Nutriție

18 Iulie 2018

Dieta mediteraneana si osteoporoza

legume

O dieta mediteraneana poate reduce pierderea tesutului osos in cazul oamenilor care sufera de osteoporoza. Astfel, consumul de fructe, legume, nuci, cereale nerafinate, ulei de masline si peste poate reduce pierderea de tesut osos in doar 12 luni, scrie eurekalert.org.

Este primul studiu din Europa care analizeaza impactul dietei mediteraneene asupra sanatatii osoase a varstnicilor. Peste 1000 de persoane cu varste cuprinse intre 65 si 79 de ani au participat si au fost impartite in doua categorii: prima, care a urmat dieta pentru 12 luni, iar a doua, care nu a facut.

Densitatea osoasa a fost masurata atat la inceputul, cat si la sfarsitul celor 12 luni. Rezultatul? Ameliorarea simptomelor in cazul celor ce sufereau deja de osteoporoza. In cazul lor s-a observat o crestere a densitatii osoase in zona gatului femural, fiind partea ce leaga axul coapsei de articulatia soldului.

”Este o zona foarte sensibila si importanta, pierderea tesutului osos din aceasta zona cauzeaza frecvent fracturi de sold, des intalnite la persoanele varstnice”, spune profesorul Susan Fairewather-Tait.

”In mod normal, un studiu nu dureaza atat de mult, dar in cazul respectiv 12 luni nu au fost suficiente, oasele au nevoie de mult timp pentru a se forma. Astfel, faptul ca s-a vazut, totusi, o diferenta intr-o perioada atat de scurta este extraordinar”, adauga Susan.

Experimentul a fost finantat de Uniunea Europeana si condus de Universitatea din Bologna si a avut  un numar de 1142 participanti din Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia si Franta. Cei care au urmat dieta mediteraneana nu numai ca au consumat alimentele specificate mai sus in mod regulat (fructe, legume, nuci, cereale nerafinate, ulei de masline, peste), dar au redus aproape complet lactatele, carnea si alcoolul. In plus, li s-a administrat vitamina D pentru a-i ajuta sa se acomodeze schimbarilor de fus orar si nivelului diferit de raze ultraviolete.

La inceputul si la sfarsitul studiului au fost recoltate probe de sange pentru a se verifica biomarkerii. Densitatea osoasa a fost masurata la 600 de participanti la nivelul coloanei vertebrale lombare si a gatului femural. Doar 10% dintre ei sufereau de osteoporoza.

”Chiar daca numarul celor bolnavi este mic, este totusi un procent suficient pentru a sublinia diferentele dintre cele doua grupuri”, spune Amy Jennings, cercetator.  

Atentie: oamenii care au osteoporoza pierd tesut osos mult mai repede decat cei care sufera doar de batranete.

”Daca studiul ar dura mai mult, sigur s-ar vedea schimbari si in cazul oamenilor sanatosi, dar este greu sa gasim voluntari dispusi sa urmeze o dieta stricta timp de un an. Probabil multi ar abandona pe parcurs daca am mari durata experimentului”, adauga Amy Jennings.

In plus, dieta mediteraneana este cunoscuta si pentru alte beneficii, reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Studiul a fost publicat in American Journal of Clinical Nutrition.

Cititi aici alte recomandari privind alimentatia si sanatatea sistemului osos!Echipa MedLife de Nutritie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.