Parodontita, asociata cu un risc mai mare de hipertensiune arteriala
Persoanele care au parodontita, cunoscuta si sub numele de boala gingiilor, au un risc mai mare de hipertensiune arteriala. De asemenea, cu cat parodontita este mai severa, cu atat mai mare este probabilitatea hipertensiunii arteriale.
Hipertensiunea arteriala afecteaza 30-45% dintre adulti si este principala cauza globala de deces prematur. Parodontita, pe de alta parte, afecteaza peste 50% din populatia lumii. Hipertensiunea arteriala este principala cauza a bolilor cardiovasculare, iar parodontita a fost asociata cu un risc crescut de atac de cord si de accident vascular cerebral.
”Hipertensiunea arteriala ar putea fi cauza atacului de cord si a accidentului vascular cerebral in cazul pacientilor cu parodontita”, declara Francesco Daiuto, autorul principal al studiului.
Cercetarile anterioare sugereaza ca exista o legatura intre parodontita si hipertensiune arteriala si ca tratamentul dentar ar putea imbunatati tensiunea arteriala.
Aceasta cercetare a combinat cele mai bune dovezi disponibile pentru examinarea legaturii dintre hipertensiunea arteriala si parodontita moderata si severa. In total, specialistii au inclus 81 de studii din 26 de tari.
Parodontita moderata a fost asociata cu un risc cu 22% mai mare de hipertensiune arteriala, iar cea severa a fost asociata cu un risc cu 49% mai mare de hipertensiune.
Tensiunea arteriala medie a fost mai mare in cazul pacientilorcu parodontita, comparativ cu cei fara, mai exact cu 4,5 mmHg mai mare cea sistolica si cu 2 mmHg mai mare cea diastolica. Diferentele nu sunt neglijabile. O crestere medie a tensiunii arteriale de 5 mmHg este asociata cu un risc cu 25% mai mare de deces dupa un atac de cord sau dupa un accident vascular cerebral.
5 din 12 studii au demonstrat o reducere a tensiunii arteriale in urma tratamentului pentru parodontita, iar aceste modificari au aparut chiar si la persoanele cu o tensiune arteriala normala.
Un posibil motiv pentru conexiunea dintre afectiuni este ca paradontita si bacteriile orale asociate provoaca inflamatii in intregul corp, care, la randul lor, afecteaza functia vaselor de sange. In plus, sensibilitatea genetica poate juca un rol, impreuna cu alti factori de risc, cum ar fi fumatul si obezitatea.
In multe tari din intreaga lume, sanatatea orala este neglijata, iar parodontita poate ramane netratata multi ani. Aceasta inflamatie orala se acumuleaza cu factorii de risc existenti.
Sursa: www.eurekalert.org
Echipa MedLife de Cardiologie
Gontariu Alina Georgeta
Gontariu Alina Georgeta

Andriescu Mircea

Adauga un comentariu
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!
Adresa de email nu va fi publicată.