Publicat la: 
23/10/2018

beneficiile sportului pentru sanatatea inimii

Fiecare minut conteaza. Daca oamenii care petrec foarte mult timp stand jos ar face activitati fizice usoare la fiecare 20 de minute, viata acestora s-ar prelungi considerabil, conform escardio.org.

Conform unui nou studiu prezentat la ”Canadian Cardiovascular Congress”, pacientii care au probleme cu inima si-ar putea prelungi viata daca ar face miscare la fiecare 20 de minute. Specialistii au observat ca cardiacii isi petrec cea mai mare parte a timpului la sedinte, stand jos si uitandu-se la televizor. Studiile anterioare au demonstrat ca sedentarismul ar putea scurta viata, dar aceste pauze de miscare pot diminua riscul, mai ales daca asta inseamna arderea a mai mult de 770 kcal pe zi. Prin studiul actual, oamenii de stiinta si-au propus sa descopere cate pauze de miscare sunt necesare pentru a arde 770 kcal si cat ar trebui sa dureze acestea.

”Studiul nostru arata ca pacientii care au probleme cu inima trebuie sa intrerupa timpul sedentar la fiecare 20 de minute, cu un timp de 7 minute de activitate fizica usoara. Este vorba de activitati simple, mersul pe jos intr-un ritm obisnuit, coborarea si urcarea scarilor, ceea ce face un om in mod normal, in viata de zi cu zi. Daca se va tine cont de frecventa si durata recomandata, se pot arde 770 kcal intr-o zi”, declara Ailar Ramadi, autorul studiului, de la Facultatea de Medicina de Reabilitare, Universitatea din Alberta, Canada.

Studiul a inclus 132 de pacienti diagnosticati cu boala coronariana, adica incapacitatea vaselor de sange de a asigura aportul constant de oxigen necesar functionarii corecte a inimii. Varsta medie a fost de 63 de ani, 77% dintre participanti fiind barbati. Acestia au purtat un monitor tip banderola 22 de ore pe zi, timp de 5 zile. Monitorul de activitate a monitorizat cantitatea de energie consumata in timpul pauzelor si cantitatea de timp inactiv.

Ce spun expertii?

”Deja exista numeroase dovezi care confirma ca sedentarismul, mai ales pe perioade lungi, dauneaza sanatatii. Studiul nostru sugereaza ca pe parcursul a o ora de stat joc, un cardiac ar trebui sa ia trei pauze de activitate fizica usoara, adica 21 de minute. Astfel va arde 770 kcal pe zi, lucru asociat cu un risc mai mic de deces prematur”, spune Ailar Ramadi.

”Acesta a fost un studiu mic, observational. Inainte ca aceasta sa devina o recomandare ferma, este necesar un studiu mai amplu. Cu toate acestea, activitatea fizica regulata este esentiala pentru o viata sanatoasa, indiferent daca exista probleme ale inimii sau nu”, spune Joep Perk, purtator de cuvant ESC.

”Suntem incantati ca exista studii inovatoare, precum acesta. Lucrarea ofera o solutie foarte practica, nu numai pentru pacientii care sufera de boli cardiovasculare, ci si pentru imbunatatirea prevenirii prin modificarea comportamentelor oamenilor care lucreaza in medii sedentare”, spune Michelle M. Graham, presedintele comitetului stiintific.

”Stilul de viata sedentar afecteaza jumatate din populatia intregului glob. Expertii in prevenirea bolilor cardiovasculare recomanda un minim de 150 de minute de activitate moderata, sau 75 de minute de activitate viguroasa pe saptamana”, spune Jeroen Bax, directorul programului CCC.

Sursa: www.escardio.org/

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Paun Nicolae,Medic primar medicina interna si cardiologie
Medic primar...
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip II si cu insuficienta cardiaca, administrarea aspirinei cu o frecventa zilnica diminueaza riscul spitalizarii si a decesului prematur, potrivit rezultatelor unui studiu prezentat recent in cadrul celei de-a 67-a sedinta anuala a Colegiului American de Cardiologie. In acelasi timp, datele cercetarii arata...
Va faceti griji fara sa aveti un motiv intemeiat, va este frica sa mergeti in vacanta, la petreceri sau la anumite intalniri sau poate va imaginati lucruri care nu sunt realiste, dar care va sperie. Daca va recunoasteti in aceasta descriere, cel mai probabul suferiti de tulburare de anxietate generalizata. Simptomele includ nervozitate cronica,...
Bolile musculare cardiace sunt cunoscute sub numele de cardiomiopatii. Specialistii de la American Heart Association s-au axat pe aceste afectiuni, mai ales in cazul copiilor, si au adus o noua perspectiva asupra diagnosticului si tratamentului. Cand un copil este diagnosticat cu un anumit tip de cardiomiopatie, inima nu este capabila sa pompeze...
Tensiunea mica nu trebuie neglijata / Foto: Photoxpress.com Tensiunea scazuta sau hipotensiunea arteriala, se refera la toate valorile tensiunii aflate sub 90/60, cea normala fiind apropiata de 120/80 (sistolica/diastolica). Desi atentia cea mai mare a medicilor este indreptata, in general, catre combaterea hipertensiunii, la randul ei,...
Anumite aspecte ale unui stil de viata sanatos sunt critice pentru reducerea riscului de tensiune arteriala crescuta, dar care este cel mai important factor ce poate preintampina acest lucru? Iata ce raspund oamenii de stiinta in urma celui mai recent studiu efectuat pe aceasta tema, ale carui concluzii urmeaza sa fie prezentate la conferinta...