Piciorul plat valg funcțional: cauze, simptome, tratament

Despre platfus (picior plat valg)
Platfusul, cunoscut și sub denumirea de picior plat valg, este o afecțiune în care arcul sau bolta plantară este mai coborâtă sau aplatizată (se prăbușește). Asta înseamnă că întreaga suprafață a piciorului vine în contact cu solul.
Există patru tipuri principale de platfus: platfus flexibil și platfus rigid, valg si var. Platfusul flexibil este cel mai frecvent tip de platfus, fiind adesea întâlnit la copii. În acest caz, bolta plantară este vizibilă atunci când piciorul nu este încărcat, dar se aplatizează atunci când persoana se ridică în picioare sau merge. Acest tip de platfus afectează ambele picioare. În cazul platfusului rigid, arcul este complet absent, chiar și atunci când piciorul nu este încărcat. Poate afecta doar unul sau ambele picioare. Platfusul valg, caracterizat prin rotirea piciorului către exterior astfel încât toată suprafața piciorului intră în contact cu pământul, iar platfusul var este inversul celui valg, presupune rotirea spre interior a piciorului, iar partea exterioară este ridicată. Dintre cele patru tipuri de platfus, cel rigid este mai probabil să cauzeze dureri de picior, glezne, genunchi și spate.
În multe cazuri, platfusul nu provoacă disconfort sau probleme de sănătate semnificative. Cu toate acestea, în cazurile severe sau nerezolvate, poate duce la dureri cronice și alte complicații.
Care sunt cauzele piciorului plat valg
Platfusul sau piciorul plat valg este o problemă comună, în special la copiii mici. Acest lucru se explică prin faptul că arcul piciorului nu este complet dezvoltat la naștere, procesul de formare continuând pe parcursul copilăriei.
Poate fi însă și o problemă ereditară sau una care se dezvoltă mai târziu în viață, la vârsta adultă. În acest din urmă caz, cauza poate fi reprezentată de o leziune severă care duce la prăbușirea arcului piciorului sau, pur și simplu, de uzura îndelungată, care poate duce la slăbirea sau ruperea tendonului tibial posterior, responsabil cu susținerea arcului.
Platfusul la copii este de obicei asociat cu tulburări genetice precum:
- calcaneovalgus (o deformare în care piciorul este îndreptat în sus și în exterior);
- piciorul convex sau astragal vertical congenital (când osul talus din partea inferioară a piciorului este deplasat din poziția sa normală);
- dispraxie (o tulburare de coordonare a mișcării);
- sindromul Ehlers-Danlos (o boală congenitală care afectează pielea, a articulațiile și vasele de sânge);
- hipermobilitatea sau laxitatea articulară;
- coaliția tarsală (fuziunea oaselor tarsale).
Platfusul la adulți este de obicei asociat, după cum menționam anterior, cu deteriorarea tendonului tibial posterior. Mai poate fi însă asociat și cu:
- inegalități de lungime ale picioarelor (forțează membrul mai lung să compenseze prin aplatizarea arcului plantar);
- sarcina (creșterea producției de elastină, o proteină care crește elasticitatea pielii și a țesuturilor conjunctive, poate duce la aplatizarea temporară sau permanentă a bolții plantare) ;
- sindromul Marfan (o tulburare genetică ce afectează și țesuturile conjunctive și care este diagnosticată de obicei la vârsta de 30 de ani);
- artrita reumatoidă (o formă autoimună de artrită în care sistemul imunitar își atacă propriile articulații);
- scolioza (o curbură anormală a coloanei vertebrale).
Care sunt factorii de risc pentru platfus
Factorii de risc pentru platfus includ o serie de afecțiuni și condiții medicale și nu numai, între care și:
- obezitatea;
- diabetul;
- traumatismele la nivelul picioarelor;
- istoricul familial de platfus;
- afecțiunile tendoanelor;
- vârsta mică sau înaintată;
- sindromul Down;
- hipertensiunea arterială;
- mersul pe tocuri sau purtarea de încălțăminte necorespunzătoare.

Care sunt simptomele piciorului plat valg
Dincolo de lipsa arcului, platfusul nu prezintă neapărat simptome evidente. Persoanele afectate se pot însă confrunta cu:
- dureri în zona călcâiului sau a arcului piciorului ce se intensifică în urma activităților fizice;
- crampe la nivelul picioarelor;
- dureri musculare;
- dureri de gleznă;
- dureri de spate sau de șold;
- inflamație și umflarea piciorului;
- mișcări anormale din articulația genunchiului sau a gleznei în timpul mersului;
- devierea degetelor de la picioare spre exterior.
Platfusul poate afecta și distribuția greutății corpului, ceea ce poate duce la uzura inegală sau mai rapidă a pantofilor, în special pe o parte.
Care sunt modalitățile de diagnosticare
Medicul ortoped este cel care poate stabili diagnosticul de platfus sau picior plat valg, prin evaluarea simptomelor și după examinarea ambelor picioare în ortostatism (în picioare). Pentru a confirma diagnosticul, se poate recomanda și efectuarea anumitor investigații imagistice. Adesea utilizate în diagnosticarea platfusului sunt:
- radiografia;
- tomografia computerizată (CT);
- imagistica prin rezonanță magnetică (RMN);
- ecografia.
Care sunt opțiunile de tratament pentru platfus
Tratamentul pentru platfus poate varia în funcție de severitatea afecțiunii, gradul de disconfort pe care îl provoacă și cauza subiacentă.
În cazul în care provoacă durere, un medic poate sugera o serie de abordări terapeutice. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt adesea folosite pentru a ușura inflamația și durerea, în timp ce odihna și aplicarea de gheață pot ajuta și ele la reducerea simptomelor nedorite.
Dispozitivele ortetice pot fi eficiente în ameliorarea durerii cauzate de platfus, deși nu vindecă afecțiunea în sine. Fizioterapia este, de asemenea, o opțiune de tratament comună.
Intervenția chirurgicală este rar necesară pentru a trata piciorul plat. Aceasta este luată în considerare doar în cazuri severe, când tratamentele conservatoare nu ameliorează durerea sau când există o anomalie osoasă care necesită corectare. În cazul în care este necesară o operație pentru platfus, abordarea chirurgicală se va baza pe vârsta pacientului, simptomele sale și natura deformării structurale.
Care sunt complicațiile asociate cu platfus
Platfusul poate crește riscul dezvoltării anumitor afecțiuni sau poate duce la agravarea acestora. Exemple de astfel de afecțiuni sunt:
- artrita;
- tendinita achileană;
- tendinita tibială posterioară;
- osteofitele (pintenii osoși);
- bătăturile și calusurile;
- fasciita plantară.
Poate fi prevenită apariția piciorului plat valg
Factorii genetici care predispun la platfus nu pot fi preveniți. Pentru a încetini agravarea acestei afecțiuni se recomandă:
- menținerea unei greutăți corporale sănătoase - excesul de greutate pune o presiune suplimentară pe arcul piciorului, contribuind la aplatizarea lui;
- purtarea încălțămintei potrivite - alegeți pantofi care oferă suport bun pentru arc și o talpă stabilă; evitați pantofii cu toc înalt;
- evitarea suprasolicitării picioarelor - dacă aveți o profesie care implică statul prelungit în picioare sau activități cu impact ridicat, este important să luați pauze regulate și să încercați să vă schimbați poziția.
Bibliografie
- Felman, Adam. „What to Know about Flat Feet”, Medical News Today, 27 July 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/168608.
- „Flat Feet”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2021, medlineplus.gov/ency/article/001262.htm.
- „Flat Feet (Flatfoot): Types, Causes & Treatment”, Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17005-flat-feet.
- „Flatfeet - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flatfeet/symptoms-causes/syc-20372604.
- „How Flat Feet or Pes Planus Can Be Treated”, Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com/flat-feet-causes-and-associated-medical-problems-1337682.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Noua specialitate disponibila in clinica MedLife Ploiesti: radioterapia
Radioterapia! NOU! Metoda terapeutica cu acțiune loco-regională care folosește radiatiile ionizante pentru a distruge celulele canceroase (tumori maligne) și pentru a opri creșterea și dividerea acestora, este noua specialitate (consultații,îndrumare terapeutica,eliberare plan de radioterapi...

Stridor, laringită sau epiglotită: cum le recunoaștem
Stidorul reprezinta un sunet aspru, provocat de turbulenta coloanei de aer care trece printr-o zona cu obstructie partiala, in laringe sau trahee, rezultand astfel un complex de vibratii in tesuturile din jur. Este un zgomot asemanator celui produs prin suflarea printr-un tub. Stridorul este situat ...

Ficatul gras-non alcoolic: cauze, simptome, tratament
Descriere Boala ficatului gras nonalcoolic (FGNA) constă în acumularea excesivă de lipide la nivelul celulei hepatice, care afectează mai mult de 5% din parenchimul hepatic, în absența cauzelor secundare precum consumul excesiv de alcool, afecțiuni ereditare sau administrarea d...