Publicat la: 
2/12/2013

Poate fi calculat riscul de deces prin boli cardiovasculare?

Dr. Lacramioara Petrescu

Exista in prezent diagrame pentru estimarea riscului de deces la 10 ani prin boli cardiovasculare. Aceste diagrame sunt utile si pentru persoane sanatoase cu varsta peste 40 ani, in diagrama nefiind incluse valori pentru varste mai mici de 40 ani. Nu se foloseste pentru pacienti cu boala cardiovasculara cunoscuta, diabet zaharat, boala renala cronica moderat-severa, pentru ca acestia au deja un risc cardiovascular crescut. Cum se calculeaza acest risc si la ce foloseste?

Tabelele de calcul iau in considerare urmatorii factori: sexul, varsta, fumatul, tensiunea arteriala si colesterolul total. In functie de aceste variabile se estimeaza un risc de deces la 10 ani, care poate fi scazut (mai mic de1%), moderat (1-5%), inalt (5-10%) si foarte inalt.

De ce este necesara calcularea acestui risc? Pentru a lua din timp masuri pentru corectia factorilor care cresc acest risc si implicit a reduce riscul de deces. Riscul poate fi mai mare decat cel calculat pe baza diagramei la persoanele cu antecedente familiale de boli cardiovasculare, cu obezitate, persoane defavorizate social.

Daca doriti sa va calculati acest risc pentru a sti unde va situati si ce masuri trebuie sa luati, va puteti adresa unui medic specialist cardiolog, dar si medicilor specialisti boli interne/medicina generala care sunt familiarizati cu aceste diagrame.

Autor: Dr. Lacramioara Petrescu, medic specialist cardiolog, Hyperclinica MedLife Grivita

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Bello Aleksander,Medic Specialist Cardiologie
Medic Specialist...
Medic Specialist
Petre Mirela-Ruxandra,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Cat de sanatoasa e ciocolata? / Foto: Photoxpress.com Consumul in cantitati mari de ciocolata poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Cercetatorii avertizeaza totusi ca ciocolata consumata in mod excesiv poate cauza alte boli grave, cum ar fi diabetul de tip II. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Un studiu desfasurat pe un...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care sar peste micul dejun si care mananca cina chiar inainte de culcare au rezultate mult mai grave dupa un atac de cord. Specialistii au constatat ca persoanele care au aceste obiceiuri alimentare au un risc de patru-cinci ori mai mare de deces in urma unui atac de cord sau in...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din randul alimentelor care sunt consumate in...
Sportul este adesea considerat cel mai bun medicament preventiv, dar poate sa fie prea mult pentru inimile persoanelor de varsta mijlocie? Cardiologul sportiv Benjamin Levine a condus un nou studiu, publicat in ”JAMA Cardiology”, pentru a gasi raspunsul. Scanarea calciului coronarian reprezinta un test de imagistica care ajuta medicii sa...
Cerealele stimuleaza productia de serotonina / Foto: Sxc.hu Starea generala de bine este puternic influentata de nivelul de stres. Este deja binecunoscut faptul ca presiunea psihica nu este numai un dusman al starii de buna dispozitie. Oamenii care se confrunta constant cu situatii stresante sunt mai vulnerabili la foarte multe boli, de la...