mediul inconjurator.

CIRC considera ca aceasta analiza da dovada de "limitari metodologice", fiind in contradictie cu un numar mare de "dovezi epidemiologice". "Stiam deja ca exista un element de hazard in dezvoltarea unui cancer", a declarat doctorul Christopher Wild, directorul CIRC. 'Dar concluzia ca *lipsa de noroc* este cauza majora a cancerului poate fi inselatoare si poate prejudicia eforturile menite sa identifice cauzele acestei boli si sa o previna", a spus el.

Aceste critici au afectat revista 'Science', jurnalistul aflat la originea publicarii controversatului studiu recunoscand ca a comis unele "stangacii". Pe de o parte, el a facut referire la 'doua treimi din toate cazurile de cancer', desi studiul nu include date despre cancerul de san si la prostata, care sunt foarte frecvente. In plus, el a simplificat prea mult mesajul autorilor studiului, care era dificil de inteles si de explicat pe intelesul publicului larg.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 4D, Ginecologie

Medic Specialist
Cristea Tatiana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 94