Publicat la: 
21/11/2016

Persoanele foarte pesimiste au un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inima -studiu

Nivelul mare de pesimism creste riscul de deces in cazul persoanelor care sufera de boala arteriala coronariana (BAC), potrivit unui studiu publicat recent in jurnalul 'BMC Public Health', relateaza Agerpres.

BAC este cea mai comuna afectiune a inimii in Statele Unite, ea fiind raspunzatoare de peste 370.000 de decese pe an. Aceasta survine ca urmare a acumularii treptate a placilor de aterom pe peretii arterelor coronare prin care sangele transporta oxigenul catre inima si alte zone ale organismului. Cu timpul, muschiul inimii este slabit, apar aritmii - batai neregulate ale inimii - si insuficienta cardiaca.

Studii anterioare au aratat ca pesimismul - definit drept tendinta de a anticipa in mod neplacut urmarilor unor evenimente - poate avea implicatii negative asupra sanatatii inimii.

'Nivelurile ridicate de pesimism au fost asociate cu factorii care afecteaza sanatatea cardiaca, precum inflamatia, insa datele cu privire la legatura dintre riscul de deces din cauza BAC si optimismul si pesimismul sunt destul de putine', noteaza dr. Pankalainen care a decis sa afle modul in care aceste trasaturi de personalitate influenteaza mortalitatea in cazul pacientilor cu boala coronariana.

Pentru aceasta cercetare, echipa de oameni de stiinta finlandezi a analizat date de la 2.267 de barbati si femei din Finlanda, cu varste cuprinse intre 52 si 76 de ani. In timpul studiului, care s-a desfasurat pe parcursul a 11 ani, 121 de participanti au murit din cauza BAC, acestia declarand la inceputul testelor, in 2002, ca sunt foarte pesimisti.

In comparatie cu subiectii cu o doza mai mica de pesimism, persoanele cu punctajul cel mai mare in ceea ce priveste pesimismul s-a observat un risc cu 2,2 mai mare de a muri de BC in urmatorii 11 ani.

Oamenii de stiinta au mentionat ca in cadrul studiului nu s-au descoperit diferente intre subiectii cu o doza mai mica de optimism si cei foarte optimisti in ceea ce priveste mortalitatea din cauza BAC.

Chiar daca aceste descoperiri au caracter observational si nu pot dovedi cauza si efectul, dr. Pankalainen sustine ca rezultatele indica faptul ca nivelul de pesimism poate fi un 'instrument foarte util' pentru calcularea riscului de deces din cauza BAC, 'alaturi de alti factori cunoscuti de risc, precum diabetul, hipertensiunea si fumatul'.

A.C.