Publicat la: 
2/07/2019

Oamenii de stiinta au identificat cateva infectii care pot declansa accidente vasculare cerebrale, cea mai puternica asociere fiind intre infectiile tractului urinar si accidental vascular cerebral.

Studiile anterioare s-au axat pe infectii, incercand sa descopere daca pot declansa accidentul vascular cerebral, dar s-au limitat la corelarea infectiilor acute cu accidentul vascular cerebral ischemic (un tip de accident vascular cerebral cauzat de blocarea vaselor de sange din creier).

Prin cercetarea actuala, specialistii au examinat o gama mult mai larga de infectii si pe conexiunile cu alte doua tipuri de accident vascular cerebral, si anume hemoragia intracerebrala (cauzata de ruperea unui vas de sange din creier) si hemoragia subarahnoida (cauzata de sangerarile din interiorul captuselii interioare a creierului).

”Toata lumea ar trebui sa fie constienta de faptul ca un accident vascular cerebral poate fi declansat de infectii. Chiar daca pacientul nu are o infectie in momentul actual, istoricul sau medical este foarte important. Daca a suferit o infectie in ultimele luni, accidentul vascular cerebral poate fi evitat cu ajutorul acestei informatii”, spune Mandip Shamoon, autorul principal al studiului.

Oamenii de stiinta au folosit bazele de date internationale si pe cele ale departamentelor de urgente inregistrate intre 2006 si 2013. Au identificat spitalizarile si vizitele la departamentele de urgenta pentru cele trei tipuri de accident vascular cerebral si pentru infectii de piele, ale tractului urinar, abdominale, respiratorii si pentru septicemie. Spitalizarile pentru infectii au fost luate in considerare pentru 7, 14, 30, 60, 90 si 120 de zile inainte de accidentul vascular cerebral.

Pentru accidentul vascular cerebral ischemic, cercetatorii au observat ca fiecare tip de infectie a fost asociat cu o probabilitate crescuta.

Cea mai puternica legatura a fost intre infectiile tractului urinar si accidentul vascular cerebral ischemic, cu un risc de trei ori mai mare in decurs de 30 de zile de la infectie.

Pentru toate tipurile de infectii, riscul accidentului vascular cerebral a scazut pe masura ce perioada anterioara accidentului vascular a crescut.

In cazul hemoragiei intracerebrale, cele mai puternice conexiuni au fost cu infectiile tractului urinar, cu septicemia si cu infectiile respiratorii. Singura infectie asociata cu hemoragia subarahnoida a fost cea respiratorie.

”Studiul nostru demonstreaza ca trebuie sa descoperim mai multe despre aceste asocieri. Doar in acest fel am putea preveni o parte dintre accidentele vasculare cerebrale. In plus, rezultatele ar putea avea urmari pentru vaccinare, antibiotice sau tratamente antitrombotice intensive”, concluzioneaza Dhamoon.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

  •  
  • 1 of 12

Articole similare

Dietele mediteraneene sunt bogate in doua alimente: ulei de masline si nuci. Ambele sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral in cazul persoanelor in varsta al caror cod genetic le creste riscul de diabet zaharat, conform unui nou studiu. Studiul sugereaza ca acest tip de dieta scade sau chiar elimina riscul suplimentar...
Alimente bogate in potasiu / Foto: bigstockphoto.com Consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, sustin cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli. Ei au efectuat o noua analiza, bazata pe rezultatele a zece studii publicate in...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca barbatii in varsta, care urmeaza terapia de substitutie cu testosteron, au un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral ischemic, un atac ischemic tranzitor, sau un infarct miocardic, mai ales in primii doi ani de utilizare. Specialistii au analizat o baza de date vasta, a...
Conform unui studiu facut recent persoanele in varsta care sunt fumatoare si sufera de migrene au un risc crescut pentru a face accident vascular cerebral, informeaza WebMd. Participantii la studiu au fost monitorizati timp de 11 ani pentru a se vedea frecventa cu care au loc atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. La studiu au...
Poluare in Bucuresti / Foto: Agerpres Poluarea generata de traficul rutier poate fi asociata cu o rata mai mare a mortalitatii in randul persoanelor care au supravietuit unui accident vascular cerebral, sugereaza un studiu realizat in Marea Britanie si citat de Reuters. Dr. Ravi Maheswaran, de la Universitatea Sheffield, si colegii sai au...