MEDICAL UPDATES

20 Octombrie 2021

Pastila de a doua zi: tot ce trebuie să știi despre contracepția de urgență

scris de

Chioreanu - Cojocaru Ioana, medic specialist ginecologie, Hyperclinica MedLife Genesys

Pastila

Pastila de a doua zi este un tip de contracepție de urgență, utilizat pentru a preveni sarcina în cazul femeilor care au avut relații sexuale neprotejate sau în cazul în care o metodă de contracepție a eșuat. Pastila de a doua zi este destinată doar contracepției de urgență, nu ca metodă principală de contracepție.

Cum funcționează pastila de a doua zi

Pastila de a doua zi este de două tipuri:

 • 1. Primul tip conține levonorgestrel, o versiune sintetică (creată de om) a hormonului natural progesteron produs de ovare, care oprește sau întârzie eliberarea unui ovul (ovulație).
 • 2. Al doilea tip conține acetat de ulipristal, care afectează funcționarea normală a progesteronului, oprește sau întârzie eliberarea ovulului.

 

Când se folosește pastila de a doua zi

Pastilă de a doua zi vă poate ajuta să preveniți o sarcină, dacă ați avut relații sexuale neprotejate, când nu ați utilizat o metodă de contracepție, ați ratat o pastila anticoncepțională, ați fost agresata sexual sau când o metodă de contracepție a eșuat, cum ar fi ruperea prezervativului.

Ce trebuie să știi despre contracepția de urgență

 • Trebuie să luați pastila contraceptivă de urgență în termen de 3 zile (dacă substanța activă este levonorgestrel) sau 5 zile (dacă substanța activă este acetat de ulipristal) de la contactul sexual neprotejat pentru ca aceasta să fie eficientă - cu cât o luați mai repede, cu atât va fi mai eficientă.
 • Administrarea pastilelor contraceptive de urgență vă poate provoca dureri de cap sau dureri de burtă și vă poate face să vă simțiți rău.
 • Este posibil ca următoarea menstruație să fie mai devreme, mai târziu sau mai dureroasă decât de obicei.
 • Dacă aveți vărsături în decurs de 2 ore de la administrarea pastilei de a doua zi, mergeți la medicul de familie sau ginecolog.
 • Contracepția de urgență nu provoacă avort. Pastila de a doua zi nu oprește din evoluție o sarcină, ea funcționează în primul rând prin întârzierea sau prevenirea ovulației.

 

Riscuri asociate utilizării pastilei de a doua zi

Contracepția de urgență este o opțiune eficientă pentru prevenirea sarcinii după contactul sex neprotejat, dar nu este la fel de eficientă ca alte metode de contracepție și nu este recomandată pentru utilizarea de rutină. De asemenea, pastila de a doua zi poate eșua chiar și dacă o utilizati corect și nu oferă nici o protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Contraindicații:

Dacă sunteți supraponderală sau obeză, există unele indicații că pastila de a doua zi nu va fi la fel de eficientă în prevenirea sarcinii.

De asemenea, asigurați-vă că nu sunteți gravidă înainte de a utiliza ulipristal. Efectele ulipristalului asupra unui copil în curs de dezvoltare sunt necunoscute. Dacă alăptați, ulipristal nu este recomandat.

Dacă aveți alergie la o substanță din componența pastilei.

Dacă luați medicamente pentru tratamentul epilepsiei, HIV sau tuberculozei (TB) sau unele antibiotice (rifampicină și rifabutină).

Efectele secundare ale utilizării pastilei de a doua zi

Nu există efecte secundare grave sau pe termen lung în urma administrării pastilei contraceptive de urgență, dar poate provoca:

 • Dureri de cap
 • Dureri de burtă
 • Modificări ale menstruației - poate veni mai devreme, mai târziu sau poate fi mai dureroasă decât de obicei
 • Stare de rău

Consultă un medic, dacă simptomele nu dispar după câteva zile sau dacă:

 • Crezi că ai putea fi însărcinată
 • Următoarea menstruație întârzie cu mai mult de 7 zile
 • Menstruația este mai scurtă sau mai ușoară decât de obicei
 • Ai dureri bruște la nivelul abdomenului inferior - în cazuri rare, un ovul fertilizat poate fi implantat în afara uterului (sarcină ectopică)

 

Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/contraception/emergency-contraception/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/morning-after-pill/about/pac-20394730Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.