Publicat la: 
2/07/2019

Oamenii de stiinta au identificat cateva infectii care pot declansa accidente vasculare cerebrale, cea mai puternica asociere fiind intre infectiile tractului urinar si accidental vascular cerebral.

Studiile anterioare s-au axat pe infectii, incercand sa descopere daca pot declansa accidentul vascular cerebral, dar s-au limitat la corelarea infectiilor acute cu accidentul vascular cerebral ischemic (un tip de accident vascular cerebral cauzat de blocarea vaselor de sange din creier).

Prin cercetarea actuala, specialistii au examinat o gama mult mai larga de infectii si pe conexiunile cu alte doua tipuri de accident vascular cerebral, si anume hemoragia intracerebrala (cauzata de ruperea unui vas de sange din creier) si hemoragia subarahnoida (cauzata de sangerarile din interiorul captuselii interioare a creierului).

”Toata lumea ar trebui sa fie constienta de faptul ca un accident vascular cerebral poate fi declansat de infectii. Chiar daca pacientul nu are o infectie in momentul actual, istoricul sau medical este foarte important. Daca a suferit o infectie in ultimele luni, accidentul vascular cerebral poate fi evitat cu ajutorul acestei informatii”, spune Mandip Shamoon, autorul principal al studiului.

Oamenii de stiinta au folosit bazele de date internationale si pe cele ale departamentelor de urgente inregistrate intre 2006 si 2013. Au identificat spitalizarile si vizitele la departamentele de urgenta pentru cele trei tipuri de accident vascular cerebral si pentru infectii de piele, ale tractului urinar, abdominale, respiratorii si pentru septicemie. Spitalizarile pentru infectii au fost luate in considerare pentru 7, 14, 30, 60, 90 si 120 de zile inainte de accidentul vascular cerebral.

Pentru accidentul vascular cerebral ischemic, cercetatorii au observat ca fiecare tip de infectie a fost asociat cu o probabilitate crescuta.

Cea mai puternica legatura a fost intre infectiile tractului urinar si accidentul vascular cerebral ischemic, cu un risc de trei ori mai mare in decurs de 30 de zile de la infectie.

Pentru toate tipurile de infectii, riscul accidentului vascular cerebral a scazut pe masura ce perioada anterioara accidentului vascular a crescut.

In cazul hemoragiei intracerebrale, cele mai puternice conexiuni au fost cu infectiile tractului urinar, cu septicemia si cu infectiile respiratorii. Singura infectie asociata cu hemoragia subarahnoida a fost cea respiratorie.

”Studiul nostru demonstreaza ca trebuie sa descoperim mai multe despre aceste asocieri. Doar in acest fel am putea preveni o parte dintre accidentele vasculare cerebrale. In plus, rezultatele ar putea avea urmari pentru vaccinare, antibiotice sau tratamente antitrombotice intensive”, concluzioneaza Dhamoon.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist...
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Conform unui studiu efectuat recent de cercetatorii chinezi in cadrul caruia au fost analizate studiile realizate anterior pe aceeasi tema de cercetare, stresul acumulat la locul de munca reprezinta principalul risc pentru aparitia accidentelor vasculare cerebrale. Studiul a fost publicat in editia din octombrie a jurnalului Neurology. O analiza...
Persoanele care urmeaza o dieta alimentara bazata pe legume, fructe si cereale integrale au un risc redus de a avea depresie, informeaza sciencedaily.com. Oamenii care adopta o dieta alimentara DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandata pentru scaderea tensiunii arteriale, sunt mai putin predispusi la aparitia episoadelor...
Persoanele cinice si agresive fata de oamenii din jur prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC) la o varsta mijlocie sau la varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in revista Stroke, editata de American Heart Association. Studiul a fost realizat pe 6.700 de adulti cu varste cuprinse intre 45 si...
Medicii cunosc de mult timp efectele benefice ale aspirinei, care protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral. Specialistii sunt insa reticenti sa recomande folosirea pe scara larga a aspirinei in scopuri de preventie din cauza efectelor sale adverse, precum riscul de hemoragie interna. "Indrumarile...
Contraceptie hormonala, numai cu sfatul medicului / Foto: Vimeo Anticonceptionalele bazate pe cantitati crescute de estrogen, administrate la femei cu varste peste 30-35 de ani, pot modifica in crestere nivelul de coagulare a sangelui, fapt ce duce la formarea de cheaguri si, in timp, la accidente vasculare cerebrale, mai rar coronariene. De...