Pediatrie

31 Martie 2021

Piciorul plat valg functional - Ce este si cum se poate corecta?

scris de

Conf. Dr. Alexandru Ulici - Medic Primar Ortopedie Pediatrica

Piciorul plat valg functional este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale membrelor inferioare care incepe sa aiba consecinte de la varsta scolara, adolescent si pana la adult.

Stergerea boltii plantare ingrijoreaza initial parintii copilului, dar cu trecerea timpului apar si manifestarile clinice care incep sa-l deranjeze pe copil si care ii determina pe apartinatori sa se prezinte cu pacientul la medic.

ISTORIC

Piciorul plat valg (impropriu numit platfus) este cunoscut de foarte multa vreme si a trecut prin mai multe etape de recunoastere medicala. In anii 40 afectiunea era considerata ca fiind foarte grava, cu tenta invalidanta, si reprezenta principala cauza de scutire de armata in cadrul trupelor americane. In acea vreme singurul tratament care parea a avea o eficacitate era reprezentat de purtarea unor ghete ortopedice care incorsetau piciorul si, care, in loc sa vindece afectiunea, mai rau o accentuau si o faceau ireversibila. Ulterior s-a adaugat acestui tratament și kinetoterapia. Din pacate nici tratamentul kinetoterapic nu reuseste să vindece deformarea si sa creeze conditiile unei ahitecturi corecte a piciorului.

In perioada urmatoare s-a demonstrat ca singurul tratament eficient este cel chirurgical, in diversele sale forme, in functie de forma clinica intalnita.

 

ETIOLOGIE

Cauzele piciorului plat valg nu sunt pe deplin cunoscute, dar se pare ca o hiperlaxitate constitutionala favorizeaza subluxarea astragalului de pe un calcaneu eversat ceea ce are drept consecinta imediata stergerea boltii plantare.

 

EXAMEN CLINIC

Din punct de vedere clinic pe primul plan se afla stergerea boltii plantare si sprijinul pe marginea interna a piciorului, ceea ce determina o deformare importanta a oricarui tip de incaltaminte. Privit piciorul din spate se observa cum calcaneul este eversat si relieful tendonului Achilean capata aspect de baioneta.

In formele incipiente aceste deformari atat de vizibile in sarcina (in timp ce copilul calca) se estompeaza atunci cand pacientul este in repaus sau cand se ridica pe varfuri.

Odata cu trecerea timpului deformarea devine rigida si se adauga abductia antepiciorului pe retropicior.

Initial afectiunea nu este dureroasa și pare a nu influenta cu nimic activitatea fizica a pacientilor, dar cu trecerea timpului apare durerea care limiteaza net anduranta  si in special capaciatea de deplasare timp indelungat pe teren accidentat sau in conditii de stress accentuat (cum se intalneste la jucatorii de tenis). Pe masura ce afectiunea evolueaza pot apare noi modificari la nivelul picorului, cea mai neplacuta fiind hallux valgus.

 

IMAGISTICA

Pentru completarea diagnosticului pozitiv este necesara efectuarea de radiografii de picior in sarcina fata și profil. Pe aceste radiografii se analizeaza divergenta astragalocalcaneana de fata și de profil, continuitatea axului Meary, raportul dintre primul si cel de-al doilea metatarsian si obligatoriu trebuie exclusa o eventuala sinostoza calcaneonaviculara care ar putea mima o afectiune asemanatoare, dar care are cu totul alta evoluitie si alt tratament.

In formele avansate și rigide este util pentru a putea alege cel mai bun tratament chirurgical să efectuam un CT de picior cu reconstructie 3D.

 

TRATAMENT

Tratmentul de electie este cel chirurgical si se aplica dupa varsta de 7 ani. Pana la aceasta varsta se recomanda doar tratament functional (kinetoterapie si mers descult cat mai mult timp posibil). Gheata ortopedica este contraindicata in tratamentul picior plat valg functional.

Tratamentul chirurgical este diferit in functie de forma clinica si de gradul de evoluitie a afectiunii.

La pacientul scolar și adolescent, in cea mai mare parte a cazurilor tratamentul de electie este reprezentat de ARTROEREZIS cu sau fara alungire de tendon Achilean (in functie de momentul interventiei chirurgicale). ARTROEREZIS-ul reprezinta impiedicarea prabusirii astragalului de pe calcaneu prin blocarea extraarticulara a sinus tarsi. Clasic acest deziderat se obtinea prin utilizarea unui grefon osos recoltat din peroneul pacientului (operatie Grice), iar modern se obtine prin utilizarea unui surub special conceput care se introduce in sinus tarsi si care este menit sa fie mentinut toata viata. Dupa interventia chirurgicala pacientul va fi imobilizat intr-un aparat gipsat gambieropodal pentru 10-21 zile in functie daca a fost sau necesara alungirea tendonului Achilean.

In formele mai severe, ARTROEREZIS-ul nu mai este suficient si trebuie aplicate alte tratamente chirurgicale mai complexe. Cand se asociaza abductia antepiciorului pe retropicior atunci operatia de electie este interventia MOSCA care presupune alungirea transcalcaneana de raza externa, si la care se poate asocia, in functie de forma clinica, scurtare de raza interna si alungire tendon Achilean.

In formele cele mai severe se poate recomanda dubla sau chiar tripla artrodeza a piciorului, care corecteaza deformarea dar care lasă un picior rigid cu limitari importante functionale.

 

INTREBARI FRECVENTE ALE PARINTILOR:

  1. Aceasta afectiune apare  din nastere?

R: piciorul plat valg nu are componenta congenitala, dar hiperlaxitatea care favorizeaza aparitia piciorului plat valg este constitutionala și este de la nastere.

  1. Putea fi depistata afectiunea mai devreme?

R: in multe cazuri piciorul plat valg este precedat de un picior tal valg sau calcaneovalgus care pot fi diagnosticate de la nastere.

  1. Daca veneam mai devreme am fi putut evita interventia chirurgicala?

R: din pacate tratamentul functional (kinetoterapie) are eficacitate intr-un numar extrem de mic de cazuri, chiar daca este aplicat de la o varsta foarte frageda. Kinetoterapia are mai mult rolul de a intarzia instalarea piciorului plat valg rigid.

  1. In cat timp se va recupera copilul dupa interventia chirurgicala?

R: dupa indepartarea aparatului gipsat incepe imediat recuperarea care consta in realitate in reluarea mersului. Cu cat copilul este mai activ cu atat recuperarea este mai rapida.

  1. In cazul artroerezisului surubul va fi scos la o varsta mai mare sau va fi mentinut toata viata?

R: surubul este imaginat pentru a fi mentinut toata viata. Materialul din care este facut ii permite să fie biologic inert, fiind compatibil cu toate Investigatiile de laborator sau paraclinice. In cazul exceptional de rar in care ar putea produce intoleranta surubul trebuie indepartat și convertit tratamentul catre o alta tehnica chirurgicala.

 

Pediatrie
Piciorul plat valg
Spitalul de Pediatrie MedLife
Ortopedie pediatrica


Echipa MedLife de Chirurgie Si Ortopedie Pediatrica

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Mergi la medic pentru un diagnostic corect. Fa-ti o programare la Conf. Dr. Alexandru Ulici.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.