Publicat la: 
21/07/2010
Plicul din halatele albe: viciu sau necesitate?

Scoaterea Plicului din buzunarele halatelor albe si aducerea lui la vedere pe masa ar fi eficienta doar in cazul privatizarii masive a aparatului medical / Foto: PhotoXpress

Fie ca suntem dispusi sa admitem, fie ca nu, Plicul este cel care mentine functional sistemul medical romanesc. In absenta lui, aparatele vor fi scoase din priza, chirurgii vor pleca cu totii din tara, iar facultatile de medicina se vor inchide. Ce-ar fi daca macar unii dintre romani ar face efortul de a nu mai fura vreo 5-10 ani de acum inainte?, este intrebarea unui cititor MedLive.ro. Nu toti au informatii suficiente pentru a-si intelege locul in societate si pentru a intelege ca daca marea majoritate a indivizilor nu isi indeplinesc BINE rolul social, atunci toti indivizii din societate vor suferi de pe urma derapajelor fiecaruia dintre noi. Asta din pur mimetism social, mimetism care functioneaza in ambele sensuri: 1. "daca cei mai multi fura, eu de ce sa fiu prost si sa nu fur?" 2. "daca cei mai buni / de calitate NU fura, atunci eu de ce sa fiu prost si SA fur?"

Plicul din halatele albe: viciu sau necesitate?

E cel mai mare succes al sistemului medical romanesc din ultimul deceniu: 40% dintre medicii straini inregistrati in anul 2008 in Franta sunt romani. Jumatate dintre anestezistii acreditati in ultimii trei ani in Franta sunt tot romani. E dovada unei adaptabilitati si competente crescute in randul medicilor pregatiti in sistemul universitar din Romania. Pare o afirmatie riscanta, dar 2010 - 2011 sunt anii in care se coace si ultima generatie de medici tineri care a trebuit sa trudeasca pentru calitatea de student la Medicina. Caci, incepand cu anul 2003, concurenta pentru un loc intr-o Facultate de Medicina romaneasca s-a prabusit, ajungand ca, in prezent, sa fie suficienta si o nota de 6 pentru a intra la cursul de anatomie.

Regimul de teroare

Motivul pentru care s-a ajuns aici e limpede: un sofer din cadrul Ministerului Sanatatii este mai bine platit in 2010 decat un chirurg rezident in ultimul an. Banii sunt sursa si rezolvarea tuturor problemelor din sistem. De altfel, adaptabil in Franta, medicul roman s-a adaptat de mult si in Romania. Organul nou aparut pentru a-i asigura supravietuirea este Plicul. Plicul, nume odios atat pentru pacienti cat si pentru medici, dar pe care cu totii il folosesc tacit. Pana de curand, cand Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a instaurat un regim de teroare (cum este descris intr-un comunicat al Societatii Nationale de Medicina de Familie) prin care se amendeaza sever concediile medicale (o forma evoluata a plicului) acordate suspect. Este primul gest practic prin care o institutie de stat atribuie Plicului insusiri penale. Il trateaza adicatelea ca pe un furt.

Medicul-haiduc si mecanicul-hotoman

Aici a intervenit comentariul foarte interesant al cititorului MedLive care semneaza "nu sunt idealist, ci specialist" - il gasiti aici -, un exemplu perfect al asteptarilor nerealiste pe care multi dintre noi le avem de la breasla medicala. Iata, pe scurt, opinia domniei sale referitoare la practica plicului: Astazi furtul nu mai este o necesitate vitala, ci doar una dintre modalitatile de a ne satisface cat mai repede placerile si capriciile. O afirmatie corecta daca generalizam, discutabila daca particularizam la cazul rezidentilor care traiesc cu salarii de aproximativ 300 euro pe luna. De remarcat este ca acesti rezidenti sunt cei care profita cel mai putin de pe urma Plicului, fiind ultima veriga din lantul puterii intra-spitalicesti.

Nu toti au informatii suficiente pentru a-si intelege locul in societate si pentru a intelege ca, daca marea majoritate a indivizilor nu isi indeplinesc BINE rolul social, atunci toti indivizii din societate vor suferi de pe urma derapajelor fiecaruia dintre noi, mai scrie "nu sunt idealist, ci specialist". Asta din pur mimetism social, mimetism care functioneaza in ambele sensuri: 1. Daca cei mai multi fura, eu de ce sa fiu prost si sa nu fur? 2. Daca cei mai buni / de calitate NU fura, atunci eu de ce sa fiu prost si SA fur?. Un rationament fara fisura dar neaplicabil in cazul medicilor romani din simplul motiv ca, pentru cei mai multi dintre ei, Plicul nu este expresia unui furt, ci ceea ce lor li se cuvine de drept. Impotenta Statului (o entitate greu identificabila si consecutiv greu de tras la raspundere) de a-i rasplati pe masura rolului lor social este compensata de catre individul-pacient silit sa acopere lacuna ramasa. Astfel, in prezenta unui Stat nerespectat si lipsit de autoritate, medicul isi cere dreptul divin (Eu iti ofer viata, tu ce-mi oferi?) iar individul-pacient isi indeplineste voluntar datoria naturala (Iti ofer rodul muncii mele pentru ca tu sa-mi dai zile mai multe). Extremele exista, dar sunt minoritare: cunosc cazuri de profesori universitari care castiga 4000 euro pe luna din operatii, dar si cazuri de specialisti celebri care nu cer un leu in plus. Majoritatea medicilor primesc cat li se ofera si opereaza si daca li se da si daca nu. Precum in formele primare de organizare sociala, mercurialul este intocmit pe baza unor criterii subiective si variabile. Imprevizibilul ajunge astfel sa caracterizeze viitorul material al unui medic roman.

Mecanismul malfunctional aici nu este adaptarea medicilor la sistem prin practica Plicului (daca aceasta adaptare nu ar exista, Romania ar fi lipsita complet de medici) ci interpretarea pe care societatea o da acestei conduite. Mimetismul social capata in acest caz valente de autojustificare, ca o penicilina care nu ucide bacilul hotiei ci il face mai putin agresiv, permitand constiintei sa supravietuiasca in prezenta lui. Daca medicul ia spaga ca sa-si faca treaba bine, isi spune mecanicul auto, de ce sa nu iau si eu? Pentru ca mecanicul este platit corect si pe masura rolului sau social, exercitarea competenta a meseriei in aceste conditii este o datorie, nu un favor. Cu alte cuvinte, aceasta este diferenta dintre medicul-haiduc si mecanicul-hotoman.

Care elita?

In sfarsit vine si ultimul argument al cititorului "nu sunt idealist, ci specialist": Unul dintre rolurile elitelor sociale este adoptarea unui comportament care sa duca la schimbarea in bine a societatii noastre (adica a renuntarii la practica Plicului, n.r.). Din aceasta elita faceti parte dumneavoastra, domnule medic, iar daca dumneavoastra veti adopta un astfel comportament atunci si cel de la coada cheii de 17 va copia comportamentele pentru a nu se simti mai prejos. Poate ca in imaginarul colectiv medicii inca fac parte din elita, dar realitatea contrazice, viguros din pacate, aceasta afirmatie. Faptele sunt numeroase si le reiau pe scurt:

  • recompensa financiara redusa prin care Statul apreciaza personalul medical;
  • scaderea vertiginoasa a calitatii per ansamblu a studentimii inscrise la Medicina;
  • cresterea usurintei cu care se patrunde in breasla si cresterea numarului absolventilor de Medicina;
  • perceptia negativa a breslei medicale de catre opinia publica;
  • frecventa situatiilor de imoralitate profesionala (vezi cazul ministrului plagiator mentinut la catedra);
  • conditiile dificile de la locul de munca.

Niciuna dintre aceste fapte nu se numara printre atributele care caracterizeaza o elita.

Acest decalaj intre perceptie si realitate este specific generatiilor care au fost educate intr-un anumit sistem valoric si care traiesc intr-un prezent guvernat de alte norme. Nu este o inadecvare periculoasa atata timp cat nu te afli intr-o functie de raspundere, precum Cseke Attila, ministrul actual al Sanatatii, care a declarat de curand ca viseaza la acel medic de familie, pe care il tin minte din copilarie, un medic de la mine din oras, care umbla in fiecare dupa-masa, cu o gentuta micuta, pe strada si mergea la pacienti acasa. Un vis ce developeaza atat inactualitatea principalului generator de politici de sanatate cat si o necunoastere a principiilor de organizare a medicinei moderne.

O imbecilitate canibalica

In prezent, scaderea veniturilor medicilor simultan cu inasprirea controalelor este una dintre cele mai canibalice imbecilitati aplicate vreodata in sistemul medical romanesc. Acest duo monstruos nu va face altceva decat sa-i impinga in afara Romaniei pe tinerii profesionisti. Plicul, ca mecanism de adaptare la un sistem imprevizibil, isi va intari existenta in detrimentul confortului moral al medicilor si al bunastarii materiale a pacientilor, dar spre acoperirea incompetentei implicari a Statului in sistem. Un sistem caruia ii este imposibil sa se schimbe din interior atata timp cat nu exista o delimitare clara intre sfera privata si cea publica a serviciilor medicale (nu putini sunt sefii de clinica intr-un spital de stat care sunt simultan managerii unor clinici private). Singura solutie ar fi repetarea experimentului de succes realizat in 1853 de catre Barbu Stirbei: plasarea in principala pozitie de influenta si putere din sistemul medical a unui specialist strain independent de interesele locale, bun organizator si bun diplomat. Omul chemat de Stirbei in Romania este Carol Davila, cel care a adus inapoiata medicina romaneasca a secolului 19 in modernitate.

Scoaterea Plicului din buzunarele halatelor albe si aducerea lui la vedere pe masa ar fi eficienta doar in cazul privatizarii masive a aparatului medical (privatizarea asigurarilor medicale, inchiderea numeroaselor spitale orasenesti, interzicerea activarii simultane a medicilor si la privat si la stat, etc). Altfel, fie ca suntem dispusi sa admitem, fie ca nu, Plicul este cel care mentine functional sistemul medical romanesc. In absenta lui aparatele vor fi scoase din priza, chirurgii vor pleca cu totii din tara, iar facultatile de medicina se vor inchide. Pentru ca, nu doar in Romania ci in lumea intreaga, medicina nu mai este o vocatie ci o meserie dificila care se cere recompensata.

Vlad Mixich

Citeste si analiza din perspectiva economica a Plicului din halate, semnata Emil Stoica

Comentarii

Satui de sfaturi s comentarii! Esti in stare sa faci ceva ca lucrurile sa se schimbe in bine in sistemul medical romanesc? Daca nu, mai bine taci!

DA, cred ca a venit momentul sa vorbim despre PRIVATIZAREA totala a sistemului! Oricum medicii lucreaza in sistem privat datorita spagii ! Aceasta insotita de un sistem de asigurari de sanatate pe baze total noi! Pentru o operatie vei plati tot ca acum. Fara spaga, legal, la vedere, cu factura!
Sigur, cei cu posibilitati materiale reduse vor beneficia de facilitati de asigurare

Sistemul de sanatate din Ro e in colaps, dar nimeni nu vrea sa recunoasca. Medicii pleaca pe capete, spitalele nu mai au medicamente, echipamente sau dezinfectanti, farmaciile nu si-au mai primit banii pe compensate de multa vreme iar distribuitorii mari de medicamente dau semne ca se pregatesc de o retragere strategica. Cu toate astea cotizatiile noastre la CAS nu s-au redus si daca ai nevoie de spitalizare trebuie sa iti cumperi aproape tot singur de la spirt la heparina.
In conditiile astea remunerarea medicilor cu un salariu decent deja nu mai este solutia la problema. Putin dintre cei tineri isi doresc sa faca medicina ca pe front, chiar daca ar castiga un salariu decent multi ar pleca doar pentru ca aici nu isi pot face meseria in conditii decente.
Strategia guvernului pare a fi una de selectie naturala, fara un sistem medical functional creste rata mortalitatii daca ii adaugam si pe cei care pleaca din tara (migreaza pentru a supravietui) pe termen lung aceste tendinte duc la scaderea presiunii asupra bugetului asigurarilor sociale si uite asa legile naturii vor restabili echilibrul bugetar. Trebuie sa fii cu adevarat vizionar pentru a pune in functiune o asemenea politica in domeniul sanatatii.

Vlad m-ai dezamagit! E un articol plin de prejudecati si minciuni.

1. Un rezident castiga 300 de eur. FALS. Formula corecta este: Un rezident prost castiga 300 eur/ luna, lucrand 4 ore pe zi la facut hartogarii si dat injectii. Cunosc rezidenti care castiga 3.000 eur/ luna, copil orfan dar muncitor si crede-ma nu face hartogarii, si afce chestii foarte scarboase pe al oncologie.
2. Romani va ramane fara medici. FALS. Formula corecta este: Tot mai multi medici pleaca in Franta, dar din 2000 incoace tot mai multi zidari au mers in Franta, Italia, Spania, si cu toate astea in 2007, 2008 am avut un boom al constructiilor. Foarte multi zic ca au ramas in tara cei mai prosti secialisti, s-au construit in anii '90 cladiri mai bine decat in 2007-2008? Am dubii. Asa ca lasa-i sa plece, au sa raman si in tara exact cati trebuie sa ramana.
3. Medicii din Romania au un program infernat si castiguri mici. FALS. Castigurile medicilor din romania sunt usor necorelate cu salarile din economia reala, astfel, se finanteaza salarile in defavoare logistice specifice, exact ca si in Anglia. Cat ar trebui sa acstige un medic sa te trateze bine si corect? Du-te dimineatza la un cabinet medical (de stat) uita-te la orar, verifica la ce oar vine medicul comparativ cu orarul, cati pacienti consulta (verifica cati pacienti a trecut in registru ca a consultat si ai sa vezi ac cifra e mai bine de dublu).
3. PLICUL e un mecanism de adaptare la sistemul actual FALS. Plicul are vechime, si e o institutie care se conserva bine, se invata inca de pe bancile facultatii, examenele care nu le poti lua, le platesti cu cadouri.

Concluzia mea: Multe mituri si minciuni legate de sistemul medical din Romania, adevarul e ca trebuie reformat (nu crescute salariile), trebuie sa-l facem eficient, trebuie sa pedepsim malpraxisul (in Romania nu exista malpraxis, din moment ce medicii se judeca intre ei) si santajarea financiara si emotionala a pacientului.

Tractor, esti prost informat si comunist fiindca nu intelegi regula cererii si a ofertei. Medicii vor castiga f bine oricum , indiferent daca in Romania sau in Franta. In Romania raman daca iau plicul, in Franta fiindca iau salariul. Si esti si cam incult fiindca nu faci diferenta intre categorii sociale. Poate ca dupa mintea ta, un zidar o sa-ti faca o mica interventie chirurgicala cu succes. Poate ca nu stii , Tractor, cat costa o carte dupa care invata un medic sau poate ca nu stii ca un medic trebuie sa fie mereu informat si asta inseamna bani cheltuiti in strainatate la congrese ? )Daca faci diferenta intre medicul de familie si un chirurg, de exemplu..). Nu stii. Sa spui ceea ce gandesti cand vei ajunge in urgenta dupa vreun accident si poate vei fi tratat/salvat de atat cat este platit un medic de catre Stat. Adevarul este ca de prostie nu ne vindeca niciun doctor.

un medic specialist din operatii si consultatii ajunge al 10 000E pe luna. nu e banc!!!
de exemplu am fost la o consultatie, am dat 100lei, trebuia sa ma duc la a doua si cam trebuie sa dau iara 100 lei. daca nu dau .... ma gandesc ca poate mai am nevoie si alta data

Nu stiu Dane, dar daca ai fi trait in alta tara plateai asigurari medicale la greu, iar daca ai idee ca o operatie de apendicita cu spitalizare 3 zile costa macar 1000 euro gandeste-te cati ani ai cotizat tu pentru o astfel de operatie. Iar consultatiile alea le-ai platit la o clinica privata, nu unei persoane. Clinica aia este un business, daca intelegi ce vreau sa spun...

Am un caz in familie, 6 saptamani de repaos, in afara sistemului medical, pentru tratarea unei rani destul de grave care nu permitea deplasarea. De ce in afara sistemului? Ptr. ca nu prezinta nici o siguranta, pentru modul in care esti tratat de catre medici si pentru ca am preferat un tratament naturist. Va dati seama ce a insemnat imposibilitatea obtinerii unui concediu medical ptr. 6 saptamani?
Am scis astea ptr. a arata ca acum mi-ar fi fost de folos obtinerea facila a unui concediu medical. Si totusi, sunt de acord cu aceste controale ptr. ca vor aduce o reducere importanta de cheltuieli a Caselor de Asigurari de Sanatate. Nu atat medicii sunt afectati ci "pacientii", cei care vroiau sa se odihneasca sau mai stiu eu ce sa faca, pe banii CAS. Si asta e bine!

Sunt absolventa a unei facultati din provincie anul 1998, plecata din Romania din 2001 pentru studii de doctorat. Intentionam sa ma intorc dupa obtinerea titlului de PhD dar am inceput sa lucrez clinic. Totul era atat de diferit fata de spitalul de universitar de provincie unde lucrasem inainte: mediul spitalicesc, relatiile interprofesionale, relatia medic-pacient, salariul. Pur si simplu nu am gasit nici un argument care sa ma faca sa ma intorc sa lucrez in Romania.
In prezent sunt medic rezident in ultimul an, predau la facultate, sunt implicata in mai multe studii clinice ( ca de altfel multi dintre colegii mei, deoarece este obligatia ta ca medic intr-un spital mare universitar sa predai si sa fii activ stiintific)
Doresc sa comentez cateva idei expuse in articol:
- dupa anul 2003, concurenta a scazut dar nu trebuie uitata calitatea actului educational in facultatile de medicina care era deplorabila cu mult inaintea anului 2003. O mare parte din cadrele universitare sunt incompentenete, lipsesc orice notiune de pedagogie, nu sunt informate si nu au nici un interes sau chef sa pregateasca studenti.
- ca rezident in Romania ( cel putin asa era pana in 2001) nu ai nici un suport din partea medicilor specialisti sau primari. In clinica unde am lucrat functionau 2 principii importante: " toti sunt niste idioti, eu sunt cel mai destept" si " fiecare pt el, cu stiinta sa si cu cartiile sale". Efectul......dezastruos atat pt competenta medicului in formare si automat asupra pacientului.
-Domnul Mixich scrie "E dovada unei adaptabilitati si competente crescute in randul medicilor pregatiti in sistemul universitar din Romania". Sunt de acord cu afirmatia referitoarela adaptabilitate, care s ar putea traduce si altfel: capacitatea unui om invatat sa studieze sa acumuleze rapid informatii noi. Insa " competenta crescuta?!" sincer pun la indoiala afirmatia cand e generalizata. Insa sistemul medical si educational din alte tari UE, mai ales in nordul Europei iti permite si te ajuta sa ti dezvolti competenta. Din motive in principal economice si de organizare ( foarte multe lucruri ar putea fi imbunatatite fara costuri mari pt ministerul sanatatii) am ramas la nivel de tara cu mult in urma ( atat competenta celui care ofera actul medical, cat si calitatea actului medical)
- "Plicul" nu mai este demult problema. Noi am incetat sa gandim rational. Daca si la "privatizat" vine omul cu plicul? In momentul actual printr o vizita medicala la cabinet sau policlinica particulara nu inseamna automat ca lucrurile se imbunatatesc. Cu exemplele care le stiu as putea scrie o carte.

Eu imi iubesc meseria, care e mai mult decat o slujba ci a devenit o latura a persoanei mele. Fac parte din cei plecati dar doresc imbunatatirea lucrurilor de dragul celor apropiati mie care au ramas in Romania. Si care in momente de disperare se urca in tren spre Bucuresti pt niste banale simptome sau si ar dori sa ajunga la Viena.
Intentionez chiar sa ma lupt cu morile de vant.... adica sa ma intorc in Romania, insa peste 10-15 ani cand copiii mei vor adulti.

plicurile alea insumeaza minim 10k euro pe luna, la doua nasteri pe zi de exemplu , un doctor primeste vreo 25-30 milioane, x 25 zile se face o anumita suma.
rau e sa /// te plangi ca o duci prost ca doctor, probabil aia de se plang sunt doctorii angajati degeaba care nu fac nimic altceva decat cafele ca s-au angajat pe pile si nu sunt in stare macar sa disece o felie de paine.
[Editat de MedLive.ro]

Un articol obiectiv.Imi place ca nu impartasiti doar punctul de vedere al medicului sau al pacientului.Medicul nu este un martir.Orice pacient intelege ca medicii din sistemul privat sunt oameni de afaceri:isi vand priceperea si munca pe bani.Daca in schimb lucreaza la stat pe bani de nimic sunt fie fraieri fie sfinti.Din nefericire insa odata cu plicul ei devin doar adaptabili.Intreafa societate e creata pe minciuna.Magistratii au salarii mari sa nu ia spaga.Doctorii,care pe scara sociala sunt cel putin egalii lor,ca sa ajunga la aceleasi venituri,sunt fortati sa-si completeze salariile cu plicuri.
Pestele de la cap se impute si capul romanesc nu e cine stie ce.

De ce aveti un sistem de sànàtate in moarte clinicà,pentru cà nu sunteti capabili sà concepeti un sistem adaptat nevoilor de astàzi,lipsa de viziune si nepàsarea, vorba romanului,lasà cà merge si asà: atunci continuati tot asa:

Plicul din halate nu o sa dispara niciodata. Cel putin nu atata timp cat mai sunt inca postaci care reactioneaza negativ atunci cand citesc afirmatii de genul "va trebuie zornait de catuse in spate ca sa deveniti cuminti". Asta inseamna ca sunt unii oameni care considera ca li se cuvine de drept un salariu mare, o masina 4x4 si cate o vila in fiecare zona turistica din tara sau din strainatate.
Dar nu am inteles de ce toata lumea se ia de recentele controale la medici.
Adica daca eu, administrator la un SRL gresesc o declaratie la finante sau o completez gresit (intentionat sau nu, asta ramane de dovedit) sunt obligat sa platesc amenzi care pleaca de la 5.000 de lei, medicul de ce sa nu plateasca daca a completat un formular cu regim special in mod eronat.
Cine l-a pus sa nu isi angajeze o persoana care stie sa completeze corect formularele alea? Se plange toata lumea ca nu mai deconteaza casa de asigurari consultatiile la medici. Am impresia ca asa a fost tot timpul. Doar in ultimii ani au gresit si le-au dat mai multi bani decat puteau ei sa cheltuie si acum nu stiu pe unde sa scoata camasa pentru ca au de platit impozit dara ei au cheltuit banii respectivi.
Cati dintre medici au incheiat macar un contract cu un contabil autorizat pentru pastrarea evidentei? Cine s-a gandit la un moment dat in anii trecuti sa puna ceva deoparte?
Si da, cunosc oameni, printre care si medicul meu de familie, care are de plata cateva sute de milioane la ANAF pentru profitul anilor trecuti.
Vorbind aici strict de medicii de familie (de specialisti o sa mai iau alta data), cati din ei dau retete fara sa consulte pacientii, doar pentru ca ii "cunoaste" asistenta.
Despre recompensa financiara prin care statul apreciaza personalul medical, sunt sigur ca este adevarat. Salariile sunt foarte mici in sistem. Sunt alaturi de medicii rezidenti care iau salarii de mizerie. Sunt alaturi de medicii sufletisti care muncesc pe un salariu de mizerie. Sunt de acord cu faptul ca multi dintre ei nu sunt platiti la adevarata lor valoare. Toti se doresc in Franta, Anglia, etc.
Gata, acum sa trec mai departe.
Ce se intampla atunci cand fac o manevea gresita si din cauza lor moare un om? Atunci nu se mai gandesc la ce li s-ar intampla intr-o unitate sanitara dintr-un stat civilizat?
Cand ma gandesc ca eu, ca administrator la o farmacie sunt "calcat" anual de cel putin 10 controale, de la diverse organizatii si, desi nu sunt de acord, platesc toate amenzile care mi se dau, pentru ca oricum gasesc ei ceva, atunci imi vine si mie sa emigrez.
Si nu e vorba aici de capra vecinului. E vorba de scarba care ma apuca atunci cand vad ca intra in farmacie cate un medic cu retetarul pregatit ca sa isi ia si el ce are nevoie (in cel mai fericit caz medicamente pentru mama lui batrana si bolnava) dar fara sa plateasca.
Aceeasi scarba m-a apucat zilele trecute cand unul din medici a venit saa imi ceara comision 3% pentru retetele pe care le scrie ea pacientilor care vin la mine, ca altfel ii trimite la alta farmacie.
Cum vine treaba asta domnilor medici? Daca va dau eu comision (si sa fiti siguri ca se da comision la toate farmaciile sub o forma sau alta), la ce va mai trebuie banii de la casa?

Ah, si inca ceva, eu am donat pana acum medicamente si materiale sanitare de 10.000 de lei, voi cat ati donat? V-ati interesat macar sa vedeti cat puteti dona si sa fie si deductibili? Sau nici macar nu stiti ce e aia? Mai e putin si cereti bani suplimentari ca sa va duceti sa tratati pacientii in zonele calamitate, ca doar e zona periculoasa, nu?

Si, din pacate, toate faptele astea se intampla cu medici tineri, nu numai cu cei in varsta de care se ia toata lumea.

Inca odata vreau sa imi cer scuze celor pe care probabil tonul meu i-a jignit. Sunt sigur ca exista si medici admirabili care isi fac treaba din pasiune. Am cunoscut si medici a caror atitudine m-a facut sa revin in tara dupa cativa ani de strainatate. Din pacate, toata agoniseala mea din anii respectivi sta in momentul de fata in sistemul sanitar/social. Am platit amenzi/taxe/impozite cat nu au visat medicii sa ia vreodata de la casa. Am ajuns sa imi ipotechez si apartamentul pe care il luasem cand am venit in tara. Acum astept sa vina garda financiara, ca tocmai ce i-a trimis seful lor sa anihileze retelele de evazionisti de pe teritoriul Romaniei. Sa vad ce le mai dau si lor.

Multa sanatate pacientilor, ca vor avea nevoie de ea. La medici nu gasesti asa ceva.

P.S. Pentru cei carcotasi, am facut demersurile necesare catre autoritatile competente dar nici nu au vrut sa auda. Citez: "saracii medici, au atatea probleme pe cap, nu ne mai bagam si noi".
La revedere Romania!

Pt. Georgica
1. Sunt medic, am avut si eu SRL, imi tineam contabilitatea singur (e foarte usoara in comparatie cu medicina), am avut si controale de la Fisc si am iesit mereu foarte bine. Nu prea aveau ce sa-mi faca. In loc sa te revolti ca te amendeaza pt o greseala tehnica, de completare, dumneata vrei sa pateasca si altii la fel.
2. Citi medici au venit sa-ti ceara medicamente gratis? Nu generaliza din doua exceptii. In plus exista (la trecut) o lege care nu s-a aplicat niciodata: medicii si rudele lor de gradul 1 au gratuitate, evident, nu pe banii farmaciei.
3. Si nu uita, de dragul profitului, cele mai multe farmacii incalca legea...adica dau medicamente fara reteta (nu includ OTC-urile).

4. Donat? Am muncit 10 ani in clinica pe un salariu de mizerie....si alti doi ani voluntar pentru Doctors of the World. Fce mult mai muilt decit vitaminele tale, pe cale sa expire (pentru ca stiu in ce conditii doneaza o farmacie....si ce anume).

Asa ca, nu mai face pe lupul moralist.

Pt Catalin, dar nu am inteles de ce sa nu fii amendat pentru o completare gresita a formularului. Pana la urma din formularul cu pricina reiese o pierdere la buget, din banii tututor. Daca ai gresit platesti, data viitoare vei fi mai atent.
Acuma da-ti din gura, dar cand e vorba de luat plicul sa faceti "greseli" pe formulare va inghesuiti.
In alta tara pentru o completare gresita de genul asta iti iei amenda, la romani de ce sa nu se aplice?

Daca la 12 diagnostice scrii prescurtat HIPERTENS GR I si nu Hipertensiune gr I in 2 cm patrati cat are formularul......care e pierderea pentru economie?...ca de astea erau greselile, tovarasi.

1. Pentru a fi sigur ca nu ma amendeaza pentru o greseala de completare, am facut contract cu o firma de contabilitate. Cheltuiala complet deductibila si prin care am creat cateva locuri de munca.
2. In ultimii ani pot sa spun ca au venit mai multi medici pentru a-mi cere diverse lucruri gratis. Nu minimiza daca dumneata nu ai cerut niciodata.
3. Daca medicii ar accepta sa consulte pacientii care se prezinta, nu as mai fi nevoit sa dau medicamente fara reteta. Pe de alta parte, nu imi convine sa dau Rx-uri fara reteta. Prefer sa dau OTC-uri ca sa am "profit" mai mare.
4. Ca donatie/sponsorizare nu am dat vitamine ci doar Rx-uri, pentru ca de alea are nevoie lumea. Una din probleme a fost ca am dat si unui spital al carui manager (medic) mi-a refuzat jumatate din produse pe motiv ca exista o licitatie in curs pentru ele (si nu era vorba de vitamine care stau sa expire ci de antihipertensive iar spitalul avea profil de cardiologie). Aici este o alta discutie, pentru identificarea unei alte gauri negre din sistem. Am zis ca discutam pe alt topic, nu aici.

Mult respect pentru activitatea de voluntariat si ca intotdeauna, exceptia confirma regula.

Lupii moralisti ar trebui sa taca, sa nu mai urle. Cand vin la doctor sunt mielusei, au senzatia ca dupa ce au bagat toata viata in ei tigari si alcool, medicul este un dumnezeu pe pamant care nu are cum sa nu-i faca bine. Si bineinteles, nu are cum sa greseasca. Pai cum sa nu greseasca? E supraom? Dupa 18 ore de garda cum sa nu greseasca. Ce ma enerveaza cei care confunda un chirurg cu un profesor sau auzi, zidar !!!

Intr-un spital ca Victor Babes din Bucuresti, cand un pacient din salon are dureri puternice de mai bine de cateva ore asistentele stau la taclale in birou uitandu-se la acces direct .... totusi doctorul de pe sectie anuntat a venit promt sa vada despre ce este vorba fara plic. Deci se poate. Doar ca pana la Dumnezeu te mananca sfintii.

La Victor Babes sunt unii dintre cei mai OK medici pe care i-am vazut, am stat 2 saptamani acolo in rezerva, cu TV, frigider, baie proprie. Se venea de 5 ori pe zi sa se curete totul, asternuturi curate, nu s-a pus nici o secunda problema de "plic". Mi-au facut si toate investigatiile posibile si paraposibile.
Daca aveti o problema de natura infectioasa nu ezitati sa va duceti acolo.

un articol bun, cu target elevat; ma tem ca prostu cu capsa pusa pe "spagarii care te omoara cu zile" n-are ce pricepe din el.

As vrea sa ma pronunt si eu dar strict in functie de propriile mele experiente.
Nu am fost prea bolnav pina acum. Am acumulat si eu citeva operatii (hernie, apendicita) si citeva internari, unele pe motive de accidente.
Poate ca oi fi fost eu un norocos:
NICIODATA nu am oferit ceva decit DUPA actul medical.
NICIODATA nu mi s-a conditionat actul medical de oferirea a ceva.
Si am oferit pentru ca intr-adevar am fost bine tratat (deci ca si un semn de multumire) si pentru ca stiu ca salariile personalului medical sunt intr-adevar foarte mici.
Cum as fi putut sa nu dau cind sora medicala timp de citeva zile dupa operatie ne-a spalat, curatat, ingrijit ? Cand am avut televizor in camera si am aflat ca este o imbunatatire adusa de medicii acelui spital?
Si am avut cu mine in camera si pacient care NU a avut ce sa dea si care a fost tratat la fel de bine ca si ceilalti (stiu acest lucru pentru ca a fost externat inaintea mea).

......ai dat plicu' pentru ce era serviciul absolut normal intr-o tara civilizata.

am terminat rezidentiatul in 2005 si singura practica medicala de care am fost satisfacut a fost cea din strainatate. acolo practicam medicina, schemele terapeutice invatzate in anii de facultate si rezidentiat, iar in RO se practica hartzogaraie, mentalitatea ca "seful are dreptate", etc. acolo nici seful spitalului nu se amesteca fortzat peste cazul (pacientul) tau, ci statea langa tine in caz ca aveai nevoie tu de ajutorul lui, statea si privea o (noua) abordare a cazului. nu te critica si nu te lauda. astea veneau dupa terminarea cazului, impreuna cu restul colegilor. astfel se invatza ceva din cazul respectiv.
in RO daca ai "bafta" sa fie langa tine la un caz un "sef de sectie", deja devii subordonat, deja deciziile care ar trebui luate de creierul tau in formare medicala sunt luate de "sef", probabil ca tot el sa ia si spaga (in majoritatea cazurilor). mentalitatea de "dog eat dog" este data de foame. nu foame la propriu, dar foamea medicilor mai mari de a-si plati ratele la case / cabinete, a celor medii de a-si plati ratele la SUVuri si a celor mici de a-si plati chiria.
daca pui 10 caini de rasa la un loc si le dai de mancare cat pt 5, eventual vor incepe sa se maraie intre ei, oricat de "de rasa" ar fi ei. oricat de civilizati si educati ar fi medicii, foamea ii impinge la lucruri jenante uneori.
personal nu mai practic medicina pt ca mi-e jena de atitudinea pe care ar trebui s-o am fatza de pacient ( de a accepta spaga), fatza de colegi (dog eat dog), fatza de sistem (lipsuri grave de materiale sanitare si medicamente, birocratie excesiva) fatza de mine (as juca teatru deoarece eu nu as merge la servici ca sa fac ce-mi place, as merge ca sa primesc spaga sa imi pot plati ratele).
Singura senzatie pozitiva la adresa sistemului sanitar din RO o am deoarece stiu ca daca as avea "nevoie" de sistem, nu as avea de platit spaga (si eu si sotia suntem medici). Culmea, asta e senzatie "pozitiva"...intr-o tzara civilizata ar fi jenant.

Articol stufos si foarte aproximativ, cu multe repetitii si putine cocluzii.

1. Mituri care au viata lunga: scoala romaneasca de medicina e buna; doctorii romani sunt foarte buni;

Argumentul cu numarul de medici romani din Franta este absurd: nu este un succes al sistemului medical romanesc (dimpotriva! daca sistemul medical ar fi functionar, medicii n-ar fugi ca iepurii la inceperea sezonului de vanatoare!), nici al scolii. Ci al... intrarii in UE. Acum, francezii sunt obligati sa-i accepte. Si datorita numerus clausus, in Franta, exista penurie de medici in multe domenii mai putin cautate: internisti si medici primari, mai ales in sate (sunt 36.000 comune in Franta!). Un medic primar factureaza 22 euro o vizita de 30 minute; din asta isi acopera cheltuielile cabinetului, apoi plateste impozit de venit: calculati!

Acum, s-au desteptat si francezii: vin sa-si faca studii medicale in Romania, unde e lejer si nu prea se-nvata carte (in Franta, e crancen!), apoi se intorc cu diploma romana in Franta!

2. Concediile si pensiile medicale nu sunt in nici un fel vreo forma evoluata a plicului. Unu, ca aici doctorul incalca grav legea oferind asa ceva pentru avantaje venale: doi, impactul este urias pentru economie si bugetul statului, dar minim pentru medic; pentru 100 de lei, unii medici sunt gata sa produca o paguba de zeci de mii - sper ca "regimul teroarei" chiar sa functioneze.

In fond, sistemul plicului chiar ar putea fi institutionalizat si ar functiona foarte bine. OK, sistemul de sanatate e "bolnav". OK, nu sunt bani. OK, medicii castiga putin; OK, aceasta uzanta exista. Atunci am putea introduce cateva principii: Unu, nici un medic nu are voie sa refuze servicii sau sa presteze servicii de calitate inferioara fiindca n-a primit plicul. Doi, plicul se da la sfarsitul actului medical.

Ar merge ca in restaurantele americane: ospatarii sunt platiti mizerabil; sunt obligati sa fie serviabili si sa-ti zambeasca; cu exceptia cazului in care ospatarul chiar ti-a displacut complet sau esti un magar patent, la sfarsit dai minim 10-15% bacsis (mai degraba 15 decat 10, uneori mai mult, daca chiar te-ai simtit bine). Pe care-l pui pe factura (OK, asta cand platesti cu cardul), si ospatarul plateste impozit pe el. Ba chiar se fac estimari si pentru ciubucurile in cash si se adauga la venitul impozabil. Sistem care functioneaza foarte bine, nimeni nu se plange de el si nu vrea sa-l inlocuiasca.

Concediile si pensiile medicale sunt mai mult decat furt calificat (la furt, cineva pierde o suma si hotul o obtine): sunt vandalism calificat.

Interesanta comparatia cu ospatarii! Dar m-a facut sa rad amar! Problema e ca aici (UK) 'customer care' e subinteles, daca o dai in bara cu pacientul iti pierzi slujba!

Eu m-am autodisciplinat sa nu umblu cu plicul. Cat am fost copil facem pneumonie de 2 ori pe an in mod constant: vara/iarna. Mama mea ma ducea la medic si intotdeauna dadea ceva...plic, cafea etc. Deci, pot sa spun ca de mic mi s-a predat aceasta lectie: "la medic mergi cu plicul"...insa poate fiind mai greu de cap, nu am putut tine minte aceasta lectie, si mi-am dezvoltat instinctul de autoconservare...a banilor. NU DAU. PUNCT. Ca ii este greu, ca ii este bine, ca are chirie...nu este problema mea...la mine la servici nu vine nimeni sa imi dea vreun plic fiindca mi-am facut treaba. Si pt carcotasi sa stea linistiti, ca am muncit si cu 100 de euro pe luna si mi-am platit si facultatea...
Acum vreo 5 ani, am avut o operatie de apendicita si imi aduc aminte ca a venit mama mea la spital si m-a intrebat daca am dat ceva la asistente. Si bineinteles ca i-am spus ca nu si nici nu voi da...reactia ei a fost: "Vai dragu mami, dar cum sa nu dai..."
Nu stiu din ce motiv, poate din cauza anestezicului a 2-a zi dupa operatie mi-a fost rau toata ziua...am vomitat din 30 in 30 de min...si intradevar unele asistente nici nu ma bagau in seamna...DAR TOT NU AM DAT!!!
Cred ca este nevoie de o schimbare a mentalitatii in aceasta tara...
Iar sistemul medical este in primul rand prost gestionat, iar consecintele acestui management falimentar se vad.
Cum se poate ca in acelasi sistem medical, un contabil sa poata sa aiba 2 apartamente, casa, masina etc. si nimeni sa nu bage de seama ca ceva e in neregula? De-aici pleaca problema...fie care isi trage plapuma catre el cat poate de mult, iar de restul...ne doare acolo unde nu bate niciodata soarele.

Eu vad lucrurile mult mai simplu. Eu nu am facut medicina pentru ca stiam ca se plateste prost. Orice viitor medic stie cand se apuca de facutate ca va fi platit prost. De ce se mai inscrie, invata o gramada de ani apoi se plange ? Nu inteleg. Apoi, medicul care primeste spaga 10.000 euro/luna din operatii, daca de maine ii faci salariul 20.000 credeti ca va renunta la cei 10.000 spaga ?. Nu cred !!! Daca francezii importa medici de la noi e pentru ca ei nu vor sa se faca medici, e evident. Nu pot sa cred ca ei sunt tampiti si au nevoie de romani ca sa se trateze. Hai sa importam si noi medici din tarile sarace din Asia, America de Sud, Africa, etc. Raed mi se pare un tip excelent, care a facut pentru sistem cat nu au facut toti medicii romani la un loc. Pentru ca are alta mentalitate. Si nu in ultimul rand, oricati bani s-ar repartiza la spitale, tot nu ar fi de ajuns. Bugetul Min Sanatatii este de cel putin zece ori mai mare decat cu 10 ani in urma si totusi noi am mers in jos. Toti banii se fura la licitatii, toti banii se duc catre distribuitorii de medicamente de unde se intorc la medici sub forma de sponsorizari, spagi, concedii, participari la conferinte, etc. Aduceti medici care nu pleaca acasa cu medicamentele de la spital, aduceti medici care nu fac analizele prietenilor si familiei gratis in spital, aduceti manageri care sa nu puna hartie Zewa de 3 straturi la Spitalul Universitar Bucuresti, etc. Adica aduceti straini care sa nu aiba in sange gena furatului. Imi cer scuze fatza de cei probabil 1% medici care profeseaza cu adevarat, care sunt pasionati si care nu conditioneaza actul medical de plicul cu spaga. Dragilor, ati ales o meserie, ati depus un juramant, respectati-l. Nu sunteti multumiti financiar, lasati-va de meserie si incercati altceva, dar nu stati sa nenorociti si sa conditionati o tara intreaga prin indolenta si nesimtire pentru ca aveti salariu mic.

daca li s-ar face salariul 20000 SI AR FI CONCEDIATI IMEDIAT LA ACCEPTAREA SPAGII, atunci da, nu ar mai lua spaga.
in vest nu exista plic nu pt ca e salariul mare. lacomia e o caracteristica umana, si deci oricand e binevenit un "supliment".
in vest nu se ia spaga pt ca daca esti prins zbori. de tot.

Raed face marketing ! In rest ai niste idei de cacao. Nu vin cei buni din Africa sa lucreze in Romania, daca se pot duce tot in Occident pe bani mult mai multi. Bine ca nu te-ai facut medic !

Ar trebui ca mult mai multi medici din Rom. sa lucreze in occident. Doar asa ar putea remarca diferentele de calitate ale serviciilor medicale.

Prostii se vor intoarce in tara si se vor imbogati, desteptii vor ramane si vor trai modest din satisfatiile muncii de calitate.

Mi se pare aiurea ca aproape nimeni din cei de mai sus nu a pomenit si varianta "cealalta": a medicilor care nu iau. Sau macar care nu cer. Eu am dat peste 5-6 astfel de medici in ultimii ani.

E drept: toti erau din Bucuresti, toti erau tineri si pe toti i-am intalnit la urgente. Insa niciunul din ei nu mi-a cerut absolut nimic si marea majoritate s-au comportat impecabil! Doi dintre ei chiar au refuzat sa ia (erau bani putini, ce-i drept, iar eu eram student...dar chiar si-asa).

Nu stiu de ce romanii au voluptatea asta de a scrie numai de rau. Sunt multi medici tineri care nu iau spaga in ultima vreme. Sau cel putin nu cer (primesc, daca insisti tu).

Va spun eu de ce... deoarece acestia sunt o minoritate.
Cum exista de asemenea o minoritate care nu te trateaza daca nu dai plicul... :(
Aceasta mi se pare strigator la cer.....

pana cand salariile medicilor si asistentelor nu vor atinge un nivel decent, spagile nu vor disparea. De ce un medic din Franta nu pretinde spaga?

...............mai bine intreaba-te......dece un medic ROMAN din Franta nu ia ciubuc?

Incitant articolul, nu vreau sa se supere nimeni, dar se bate apa in piua si de cei "contra" si cei "pro". Am terminat facultatea de medicina acum 22 de ani, in Bucuresti, si pot sa spun, cu mana pe inima, ca se intra greu, se invata la modul serios si, dupa doar 2 ani si jumatate de stagiatura, am avut curajul sa merg la tara ca generalist, desi puteam sa aleg si cateva specializari ramase vacante la concursul de secundariat. Informatiile si practica acumulate in acesti 8 ani si jumatate mi-au permis sa ma pot descurca singur, ca medic, pe vremea cand nu existau mobile, calculatoare, internet. In 1999 am preluat "reforma" de la inceputuri, ca medic de famile (specializare pe care am obtinut-o in urma unui examen destul de serios, 3 ani mai tarziu). Si am tot sperat ca ceva se va schimba... pana acum 3 ani 51 de zile!
Da, cam atat a trecut de cand nu am mai primit nimic de la un pacient si - asa cum le-am spus si colegilor la revederea de 20 de ani! - mainile nu mi s-au uscat si pot merge la serviciu fara buzunare.
M-am cam lungit, de fapt asta voiam sa spun: unul din principalele motive pentru care am ales sa parasesc Romania la aproape 45 de ani a fost relatia absolut SIMBIOTICA intre bataia de joc care se numeste 'salariu/venit' si SPAGA - in cazul de mai sus numit PLIC.
Isoria e mult mai veche, sa fim seriosi, de cand ma stiu am auzit ca nu te duci la doctor cu mana goala. Plicul functiona si pe vremea comunistilor la fel de bine, iar primul meu salariu ca stagiar era undeva putin peste 2000 de lei, care, la cursul cel adevarat, la 'negru', era echivalentul a 100 $. Un maistru intr-o uzina castiga cel putin inca o data si jumatate cat mine.
Noi, romanii, ca societate in ansamblu, nu am fost in stare sa stabilim o scara a valorilor cat de cat adecvata. Numai uitandu-te la clasa conducatoare, de la manageri la politicieni si alti factori de decizie, rezultatul e deplorabil. Sigur, si aici, in 'societatea capitalista/de consum' in care traiesc de atata vreme sunt inechitati si magarii de tot felul, de regula exceptii, insa exista de sute de ani un set de valori care la care nu are nimeni obiectii.
In schimb, la noi in Romania, se pare ca nimeni nu e interesat sa promoveze un bun simt elementar. Fara misto, dar comunistii macar aveau 'scuza' ca erau pusi pe demolat totul, pe reinventarea tuturor legitatilor sociale, aveau si handicapul de a fi manuit mai inainte numai ciocane si seceri, dar... acum?!
O solutie ar fi cea sugerata mai sus, cu 'importul' unui Carol Davila. Dar in conditiile coruptiei din sistemul sanitar (de la mafia medicamentelor - compensate sau nu - pana la buzunarul cracanat al medicului de familie) ne-ar trebui O ARMATA de profesionisti autentici, care sa faca sistemul sa se miste. Reinnoiti la cativa ani, fiindca ii putem contamina usor cu proastele noastre obiceiuri, va pot spune ca oamenii sunt la fel peste tot unde am umblat, numai pachetul de reguli sub care se misca e altfel.
Scriu asta nu ca sa ma dau mare sau ca sa 'mustruluiesc' de la distanta un sistem care, recunosc, m-a invins. Ci doar fiindca stiu, am atatia fosti colegi care nu s-au incumetat sa se aventureze ca mine, care sunt oameni de calitate, profesionsti remarcabili, dar care sunt umiliti constant si de SISTEM si de vecinul de scara!

Sa fim seriosi: cita vreme romanul din clasa medie plateste fara sa cricneasca 1500 lei pe an pentru revizia la masina dar pentru servicii de sanatate numai 1000 (sa nu confundam contributiile fiecaruia cu ceea ce se mai intoarce in sistem dupa ce fura toti guvernantii) atunci nici nu ne putem astepta la mai mult.

Nu trebuie dat plicul - este o ilegalitate. Dar nici medicilor nu trebuie sa li se ceara sa munceasca mai mult decit sunt platiti. Celor care considera ca medicii romani sunt niste puturosi nemernici ii invit sa se trateze la medicii americani ce profeseaza in Romania. Daca nu reusesc sa-i gasesca atunci sa se intrebe de ce nu ii gasesc!

Desigur, medicii romani sunt smecheri si ei pleaca pe capete pentru plicuri mai grase pe care sa le fure de la pacientii francezi, britanici, germani... IAr acesti pacienti sunt atit de prosti incit nu isi dau seama ca medicii romani sunt niste timpiti.

........nu stiu ce medici americani sint asa de timpiti sa profeseze in RO, dar pot sa-ti spun de aia cu care am avut de a face aici (operatzii majore de trei ori incluzind coloana vertebrala si cancer) sint in spital ca sa nu mai zic de Emergency Room 12-16 ore si nu sint platiti la ora. Sint acolo ca trebuie..........nu prea au weekend-uri si dorm cu pager-ul sub cap.

Si culmea e ca si bishnitzarii doctori venitzi din RO sint complet pocaitzi

Medicii care iau spaga profita de oamenii aflati in necaz. Orice incercare de justificare a unui comportament imoral si in acest caz infractional este mai mult decat penibila. La baza acestor jalnice argumente se afla o mentalitate balcanica, care privita din perspectiva lumii civilizate este doar hidoasa. Lumea medicala este bolnava moral in aceasta tara si va ramane asa pentru ca nu recunoaste acest lucru. Arata cu degetul spre altii, insa solutiile pot veni doar din interior pentru vindecare. Insa ea nu vrea sa se vindece. Doar se justifica si reactioneaza violent fata de cei care pun degetul pe rana. Afiseaza mereu din postura inteligentelor ofensate anii de studiu, de pregatire si munca, ca si cum toti ceilalti au facut doar scoala primara si ar tine-o din concediu in concediu. Nimeni nu contesta valoarea si importanta muncii medicului, insa ea nu va putea niciodata justifica crima impotriva semenilor pe motiv de lipsa de plic si dispretul fata de cei care au alta pregatire.

Ai dreptate. De aceea nimic nu te impiedica sa te duci in privat unde sa fi tratat decent. Fara plic. De aceeasi medici care sunt niste criminali in spitalele de stat.

Sunt curios cati dintre comentatorii de mai sus sunt medici...
Oricand fac schimb, sa stau eu o luna in concediu si sa vina oricare dintre dvs. in locul meu.Sa le spuneti voi apartinatorilor pacientlor ca nu aveti cu ce sa-i tratati, ca nu se pot trimite la CT pentru ca sefu urla la tine (daca faci parte din partid se rezolva pe loc, apropo...), ca nu se pot face analize din cauza lipsei reactivilor din laboratoare, ca trebuie sa stea in propriile fluide din cauza lipsei infirmierelor, sa faca infectii pentru ca ustensilele nu sunt bine sterilizate...
Sa inteleg ca pentru aceste fapte noi suntem de vina,nu?Normal, medicul curant iti da vestea proasta, NU directorul spitalului sau dir. casei de asigurari, sau ministrul sanatatii sau boc...
Eu am invatat sa fac medicina nu sa ma lupt cu hartiile si birocratia...

Dupa care apar comentatorii lu' peste in frunte cu autorul articolului care se pricep la tot.Ei stiu medicina, politica, agricultura, economie.... ce mai, seamana toti cu boc care stie sa faca orice....
Eu cand am intrebat la "judet" cate locuri de munca sunt pentru medici am primit un raspuns care face cat o mie de cuvinte: "cautati in Franta sau Anglia aici nu mai sunt locuri".Culmea, aveam si 5000 de euro pregatiti sa dau spaga directorului de spital care ma angajeaza....
Pentru ca daca nu stiti, domnilor comentatori, un post de medic in romanica mult laudata se cumpara la licitatie...si preturile incep de la 5000 eur intr-un judet mai sarac si ajung la 30000 eur in spitale cu renume....
Ciudat, in strainatate e cam invers, ei le dau medicilor romani "incompetenti, slabi pregatiti, spagari etc. " salariu de minim 2500 eur....

Si daca simtiti o urma de frustrare, recunosc ca sunt din moment ce ma comenteaza gica de la colt, dorel instalatorul sau mixich jurnalistu' lu'peste....

Nici nu ma mai obosesc sa combat tot comentariul. Ajunge sa te intreb cu ce scop dadeai aia 5.000 de euro?
In lumea mea (a prostilor cu SRL-uri care tin in spate sistemul) nu bag 5.000 de euro in ceva fara sa fiu sigur ca ii dublez in maxim 1 an.
Daca ar fi asa, de unde crezi ca scoteai cei 5.000 de euro si profitul aferent? Din salariu?

Multumesc pentru colaborare.

Exact la asta m-am gandit cand am aplicat pentru un job de medic in Franta...
Altii in schimb (cu taticu si mamica bogati) scot banii dupa care ii recupereaza ghici de unde....
Eu nu am fost crescut de ai mei in acest sens...asa ca prefer sa-mi bag picioarele in tara asta de cacao si sa plec.Sa ramana toti interesantii si sa trateze ei pe cine vor.
Pentru ca aici numai smecherii si pupincuristii reusesc, noi astia "care isi dau silinta" plecam pentru ca nu avem nici o pila.
Si credeti-ma, decat sa-l fac bogat pe nustiucare directoras, mai bine din aia 5-10 mii traiesc un an, doi, timp in care imi caut ceva care sa-mi convina intr-un loc mai bun ca asta.

Cu o asemenea atitudine comunista nu vei face prea multi pureci in vest. Ramai in Romania ca acolo poti trai mai bine fara sa te obosesti prea mult.

Cum sa progreseze medicina romaneasca daca absolventii au doar interese mercantile? Practicarea aceste profesii (in est ca si in vest) cere multa daruire si spirit de sacrificiu.

Ai o atitudine cel putin ciudata. Dai impresia ca esti impotriva "tarii de cacao" pentru ca n-ai si tu pile si relatii. Vad ca esti foarte dispus si dornic sa participi si tu voios la sistem, nu iti pui deloc problema sa faci ceva constructiv. Pina si ideea de a veni in strainatate (vino, dar s-ar putea sa iti scada elanul la contactul cu realitatea) pentru tine nu e ghidata de "asta pot sa fac, imi doresc sa o fac in conditii mai bune", ci de "la naiba, daca voi nu ma includeti si pe mine in mafia voastra, ma duc in Franta si Anglia!"

Sper sa ajungi prin strainatate, si sper sa inveti ceva din experienta in afara Romaniei.

Vad ca esti foarte indraznet colega. De ce nu vii in strainatate? Sunt convins ca ai lasa nasul mai jos.

(NB: se scrie Boc nu boc, iar pt. ca e ceva mai in varsta ca dumneata si mai e si profesor universitar m-as fi asteptat la o alta forma de adresare din partea unui intelectual)

<>

Ce bine le stii dumneata pe toate!

Stii ce inseamna 2500€ bruto? Cel mult 1500€ neto la ca. 40 ore munca pe saptamana (la televizor n-ai cum sa te uiti pt. ca nu-l ai sau adormi in fata lui dupa munca din spital). Cheltuielile lunare (asigurari, chirie, mancare etc.) inseamna cam 1000€. Se pot economisi cel mult 500€ pe luna din care trebuie sa-ti cumperi haine si incaltaminte si sa rezervi ceva bani ca sa mai faci o vizita in tara unde sa te arati cunoscutilor ce destept esti.

N-am luat in socotela periocolul somajului (deosebit pentru cei veniti din est) pentru ca te poti oricand intoarce acasa si acolo contezi ca "doctor bun care a lucrat in strainatate" (nimeni nu stie acolo ca te-ai intors tocmai pt. ca nu ai facut fata exigentelor!).

Tinere lasa nasul jos! Cerneala nu-i inca uscata pe diploma si te crezi deja calare pe situatie.

À propos: incearca sa-ti ajustezi libajul dambovitean aducandul la nivelul cerintelor europene (ce-nsemna: "imi bag picioarele in tara asta de cacao", "pupincuristi" etc.?). Nu te vad de loc bine, indiferent de punctul cardinal unde vei ateriza!

Limbajul meu dambovitean nu imi da voie "aducandul" sau aducandu-l.Ce-nsemna poate ce inseamna ca puteti sa ramaneti voi "mari romani" in tara asta ///
Cat despre "colega", afla colega ca in acest moment mi-e foarte usor sa plec, sunt destul de capabil sa fac fata exigentelor multor spitale din strainatate, pe un salariu si de 1000 de eur daca trebuie, numai sa nu mai vad urma de romanas, exact asa ca voi.
Mari "intelectuali" care scuipa pe strada, arunca gunoaiele din masini pe strada, care fac din becali si dan diaconescu lideri "demni de urmat".
Auzi "interese mercantile"... traieste tu dintr-un salariu de 1300 roni, fara casa, fara carti, fara haine si mancare...
Si mai aveti tupeul de a comenta? Care atitudine comunista? Unde e comunismul in a refuza sa dau spaga pentru un loc de munca????
[Editat de MedLive.ro]

Exista trei forme de manifestare a ignorantei: stiu ca stiu, nu stiu ca nu stiu, nu stiu ca stiu.

Cel care v-a scris este medic primar cardiolog interventionist si lucreaza de 20 de ani in Germania.

E bine ca v-ati hotarat sa parasiti tara. Cu asemenea conceptii de viata ati deveni o povara pentru pacienti si colegi in Romania. Doar strans cu usa concurentei si competentei occidentale veti deprinde o atitudine corespunzatoare. Asa veti avea ocazia sa invatati ce inseamna a fi medic. Alfel spus: veti lasa nasul in jos. Timpul va decide daca veti avea si suces. Sper ca, peste ani, sa va fie rusine de felul in care ganditi acum.

Misiunea noastra, a medicilor, este sa ajutam oamenii in suferinta nu sa ne slujim noua, imbogatindu-ne pe spinarea sarmanilor suferinzi. In Romania ei nu au ce manca, nu au ce da de mancare la copii, iar medicii vor sa traisca asa cum vad in filme.

Calitatea serviciilor acordate pacientilor in Romania este insa ridicola! Si asta nu doar din lipsa banilor.

plicul din buzunar... in Turcia nu exista, deoarece medicii de acolo NU AU BUZUNARE la halate ! hihuhoha !

Pagini

Articole similare

Intre cauzele care pot determina aparitia cancerului mamar nu exista un singur factor responsabil, fiind identificati prin cercetare mai multi factori de risc. Putem defini riscul ca fiind probabilitatea mai mare ca acest tip de cancer sa se dezvolte. Predispozitie pentru cancerul de san intalnim la: • femeile cu antecedente familiale de cazuri de...
Ulei de masline/ Foto: MorgueFile.com Uleiul de masline este laudat pentru beneficiile sale in multe carti cu diete si in numeroase retete. Uleiul de masline, care este bogat in acizi grasi mononesaturati, este o componenta esentiala a dietelor mediteraneene. Acizii grasi mononesaturati sunt considerati grasimi alimentare sanatoase. Care sunt...
Miracolul vietii / Foto: Agerpres Sa devii mama la varsta de 61 de ani este un lucru remarcabil, insa cazul Kristinei Casey, care a dat nastere propriului nepot, este unic. Cea mai in varsta femeie care a nascut in Chicago, Illinois, si-a ajutat fiica si ginerele sa devina parinti dupa ce acestia incercasera ani de zile sa aiba un copil, fara...
Durerea trece mai usor cu un pic de iubire / Foto: PhotoXpress "Love hurts", spunea un cantec din anii '70. Specialistii americani de la Universitatea Stanford au dorit sa verifice daca e adevarat. Asa ca au facut o analiza a legaturii dintre iubire si durere, intr-un studiu la care au participat 15 studenti indragostiti. Cercetatorii au studiat...
Pentru a afla acest lucru cercetarorii din Marea Britanie au realizat o analiza sistematica a mai multor studii experimentale care examinau daca furnizarea de informatii despre obiceiurile alimentare ale altor persoane ne influenteaza sau nu consumul si alegerile alimentelor. Au fost analizate 15 studii din 11 publicatii. 8 studii evaluau cum...