Publicat la: 
3/01/2019

Potrivit Institutului National al Cancerului, intre anii 1995 si 2001, pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV aveau sanse de numai 2% sa fie in viata cinci ani mai tarziu. In prezent, 50% dintre pacienti sunt inca in viata la 6,7 ani de la diagnostic, conform eurekalert.org.

Institutul National al Cancerului sustine ca pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar fara celule mici (NSCLC), intre anii 1995 si 2001, au avut sanse de 15% sa mai fie in viata la cinci ani dupa diagnostic, asta doar daca descopereau intr-o faza incipienta. In cazul celor aflati in stadiul IV, boala fiind deja raspandita in corp, sansele scadeau la 2%. Specialistii de la Universitatea Colorado au condus un nou studiu, publicat in revista ”Thoracic Oncology”, au demonstrat ca situatia s-a schimbat pe parcursul timpului. Pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV cu modificari ale genei ALK, la Spitalul Universitatii Colorado, intre anii 2009-2017, au supravietuit 6,8 ani de la diagnostic. Asta inseamna ca procentul de supravietuire a crescut de la 2% la 50%.

”S-au dezvoltat mai multe terapii eficienta pentru cancerul pulmonar pozitiv ALK. Chiar si pacientii aflati in stadiul IV pot sa mai traiasca ani de zile”, spune Jose Pacheco, autorul principal al studiului.

Cum a decurs studiul?

La studiu au participat 110 pacienti cu varsta medie de 53 de ani, dintre care 83% nu au fost niciodata fumatori. Aproape tuturor pacientilor li s-a administrat medicamentul Crizotinib. In urma tratamentului, daca pacientii au prezentat semne de agravare a bolii, au luat alt inhibitor al genei ALK, precum Brigatinib, Alectinib, sau Certinib.

Un alt factor care a influentat supravietuirea a fost chimioterapia pe baza de Pemetrexed si uneori radiatii. Totusi, specialistii nu pot recomanda un tip anume de chimioterapie deoarece depinde de tipul de cancer, de etapa si de caracteristicile pacientului.

Oamenii de stiinta au observat ca existenta metastazelor cerebrale in momentul diagnosticarii nu a influentat durata supravietuirii.

”Exista o multime de inhibitori noi ai genei ALK care au fost dezvoltati dupa Crizotinib si care intra in creier foarte bine, functionand in mod similar. Incercam sa supraveghem pacientii mai atent. Monitorizam aparitia metastazelor cu ajutorul imagisticii, astfel ca administram tratament in momentul in care observam ceva nou, nu asteptam ca pacientul sa dezvolte simptome”, spune Pacheco.

Singurul factor care a influentat perioada de supravietuire a fost numarul de organe afectate de cancer in momentul diagnosticarii.

”In momentul actual, rata de supravietuire de 6,8 ani este cea mai mare, fiind clare beneficiile terapiei. Cred ca anumite tipuri de cancer vor deveni o boala cronica, nu una terminala”, concluzioneaza Pacheco.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Doctor in...
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

"Smoking is ugly", o campanie desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii / Foto: OMS "Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu" a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national "Stop fumat!". O consecinta grava a fumatului este aceea ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology & Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com. O alta constatare a cercetatorilor a fost ca 60 de minute de activitate...
Profesor Laurence Patterson / Foto: University of Bradford O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia persoanelor bolnave de cancer. Descris de cercetatori drept "chimioterapia bomba inteligenta", tratamentul localizeaza tumorile si le "infometeaza", lasand...
Tinerii adulti care sunt obezi sau supraponderali pot sa traiasca cu pana la 10 ani mai putin decat cei care au o greutate normala, potrivit unui studiu nou, condus de ”The George Institute for Global Health” si de  Universitatea Sidney, Australia conform eurekalert.org. Adultii tineri din Australia, diagnosticati cu obezitate, pot sa traiasca cu...
Fiecare an petrecut in educatie adauga, in medie, 11 luni de viata, iar pentru fiecare kilogram de greutate in exces pierdut castigam doua luni de viata si sapte ani pentru fiecare pachet de tigari la care renutam sa il fumam zilnic. Cercetatorii de la Universitatea din Edinburg au ajuns la aceste constatari dupa ce au analizat codul genetic a...