Publicat la: 
15/11/2020

Bolile endocrine sunt frecvente iar incidenta lor crește odată cu vârsta. Este foarte important să urmărești semnele și simptomele care pot indica prezența unei afecțiuni și să poți discuta cu un medic endocrinolog.

Articol realizat de dr. Iordan Lavinia, medic specialist Endocrinologie in Hyperclinica MedLife Constanta.

Cea mai comuna adresare a pacientilor la endocrinolog este legata de patologia tirodiana, aceasta fiind si cea mai comuna in randul afectiunilor endocrine.

Hormonii tiroidieni, hormoni produși de glanda tiroidă, influențează aproape toate organele corpului. Problemele cu glanda tiroidă includ hipertiroidie (cantitate prea mare de hormoni tiroidieni), hipotiroidism (cantitate prea mică de hormoni tiroidieni), noduli tiroidieni, cancer tiroidian.

Consultul endocrinologic constă în anamneză (discuția cu pacientul), examinarea generală, examinarea locală (palparea și examinarea tiroidei).

Anamneza implică în primul rând o discuție cu medicul endocrinolog legată de motivele pentru care i s-a adresat pacientul. Aceste pot fi diverse incepand cu o senzatie de ‘nod in gat’, cresterea in volum a glandei tiroide, fatigabilitate, slabiciune, tulburari de ritm veghe-somn, par uscat, palpitații, tahicardie au bradicardie, anxietate, scădere în greutate sau creștere în greutate, fără schimbarea stilului de viață, apetit crescut sau scazut, intoleranta la cald sau frig, răgușeală, tulburări de respirație și deglutiție, tulburari de tranzit intestinal(constipatie sau diaree), dureri musculare si articulare, lipsa perioadelor menstruale sau umflarea fetei.

La prima vizita, medicul  va adresa pacientului o serie de intrebari pentru a stabili diagnosticul. Intrebarile pot face referire la: medicatia actuala,  istoricul familial de probleme hormonale, alte probleme medicale, obiceiuri alimentare.

Dupa inspectia si palparea tiroidei, medicul va decide daca este necesara si o investigatie imagistica tiroidiana si anume  ecografia de tiroidă, care este o metodă de investigare non-invazivă (cu ultrasunete), cu ajutorul căreia se măsoară mărimea glandei tiroide și se evaluează dacă există modificări sau noduli.
Pacientul trebuie să ofere medicului acces la nivelul gâtului și decolteului. Medicul va utiliza o sondă, pe care o va plimba pe pielea pacientului folosind un gel special care ajută ca ultrasunetele să fie procesate și afișate sub formă de imagini pe un ecran. Ecografia a devenit cea mai folosită modalitate de explorare morfologică, utilitatea ei a devenit atât de mare încât este considerată parte integrantă a examinării glandei tiroide.

Puncția citologie tiroidiană cu ac fin rămâne însă metoda cea mai bună și sigură de investigare a nodulilor suspecți. Nu prezintă riscuri majore și nu este însoțită de diseminarea celulelor maligne în sânge sau pe traiectul de puncție. Senzația dureroasă este asemănătoare cu aceea de la recoltarea de sânge. O puncție tiroidiană reușită previne intervențiile chirurgicale inutile sau poate oferi informații importante despre tipul operației care trebuie efectuat

Afecțiunile endocrine tirodiene sunt în marea lor majoritate cronice, ceea ce presupune monitorizarea și ajustarea periodică a tratamentului, pentru aceasta fiind necesare, în primul rând, o bună colaborare și comunicare între medic și pacient.

Controlul endocrinologic efectuat periodic este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a te asigura de sănătatea sistemului tău endocrin și pentru a preveni aceste afecțiuni.

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic primar
Mihalca Radu,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 14