Publicat la: 
3/01/2019

Potrivit Institutului National al Cancerului, intre anii 1995 si 2001, pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV aveau sanse de numai 2% sa fie in viata cinci ani mai tarziu. In prezent, 50% dintre pacienti sunt inca in viata la 6,7 ani de la diagnostic, conform eurekalert.org.

Institutul National al Cancerului sustine ca pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar fara celule mici (NSCLC), intre anii 1995 si 2001, au avut sanse de 15% sa mai fie in viata la cinci ani dupa diagnostic, asta doar daca descopereau intr-o faza incipienta. In cazul celor aflati in stadiul IV, boala fiind deja raspandita in corp, sansele scadeau la 2%. Specialistii de la Universitatea Colorado au condus un nou studiu, publicat in revista ”Thoracic Oncology”, au demonstrat ca situatia s-a schimbat pe parcursul timpului. Pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV cu modificari ale genei ALK, la Spitalul Universitatii Colorado, intre anii 2009-2017, au supravietuit 6,8 ani de la diagnostic. Asta inseamna ca procentul de supravietuire a crescut de la 2% la 50%.

”S-au dezvoltat mai multe terapii eficienta pentru cancerul pulmonar pozitiv ALK. Chiar si pacientii aflati in stadiul IV pot sa mai traiasca ani de zile”, spune Jose Pacheco, autorul principal al studiului.

Cum a decurs studiul?

La studiu au participat 110 pacienti cu varsta medie de 53 de ani, dintre care 83% nu au fost niciodata fumatori. Aproape tuturor pacientilor li s-a administrat medicamentul Crizotinib. In urma tratamentului, daca pacientii au prezentat semne de agravare a bolii, au luat alt inhibitor al genei ALK, precum Brigatinib, Alectinib, sau Certinib.

Un alt factor care a influentat supravietuirea a fost chimioterapia pe baza de Pemetrexed si uneori radiatii. Totusi, specialistii nu pot recomanda un tip anume de chimioterapie deoarece depinde de tipul de cancer, de etapa si de caracteristicile pacientului.

Oamenii de stiinta au observat ca existenta metastazelor cerebrale in momentul diagnosticarii nu a influentat durata supravietuirii.

”Exista o multime de inhibitori noi ai genei ALK care au fost dezvoltati dupa Crizotinib si care intra in creier foarte bine, functionand in mod similar. Incercam sa supraveghem pacientii mai atent. Monitorizam aparitia metastazelor cu ajutorul imagisticii, astfel ca administram tratament in momentul in care observam ceva nou, nu asteptam ca pacientul sa dezvolte simptome”, spune Pacheco.

Singurul factor care a influentat perioada de supravietuire a fost numarul de organe afectate de cancer in momentul diagnosticarii.

”In momentul actual, rata de supravietuire de 6,8 ani este cea mai mare, fiind clare beneficiile terapiei. Cred ca anumite tipuri de cancer vor deveni o boala cronica, nu una terminala”, concluzioneaza Pacheco.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar,...
Doctor in...
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Oamenii de stiinta din Scotia au demonstrat ca prin utilizarea unui test de sange ar putea detecta cancerul pulmonar mai devreme, astfel incat pacientii sa nu se mai prezinte numai cand ajung intr-un stadiu avansat. Specialistii de la Centrul de Detectare Precoce a Cancerului Pulmonar din Scotia au condus cel mai mare studiu clinic din lume,...
Fiecare an petrecut in educatie adauga, in medie, 11 luni de viata, iar pentru fiecare kilogram de greutate in exces pierdut castigam doua luni de viata si sapte ani pentru fiecare pachet de tigari la care renutam sa il fumam zilnic. Cercetatorii de la Universitatea din Edinburg au ajuns la aceste constatari dupa ce au analizat codul genetic a...
"Smoking is ugly", o campanie desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii / Foto: OMS "Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu" a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national "Stop fumat!". O consecinta grava a fumatului este aceea ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de...
Oamenii de stiinta de la Spitalul din Montreal au demonstrat, printr-un nou studiu, ca lobectomia toracoscopica, adica chirurgia toracoscopica asistata video (VATS), combinata cu etansarea arterei pulmonare utilizand un dispozitiv cu ultrasunete de energie, reduce riscul de sangerare postoperatorie, complicatiile si durerea. In fiecare zi, 78 de...
Fumatul, principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar / Foto: PhotoXpress O concentratie ridicata de vitamina B6 si metionina in organism reduce la jumatate riscul imbolnavirii de cancer pulmonar, indiferent daca e vorba de persoane fumatoare, nefumatoare sau fosti fumatori care au renuntat la viciu. Aceasta este concluzia unui studiu...