Pelin: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
16 Noiembrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
pelin beneficii proprietati contraindicatii

Cunoscut pentru proprietățile pe care le oferă băuturilor alcoolice în care este adăugat, pelinul a fost folosit timp de secole în scopuri medicinale, pentru reducerea durerii și a inflamației, pentru tratamentul problemelor digestive, a viermilor intestinali și a infecțiilor cutanate. Iată care sunt proprietățile, beneficiile și contraindicațiile sale!

Despre pelin

Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă mult apreciată pentru aroma sa unică și pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate. Nativ din Europa, pelinul s-a adaptat la condiții climatice dintre cele mai variate în Asia, Africa, America de Sud și Statele Unite. Tulpina albicioasă sau argintiu-verzuie, frunzele verzi-gălbui și florile galbene sunt greu de confundat, motiv pentru care i se mai spune și pelin alb! Intensitatea culorii florilor poate varia, ceea ce îi face pe unii să considere că există specii de pelin sălbatic și pelin plantă de grădină. Toate părțile plantei au fost folosite în medicina tradițională timp de secole. Pelinul dulce, cunoscut și sub denumirea de peliniță, are un aspect asemănător pelinului, dar face parte dintr-o altă familie de plante. Dacă discutăm despre pelin dulce, beneficiile sale sunt diferite de cele ale pelinului.

Celebritatea mondială a pelinului are legătură cu utilizarea sa în prepararea absintului, lichiorul preferat al artiștilor francezi din secolul al XIX-lea. Considerat mult timp un halucinogen și o potențială otravă, pelinul a fost interzis în Statele Unite între 1912 și 2007; între timp, a devenit legal inclusiv pe continentul american.

Ce beneficii are pelinul 

Pelinul nu este folosit numai pentru aromatizarea băuturilor alcoolice, ci și în scop medicinal. În ciuda reputației sale istorice, în prezent pelinul nu mai este considerat un halucinogen, iar beneficiile sale nu au nici o legătură cu această potențială proprietate.

Poate calma durerea

Pelinul a fost apreciat multă vreme pentru proprietățile sale antiinflamatorii și de ameliorare a durerii. De pildă, planta are capacitatea de a contribui la calmarea durerilor din osteoartrită, o afecțiune extrem de dureroasă a articulațiilor.

Un studiu cu o durată de 4 săptămâni care a implicat 90 adulți cu dureri de genunchi a arătat că aplicarea regulată, de 3 ori pe zi, a unui unguent cu 3% extract de pelin a contribuit la ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției articulare. Planta nu ar trebui aplicată niciodată direct pe piele, concentrația sa în compuși activi fiind iritantă.

Poate combate infecțiile parazitare

Pelinul a fost folosit pentru a trata infestațiile parazitare încă din Egiptul Antic. Proprietățile antiparazitare ale plantei sunt atribuie tuionei. Din păcate, studiile care să susțină eficiența plantei în această zonă sunt limitate.

Unele studii in vitro, ca și cercetări efectuate pe animale au demonstrat că planta ar putea fi eficientă împotriva teniilor și a altor paraziți, dar sunt necesare studii mai ample care să demonstreze acțiunea sa în cazul oamenilor.

Proprietăți antioxidante

Pelinul conține și alți compuși vegetali în afară de tuionă, care acționează similar unor antioxidanți. Uleiul esențial de pelin, produs din plante înainte de înflorire are cele mai intense proprietăți antiinflamatorii.

Antioxidanții din pelin pot combate stresul oxidativ asociat cancerului, bolilor cardiovasculare, bolii Alzheimer și altor probleme de sănătate. Studiile suplimentare pe acest subiect sunt, desigur, binevenite.

Efecte antiinflamatorii

Artemisinina, un alt compus activ al pelinului, poate combate inflamația cronică din corp. Această substanță inhibă sinteza citokinelor, proteine inflamatorii secretate de către organism. Datorită acestui efect, pelinul aduce o oarecare ameliorarea a simptomelor în cazul pacienților care suferă de boala Crohn: diaree, oboseală, crampe abdominale etc.

Un studiu care a implicat 40 adulți diagnosticați cu boala Crohn, cărora li s-a administrat un supliment de 500 mg pelin de 3 ori pe zi, a demonstrat o reducere a intensității simptomelor și a nevoii de corticosteroizi după 8 săptămâni de tratament.

pelin beneficii proprietati contraindicatii

Ce proprietăți are pelinul

Pelinul este consumat, în general, sub formă de extract sau de ceai. Uleiul de pelin este fabricat din tulpinile și frunzele plantei, în timp ce extractul și tinctura se pot produce din întreaga plantă. Toate aceste formule au conținut zero de calorii, vitamine sau minerale, în schimb sunt bogate în compuși vegetali denumiți tuione. Ceaiul de pelin are beneficii similare, doar că reprezintă o formă mai puțin concentrată a plantei.

Principalele forme de tuione sunt alfa- și beta-tuiona; cele două sunt diferite la nivel molecular. Deși diferențele pot părea minore, ele sunt importante deoarece se consideră că alfa-tuiona este mai toxică, aceasta fiind reprezentată și în cea mai mare concentrație în pelin.

Tuiona este un excitant al sistemului nervos central. Efectul său se datorează capacității de a bloca acidul gama-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător cu efect calmant asupra sistemului nervos. În ciuda beneficiilor tuionei pentru sănătate, consumul în exces determină convulsii și, în situații extreme, deces.

Cum se utilizează acesta

În cazul pelinului se pot folosi tulpinile, frunzele și florile, care pot fi uscate pentru prepararea ceaiului de pelin. Planta poate fi găsită în comerț și sub formă de amestecuri de plante sau suplimente orale.

Pentru aplicarea cutanată se prepară extract de pelin sub forma unui ulei esențial care este apoi diluat în loțiuni și unguente. Când vorbim despre ulei de pelin, beneficiile sunt similare cu cele ale plantei - cu mențiunea că este o formă concentrată, care trebuie folosită cu prudență.

Nu uita că suplimentele alimentare nu trec prin același proces de reglementare, testare și control ca medicamentele - prin urmare optează pentru suplimente pe bază de pelin produse de laboratoare de încredere, certificate.

Recomandări

Având în vedere informațiile științifice limitate referitoare la efectele pelinului, nu există un dozaj recomandat. În același timp, există unele restricții guvernamentale privind produsele pe bază de pelin, având în vedere potențiala sa toxicitate.

În Uniunea Europeană există o limită maximă de 0.5 mg tuionă pe kg produs alimentar. În cazul băuturilor alcoolice de tipul absinthului, limita maximă admisă este de 35 mg/kg.

În Statele Unite, FDA limitează conținutul de tuionă al oricăror produse care conțin pelin la 10 ppm (părți pe milion), o valoare neglijabilă și, deci, sigură pentru majoritatea populației.

Contraindicații

Pelinul trebuie evitat de anumite categorii de persoane, în cazul cărora poate determina reacții și efecte nedorite:

  • Pelinul trebuie evitat în timpul sarcinii deoarece poate determina avort spontan; inclusiv când vine vorba despre ceai de pelin, contraindicații absolute sunt sarcina și alăptarea;
  • Femeile care alăptează și copiii de vârste mici ar trebui să evite consumul de pelin deoarece nu există informații clare legate de siguranța acestuia;
  • Epilepsia este o contraindicație importantă a consumului de pelin. Tuiona are un efect stimulant asupra sistemului nervos și poate declanșa crizele. De asemenea, pelinul reduce eficiența majorității medicamentelor împotriva epilepsiei;
  • Afecțiunile cardiace reprezintă o altă contraindicație. În asociere cu warfarina, pelinul poate determina hemoragii intestinale;
  • Afecțiunile renale sunt o contraindicație fermă pentru consumul de pelin, care are un grad crescut de toxicitate renală și poate declanșa insuficiență de organ;
  • Persoanele care suferă de alergii trebuie să fie prudente atunci când vine vorba despre consumul de pelin.

Administrarea unor doze mari de pelin poate determina tulburări gastrointestinale, insuficiență renală și convulsii. Dozele foarte mari se pot dovedi letale.

Aplicat direct pe piele, pelinul poate determina arsuri chimice. Atunci când e utilizat topic, el se diluează întotdeauna.

Consumul regulat de pelin pentru perioade mai mari de 4 săptămâni este absolut contraindicat deoarece nu se cunosc efectele unei asemenea cure de durată.

Pelinul este o pantă cu gust amar puternic, cunoscută pentru faptul că face parte din lista de ingrediente ale absintului. Deși efectele sale halucinogene sunt inexistente, planta poate fi letală în cantități mari. Folosită cu moderație, ea poate aduce o serie de beneficii importante pentru sănătate. Discută cu medicul înainte de a decide administrarea unui supliment alimentar pe bază de pelin; el este cel mai în măsură să îți spună dacă există contraindicații medicale în cazul tău.

Bibliografie

  1. “Health Benefits of Wormwood.” Health, www.health.com;
  2. Moacă, Elena-Alina, et al. “Romanian Wormwood (Artemisia Absinthium L.): Physicochemical and Nutraceutical Screening.” Molecules, vol. 24, no. 17, 25 Aug. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3390/molecules24173087;
  3. “What Is Wormwood?” Verywell Health, www.verywellhealth.com;
  4. “Wormwood – Health Information Library | PeaceHealth.” Www.peacehealth.org, www.peacehealth.org;
  5. “Wormwood: Benefits, Dosage, and Side Effects.” Healthline, 16 Jan. 2020, www.healthline.com;
  6. “Wormwood: Uses, Benefits, and Risks.” Www.medicalnewstoday.com, 31 May 2022, www.medicalnewstoday.com;
  7. “Wormwood: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage and Warning.” Webmd.com, 2017, www.webmd.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării