Păr gras: ce trebuie să știi
Cum recunoaștem părul gras
Părul gras reprezintă o condiție extrem de neplăcută pentru majoritatea celor ce o experimentează. Pentru cei care se confruntă cu părul gras, există remedii care pot diminua acest neajuns, fără a afecta procesul natural de producere a uleiului natural al scalpului.
Pentru anumite persoane, existența persistentă a unui păr gras se datorează unei producții excesive de sebum, fapt care poate indica uneori existența unei afecțiuni conexe.
De cele mai multe ori, felul în care oamenii își spală și îngrijesc părul, dar și tipul de produse de păr folosite, pot fi cauza unui păr gras.
Glandele sebacee microscopice produc un ulei natural, numit sebum, care protejează și hidratează pielea și scalpul. Glandele sebacee, care se găsesc pe scalp, sunt atașate de foliculii de păr. Când glandele devin hiperactive, ele pot da naștere afecțiunii numite seboree, cunoscută cel mai frecvent sub numele de scalp gras.
Sebumul este necesar pentru un scalp și o piele sănătoasă, dar atunci când este produs în exces, uleiul se acumulează și provoacă păr gras și mătreață.
Care sunt cauzele părului gras
Părul excesiv de gras se poate datora seboreei, o afecțiune a pielii relativ frecventă. Seboreea apare atunci când glandele sebacee creează exces de sebum, provocând îngrășarea pielii și a scalpului.
Majoritatea celor care experimentează seboree nu au și alte probleme de sănătate. Cu toate acestea, unele persoane pot avea și o afecțiune de bază, cum ar fi un dezechilibru hormonal.
Tipul de păr poate determina cât de gras devine părul. Părul drept sau fin este mai probabil să pară gras, față de părul creț sau gros. Acest lucru se datorează faptului că sebumul de pe scalp poate acoperi mai ușor întreaga șuviță de păr, dacă este drept sau subțire.
Folosirea produselor pentru păr gras sau a celor ceroase, precum și curățarea deficientă a părului, poate provoca o acumulare de sebum, celule ale pielii și transpirație. Acești factori pot cauza îngrășarea părului.
Uleiul care îngrașă părul poate proveni și din articolele folosite frecvent pe păr, cum ar fi:
- prosoape de păr;
- perii sau piepteni;
- pălării și eșarfe.
Aceste articole pot colecta sebumul de pe scalp atunci când sunt utilizate în mod regulat. Folosirea lor fără a le curăța, între spălările părului, poate duce la îngrășarea mai rapidă a părului.
Unele dovezi sugerează și aportul factorilor de mediu care pot afecta sănătatea părului și a scalpului. Un studiu din 2015 a constatat că poluarea aerului poate determina apariția scalpului gras la oamenii care locuiesc în orașe, împreună și cu alte simptome cum ar fi mâncărimea scalpului și mătreața.
Dieta poate juca, de asemenea, un rol în producția de sebum în exces. Potrivit unui articol din 2016, produsele lactate și o dietă cu indice glicemic ridicat pot afecta hormonii androgeni care influențează cât de mult sebum produce pielea.
Dacă sunt prezente și pete solzoase, atunci poate fi vorba de dermatita seboreică, o afecțiune comună a pielii care poate provoca pete solzoase și grase pe scalp și piele.
Remedii eficiente pentru părul gras
Tratamentul pentru părul gras poate depinde de cauza de bază. Gestionarea excesului de sebum sau schimbarea obiceiurilor de îngrijire a părului poate ajuta la tratarea acestei condiții.
Persoanele cu păr drept sau fin, care se îngrașă rapid, ar putea avea nevoie să-și spele părul zilnic pentru a elimina excesul de ulei. Utilizarea ocazională a unui șampon special poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea excesului de reziduuri.
Utilizarea produselor care conțin ceai verde poate ajuta la controlul părului gras. Un studiu din 2016 a analizat efectele unui tonic pentru păr, care conținea ceai verde, asupra părului gras la 20 de participanți sănătoși. După 28 de zile de utilizare, tonicul pentru păr cu ceai verde a redus semnificativ uleiul de pe scalp, în comparație cu produsele placebo și baza tonică. Efectele pozitive se pot datora proprietăților ceaiului verde, care ajută la gestionarea afecțiunilor androgenice.
Unii oameni au constatat efecte benefice după folosirea unor șampoane ce conțin agenți tensioactivi anionici, care permit apei și șamponului să ajute la eliminarea excesului de ulei, în timpul spălării părul. Anionicii pot, însă, usca părul, ceea ce crește riscul de rupere. Persoanele cu păr uscat, ușor deteriorat sau vopsit vor avea nevoie de un șampon mai blând.
Persoanele de culoare, predispuse la un scalp gras, pot beneficia de o rutină de îngrijire a părului care îndepărtează acumularea de ulei și previne ruperea, dacă au părul strâns încolăcit sau texturat. Acestui tip de persoane li se recomandă să curețe bine părul, dar nu mai mult de o dată pe săptămână. Aplicarea unui balsam hidratant pe păr după spălare, fără aplicare pe rădăcini, poate ajuta la etanșarea umidității, fără a face scalpul gras.
Există și numeroase remedii de casă, naturale, recomandate în tratarea părului gras, cum ar fi:
- Sucul de lămâie - utilizarea sucului de lămâie este considerată una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de părul gras. Sucul de lămâie este de natură acidă, așa că funcționează bine pe părul gras și poate fi un remediu pentru mătreață;
- Clătire cu ceai pentru păr - anumite tipuri de ceai pot fi folosite pentru tratarea părului gras. Puteți folosi fie ceai verde, fie frunze de ceai negru. Clătirea cu ceai a dat rezultate bune pe părul tern și gras. Natura acidă a cofeinei va face părul să strălucească, va oferi volum și putere;
- Mască de roșii - pentru a scăpa de secreția excesivă de ulei se poate folosi o mască de roșii, deoarece natura acidă a roșiilor ajută la echilibrarea nivelului pH-ului scalpului;
- Oțet de mere - poate fi folosit ca remediu pentru a scăpa de excesul de secreție de ulei, prin proprietățile astringente ale oțetului de mere. Se folosește pentru clătitul părului, amestecat cu apă (o cană la un litru de apă). Nu folosiți un uscător, ci uscați-vă părul la aer;
- Bicarbonatul de sodiu - poate fi folosit și pe scalp pentru a îndepărta excesul de ulei și murdărie. Bicarbonatul de sodiu este un exfoliant excelent, iar proprietățile absorbante îl fac un bun remediu de casă, care poate fi folosit pe scalp pentru a scăpa de părul gras. Se folosește sub formă de pastă (două - trei linguri de bicarbonat de sodiu, amestecate cu puțină apă) și se aplică prin frecare pe scalp și pe tot părul. Trebuie lăsat timp de 15 minute și apoi părul este clătit;
- Mască cu Aloe vera - este una dintre cele mai bune măști pentru repararea părului. Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile de reparare a scalpului, reduce mătreața și stimulează creșterea părului. S-a constatat că ajută și la eliminarea părului gras. Două linguri de gel de aloe vera se amestecă cu câteva picături de ulei de arbore de ceai și se aplică pe tot scalpul.
Cum se îngrijește corect părul gras
Părul gras se poate simți extrem de neplăcut. Dacă aveți această condiție, există remedii care vă pot ajuta să simțiți părul mai puțin gras, fără a îndepărta uleiul natural al scalpului.
În cele mai multe cazuri, cele mai la îndemână modificări care te pot ajuta să gestionezi scalpul gras sunt cele făcute acasă. Dacă starea părului gras se înrăutățește, în ciuda schimbărilor de obiceiuri, este posibil să aveți afecțiunea numită dermatită seboreică. Aceasta este adesea observată la sugari, în primele luni de viață.
Când un scalp gras este moștenit genetic sau se datorează modificărilor hormonale, este posibil să nu existe tratament definitiv, ci doar metode de gestionare a afecțiunii. Dacă afecțiunea a apărut de curând, trebuie să investigați modificările recente pe care le-ați făcut și care ar putea contribui la creșterea producției de sebum a scalpului.
Cele mai comune sfaturi pentru îngrijirea părului gras sunt:
- spălați-vă părul zilnic sau o dată la două zile, în funcție de cât de repede se îngrașă;
- folosiți un șampon cu formulă pentru părul gras;
- utilizați un balsam ușor, numai pentru vârfurile părului, nu pe scalp;
- clătiți-vă bine părul, cu apă rece, după spălare;
- lăsați părul să se usuce la aer sau utilizați cea mai scăzută setare a căldurii, la uscătorul de păr;
- evitați produsele pentru păr pe bază de ulei;
- curățați des peria de păr, pieptenele și alte instrumente folosite pentru aranjatul părului;
- folosiți șamponul uscat pentru a absorbi uleiul, atunci când nu vă puteți spăla părul.
Alte sfaturi utile
Următoarele sfaturi pentru prevenirea părului gras după spălare s-ar putea dovedi utile:
- dacă este posibil, spălați scalpul o dată pe zi, sau mai rar pentru cei cu păr ușor deteriorat;
- folosiți un șampon special formulat și un balsam ușor, evitând rădăcinile;
- evitați uleiurile grele sau produsele de styling pe bază de ceară, deoarece acestea se pot adăuga la reziduuri și acumulează sebumul;
- curățați în mod regulat periile de păr, pieptenii, prosoapele de păr, fețele de pernă și articolele pentru cap;
- încercați modificări ale dietei, cum ar fi o dietă cu indice glicemic scăzut, pentru a vedea dacă influențează producția de sebum.
Bibliografie
- Sissons, Beth. “What Causes Greasy Hair after Washing It?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 Mar. 2021, www.medicalnewstoday.com
- Columbia Skin Clinic. “Why Do I Have an Oily Scalp? | Columbia Skin Clinic.” Columbia Skin Clinic, 23 Mar. 2023, https://columbiaskinclinic.com
- Ferreira, Mandy. “25 Ways to Fix Oily Hair.” Healthline, Healthline Media, 3 Feb. 2021, www.healthline.com
- Eske, Jamie. “Best 6 Ways to Relieve Chapped Lips.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 24 Jan. 2019, www.medicalnewstoday.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Pori dilatați: cauze, simptome, tratament
Porii reprezintă mici deschideri sau orificii care se găsesc la suprafața unui tegument (animal sau vegetal) și care asigură intrarea sau ieșirea fluidelor şi gazelor. La nivelul pielii, aceștia cuprind ostiumurile foliculilor pilosebacei și glandelor sudoripare ecrine şi permit ac...
Buze crăpate: cauze, simptome, tratament
Pielea buzelor este mai subțire și mai sensibilă decât pielea de pe restul corpului deoarece buzele nu conțin glande sebacee (glande producătoare de ulei). Prin urmare, buzele sunt expuse riscului de a deveni uscate și de a crăpa mai ușor. Pielea feței şi buzele sunt cele mai expu...
Sebum: ce este, cum se formează, rol
Sebumul este o substanță uleioasă produsă de glandele sebacee, care se află în straturile medii ale pielii şi care se secretă la nivelul foliculilor de păr. Este compus, în principal, din lipide (grăsimi), esteri de ceară, squalen (o lipidă) și acizi grași. Compoziția și ...