MEDICINA GENERALA

14 Mai 2014

Patru intrebari despre ADHD

Patru intrebari despre ADHD

1. Cum se manifesta ADHD la copii? Care sunt simptomele tulburarii? ADHD ( Attention Deficit and Hyperactivity Disorder- Deficit de atentie si hiperactivitate) este o tulburare care afecteaza copilul in mai multe arii de activitate: personala, acasa, la scoala si in relatia cu ceilalti. Sub aspectul deficitului de atentie, copilul are dificultati in a-si organiza activitatea de zi cu zi (gestionarea raportului teme -timp liber, respectarea termenelor limita, lucrul temelor, este dezorganizat si pierde detalii importante din cerinte, nu pastreaza obiectele si materialele intr-o ordine incat sa poata fi eficient in ceea ce face)

De asemenea:

  • are dificultati in a-si mentine atentia intr-o activitate: lucrul fiselor in clasa, temele de acasa, indeplinirea unei responsabilitati in casa, lectura, mentinerea subiectului unei discutii
  • pare adesea ca este absent sau cu gandul in alta parte, iar in timpul unei discutii schimba subiectul in mod frecvent
  • in timpul unei activitati isi pierde atentia sub influenta stimulilor externi si ii este dificil sa se concentreze asupra a ceea ce facea inainte
  • uita lucruri punctuale pe care trebuie sa le indeplineasca: teme, fise suplimentare, ora unei intalniri cu prietenii si chiar obiecte uzuale: chei, stilouri, portofele, etc

Sub aspectul hiperactivitatii si impulsivitatii, copilul:

  • manifesta miscari frecvente cu mainile si /sau degetele
  • nu poate sta asezat foarte mult timp pe un scaun desi este necesar acest lucru
  • atunci cand sta asezat misca din picioare, maini si chiar intregul corp
  • adesea vorbeste excesiv de mult
  • adesea "explodeaza" cu un raspuns inainte ca interlocutorul sa termine intrebarea
  • ii este dificil sa isi astepte randul: la scoala, intr-un magazin, etc.
  • frecvent ii intrerupe pe ceilalti intr-o conversatie

Tulburarea poate aparea doar sub forma neatentiei, fie sub forma hiperactivitate/impulsivitate, dar si sub forma combinata.

2. Cand devin evidente simptomele de ADHD? In ce interval de varste? Un diagnostic de certitudine se poate stabili dupa varsta de 6/7 ani. Insa pana atunci, incepand cu prescolaritatea (3 ani) pot fi observate simptome de inatentie si /sau hiperactivitate/impulsivitate.

In astfel de situatii, cel mai adesea educatoarele sunt cele care semnaleaza aceste trasaturi: copilul nu sta asezat la masa impreuna cu ceilalti copii, mananca din picioare sau sta foarte agitat pe scaunel, nu are rabdare sa termine mancarea, alearga neintrerupt in sala de grupa, nu poate sta la masuta sa isi termine de colorat plansa, ii deranjeaza adesea pe ceilalti copii stricandu-le jocul sau luandu-le jucariile, nu raspunde mereu din prima la intrebari, educatoarele fiind nevoite sa repete de mai multe ori intrebarea, nu are rabdare sa se joace impreuna cu ceilalti copii, este usor iritabil si deseori agresiv, insa fara intentie reala, copilul incercand doar sa iasa dintr-un context frustrant pentru el.

Acasa si in parc cu copii pot fi observate aceleasi comportamente deficitare de socializare. De asemenea , acesti copii pot avea dificultati la adormire, fie inaintea somnului de pranz, fie inaintea celui de seara. Si bineinteles, acesti copii poate avea un somn destul de agitat, cu treziri nocturine care ii face ca ziua sa fie si mai agitati si irascibili.

Cel mai indicat este ca in momentul in care parintele sesizeaza aceste manifestari cu o persistenta de minim 6 luni sa se adreseze medicului de familie sau unui specialist in pediatria copilului.

3. Multi copii sunt hiperactivi. Este evident, in cazul lor, diagnosticul de ADHD?

Atunci cand un copil este evaluat, se iau in considerare mai multe aspecte. Unele dintre ele sunt temperamental, mediul familial, mediul academic, evenimente stresante recente, istoricul copilului si al problemei, etc.

De asemenea este extrem de important sa se stabileasca indicii de frecventa (cat de des apare acest comportament), durata (cat dureaza), intensitate ( cat de puternic se manifesta) si context ( cand apare acest comportament? doar intr-un anumit context sau in toate domeniile de viata?)

Alt parametru important este afectarea globala a vietii copilului, cat de afectata este functionarea copilului de acest comportament la nivel : personal, social si academic.

Stabilirea acestui diagnostic este una cu greutate, necesita cercetare si atentie aprofundate din partea specialistului.

ADHD se mai poate asocia si cu alte tulburari psihice, precum depresia, anxietatea?

Simptomele de anxietate si depresie care la copil si adolescent se manifesta si prin iritabilitate, izolare, irascibilitate, tulburari de atentie si memorie pot aparea mai accentuat atunci cand copilul se loveste de impactul social: ceilalti copii il marginalizeaza, se comporta inadecvat cu el, il agreseaza sau il eticheteaza.

De asemenea ADHD se mai poate asocia si cu tulburarea opozitionismului provocator (atunci cand copilul nu recunoaste/respecta regulile impuse de adult, provocandu-l prin comportamente agresive verbal si chiar fizic), cu tulburarea de conduit (copilul intra frecvent in conflict puternic cu ceilalti copii), autism si cu tulburari in dezvoltarea globala.

Indiferent de forma, severitate si comorbiditate exista metode eficiente de abordare, ameliorare si integrare. Important este ca parintele sa se adreseze unui specialist atunci cand sesizeaza astfel de manifestari, si daca este cazul, ulterior sa se implice activ in demersul terapeutic.

Autor: Gabriela Craciun, psiholog clinician, psihoterapeut, psihopedagog in cadrul Departamentului Copii si Adolescenti MindCare



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.