Publicat la: 
3/12/2013

Pilula contraceptiva masculina, la un pas de a fi creata

Cercetatorii australieni au reusit sa ii faca pe soarecii de sex masculin sa devina infertili prin blocarea functionarii a doua proteine, intrand astfel intr-o noua etapa a procesului de creare a unei pilule contraceptive pentru barbati, afirma autorii unui studiu publicat marti.

Cercetatorii de la Universitatea Monash din Melbourne au modificat genele soarecilor masculi pentru a bloca doua proteine din celulele musculare care permit celulelor spermatice sa calatoreasca prin organele reproductive ale animalului, potrivit Mediafax.

Soarecii au ramas perfect sanatosi si s-au cuplat cu femele, insa fara ca acestea sa nasca pui, a declarat Sabatino Ventura, coordonatorul studiului.

"Am aratat ca blocarea simultana a doua proteine care permit circulatia spermei in timpul ejacularii provoaca o infertilitate totala", a adaugat el.

Acest lucru a fost realizat "fara a afecta viabilitatea pe termen lung a spermei sau sanatatea generala si sexuala a masculilor (...). Muschiul nu primeste mesajul chimic care ii indica sa faca sperma sa circule", a precizat acelasi cercetator.

Cercetatorii de la Universitatea Monash, care au colaborat cu colegii lor de la Universitatea Melbourne si de la Universitatea Leicester (Marea Britanie), incearca in aceasta perioada sa reproduca de maniera chimica acest fenomen genetic. O eventuala reusita va duce la crearea unei pilule contraceptive pentru barbati in cel mult zece ani.

"Urmatoarea etapa va fi dezvoltarea unui contraceptiv oral masculin, care sa fie eficient, sigur si reversibil cu usurinta", a subliniat Sabatino Ventura.

Precedentele incercari de a pune la punct un contraceptiv masculin se bazau pe hormoni sau pe productia de sperma disfunctionala, insa aceste metode pot avea anumite efecte negative asupra activitatii sexuale a barbatilor si pot sa reduca sau chiar sa distruga fertilitatea acestora pe termen lung.

Metoda utilizata de echipa profesorului Sabatino Ventura nu este hormonala si nu are niciun impact asupra procesului de dezvoltare a spermei.

Studiul a fost publicat in revista americana Proceedings of the National Academy of Science.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Urologie

Medic Primar,...
Sef de Lucrari,...
Plugaru Gheorghe,Doctor
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 17

Articole similare

Mamografie / Foto: Reuters Pilulele contraceptive si terapiile de substitutie hormonala au fost de mult asociate cu cresterea riscului de cancer la san, iar acum cercetatorii sustin ca au descoperit si mecanismul care permite hormonilor sexuali artificiali sa influenteze in mod direct celulele mamare, in urma unui experiment realizat pe soareci...
Pilule contraceptive / Foto: Photoxpress.com Modul in care femeile isi amintesc despre diferite evenimente din viata lor este influentat de administrarea pilulelor contraceptive, din cauza faptului ca echilibrul lor hormonal este modificat. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Potrivit unui studiu desfasurat de un grup de...
Cercetatorii australieni au reusit sa ii faca pe soarecii de sex masculin sa devina infertili prin blocarea functionarii a doua proteine, intrand astfel intr-o noua etapa a procesului de creare a unei pilule contraceptive pentru barbati, afirma autorii unui studiu publicat marti. Cercetatorii de la Universitatea Monash din Melbourne au...