Publicat la: 
2/07/2019

Oamenii de stiinta au identificat cateva infectii care pot declansa accidente vasculare cerebrale, cea mai puternica asociere fiind intre infectiile tractului urinar si accidental vascular cerebral.

Studiile anterioare s-au axat pe infectii, incercand sa descopere daca pot declansa accidentul vascular cerebral, dar s-au limitat la corelarea infectiilor acute cu accidentul vascular cerebral ischemic (un tip de accident vascular cerebral cauzat de blocarea vaselor de sange din creier).

Prin cercetarea actuala, specialistii au examinat o gama mult mai larga de infectii si pe conexiunile cu alte doua tipuri de accident vascular cerebral, si anume hemoragia intracerebrala (cauzata de ruperea unui vas de sange din creier) si hemoragia subarahnoida (cauzata de sangerarile din interiorul captuselii interioare a creierului).

”Toata lumea ar trebui sa fie constienta de faptul ca un accident vascular cerebral poate fi declansat de infectii. Chiar daca pacientul nu are o infectie in momentul actual, istoricul sau medical este foarte important. Daca a suferit o infectie in ultimele luni, accidentul vascular cerebral poate fi evitat cu ajutorul acestei informatii”, spune Mandip Shamoon, autorul principal al studiului.

Oamenii de stiinta au folosit bazele de date internationale si pe cele ale departamentelor de urgente inregistrate intre 2006 si 2013. Au identificat spitalizarile si vizitele la departamentele de urgenta pentru cele trei tipuri de accident vascular cerebral si pentru infectii de piele, ale tractului urinar, abdominale, respiratorii si pentru septicemie. Spitalizarile pentru infectii au fost luate in considerare pentru 7, 14, 30, 60, 90 si 120 de zile inainte de accidentul vascular cerebral.

Pentru accidentul vascular cerebral ischemic, cercetatorii au observat ca fiecare tip de infectie a fost asociat cu o probabilitate crescuta.

Cea mai puternica legatura a fost intre infectiile tractului urinar si accidentul vascular cerebral ischemic, cu un risc de trei ori mai mare in decurs de 30 de zile de la infectie.

Pentru toate tipurile de infectii, riscul accidentului vascular cerebral a scazut pe masura ce perioada anterioara accidentului vascular a crescut.

In cazul hemoragiei intracerebrale, cele mai puternice conexiuni au fost cu infectiile tractului urinar, cu septicemia si cu infectiile respiratorii. Singura infectie asociata cu hemoragia subarahnoida a fost cea respiratorie.

”Studiul nostru demonstreaza ca trebuie sa descoperim mai multe despre aceste asocieri. Doar in acest fel am putea preveni o parte dintre accidentele vasculare cerebrale. In plus, rezultatele ar putea avea urmari pentru vaccinare, antibiotice sau tratamente antitrombotice intensive”, concluzioneaza Dhamoon.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Contraceptie hormonala, numai cu sfatul medicului / Foto: Vimeo Anticonceptionalele bazate pe cantitati crescute de estrogen, administrate la femei cu varste peste 30-35 de ani, pot modifica in crestere nivelul de coagulare a sangelui, fapt ce duce la formarea de cheaguri si, in timp, la accidente vasculare cerebrale, mai rar coronariene. De...
Oamenii de stiinta din Elvetia au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care dorm dupa-amiaza o data sau de doua ori pe saptamana au sanse mai mici de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral, comparativ cu cele care nu au acest obicei. Se pare ca oamenii care au dormit dupa-amiaza de mai mult de doua ori pe saptamana nu...
Persoanele cinice si agresive fata de oamenii din jur prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC) la o varsta mijlocie sau la varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in revista Stroke, editata de American Heart Association. Studiul a fost realizat pe 6.700 de adulti cu varste cuprinse intre 45 si...
Dietele mediteraneene sunt bogate in doua alimente: ulei de masline si nuci. Ambele sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral in cazul persoanelor in varsta al caror cod genetic le creste riscul de diabet zaharat, conform unui nou studiu. Studiul sugereaza ca acest tip de dieta scade sau chiar elimina riscul suplimentar...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”JAMA Neurology”, ca pacientii cu accidente vasculare cerebrale ischemice mai grave ar putea avea beneficii in urma trombectomiei endovasculare. Cercetarea, numita SELECT2, este una randomizata, controlata, ce evalueaza eficacitatea si siguranta...