Pastila de a doua zi: tot ce trebuie să știi despre contracepția de urgență

Femeie ce tine in mana pastila de a doua zi

Ce este pastila de a doua zi

Pastila de a doua zi este un tip de contracepție de urgență, utilizat pentru a preveni sarcina în cazul femeilor care au avut relații sexuale neprotejate sau în cazul în care o metodă de contracepție folosită în mod obișnuit a eșuat. Pastila de a doua zi este destinată doar contracepției de urgență, nefiind recomandată să fie folosită metodă principală de evitare a sarcinii.

Cum funcționează pastila de a doua zi

Pastila de a doua zi este de două tipuri:

Primul fel conține levonorgestrel, o versiune sintetică (creată de om) a hormonului natural progesteron produs de ovare, care oprește sau întârzie eliberarea unui ovul (ovulație).

Al doilea are în componență acetat de ulipristal, care afectează funcționarea normală a progesteronului, oprește sau întârzie eliberarea ovulului.

Când se folosește pastila de a doua zi

Pastilă de a doua zi te poate ajuta să previi o sarcină, în cazul în care ai avut relații sexuale neprotejate: nu ai utilizat o metodă de contracepție, ai ratat o pastilă anticoncepțională, ai fost agresată sexual sau o metodă de contracepție a eșuat, cum ar fi ruperea prezervativului.

Ce trebuie să știi despre contracepția de urgență

  • Trebuie să iei pastila contraceptivă de urgență în termen de 3 zile (dacă substanța activă este levonorgestrel) sau 5 zile (dacă substanța activă este acetat de ulipristal) de la contactul sexual neprotejat pentru ca aceasta să fie eficientă - cu cât o ingerezi mai repede, cu atât aceasta va fi mai eficientă;
  • Administrarea pastilelor contraceptive de urgență poate provoca dureri de cap sau de burtă și îți poate produce stări de rău;
  • Este posibil ca următoarea menstruație să aibă loc mai devreme, mai târziu sau să fie mai dureroasă decât de obicei;
  • Dacă ai vărsături în decurs de 2 ore de la administrarea pastilei de a doua zi, este recomandat să mergi la medicul de familie sau medicul ginecolog;
  • Contracepția de urgență nu provoacă avort. Pastila de a doua zi nu oprește din evoluție o sarcină, ea funcționează în primul rând prin întârzierea sau prevenirea ovulației.

Riscuri asociate utilizării pastilei de a doua zi

Contracepția de urgență este o opțiune eficientă pentru prevenirea sarcinii după contactul sex neprotejat, dar nu este la fel de eficientă ca alte metode de contracepție și nu este recomandată pentru utilizarea de rutină. De asemenea, pastila de a doua zi poate eșua chiar și dacă o utilizezi corect și nu oferă nici o protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Femeie pregatita sa inghita pastila de a doua zi

Contraindicații

Dacă suferi de supraponderalitate sau obezitate, există unele indicații că pastila de a doua zi nu va fi la fel de eficientă în prevenirea sarcinii.

De asemenea, asigură-te că nu ești însărcinată înainte de a utiliza ulipristal. Efectele ulipristalului asupra unui copil în curs de dezvoltare sunt necunoscute. Dacă alăptezi, ulipristal nu este recomandat.

Dacă ai alergie la o substanță din componența pastilei.

Dacă iei medicamente pentru tratamentul epilepsiei, HIV, tuberculozei (TBC) sau unele antibiotice (rifampicină și rifabutină).

Efectele secundare ale utilizării pastilei de a doua zi

Nu există efecte secundare grave sau pe termen lung în urma administrării pastilei contraceptive de urgență, dar aceasta poate provoca: 

  • Dureri de cap;
  • Dureri de burtă;
  • Modificări ale menstruației - poate surveni mai devreme, mai târziu sau poate fi mai dureroasă decât de obicei;
  • Stare de rău.

Consultă un medic, dacă simptomele nu dispar după câteva zile sau dacă:

  • Crezi că ai putea fi însărcinată;
  • Următoarea menstruație întârzie cu mai mult de 7 zile;
  • Menstruația este mai scurtă sau mai ușoară decât de obicei;
  • Ai dureri bruște la nivelul abdomenului inferior - în cazuri rare, un ovul fertilizat poate fi implantat în afara uterului (sarcină ectopică).

Bibliografie

  1. https://www.nhs.uk/conditions/contraception/emergency-contraception/
  2. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/morning-after-pill/about/pac-20394730

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării