Publicat la: 
15/11/2020

Polimialgia reumatica (PMR) este o afectiune ce face parte din grupul vasculitelor de vase mari si medii. Aceasta boala afecteaza populatia cu varsta de peste 50 ani, cu un maxim in jurul varstei de 70 ani (varsta medie la diagnostic-72 ani), fiind mai frecventa in randul femeilor.

Articol realizat de dr. Andronache Iulia, medic specialist Reumatologie in Hyperclinica MedLife Constanta.

Etiologia aceste afectiuni este necunoscuta, dar studiile epidemiologice indica drept principali de risc: factori genetici (boala fiind mai frecventa la persoanele de rasa caucaziana, la cei cu haplotip HLA-DR4), varsta, sexul feminin (barbatii au un risc de a dezvolta pe durata intregii vieti aceasta boala de 1.66%, iar femeile de 2.43%).

Debutul PMR este insidios, prin manifestari nespecifice precum: scadere ponderala, astenie fizica, subfebrilitate, fatigabilitate, acestea fiind urmate de manifestarile musculoscheletale.

Manifestarile musculoscheletale constau in aparitia redorii matinale, a durerilor musculare (mialgii) si articulare (artralgii) la nivelul regiunii cervicale, centurii scapulare (umeri, brate) si pelvine (solduri, coapse), afectarea fiind simetrica. Redoarea matinala poate fi deosebit de suparatoare, cu o durata de pana la cateva ore si poate reaparea si in cursul zilei dupa un repaus prelungit, limitand activitatile zilnice si scazand calitatea vietii pacientilor.   Aproximativ jumatate din pacienti poate prezenta si afectarea altor articulatii --artralgii sau chiar artrite periferice. Desi durerile musculare si redoarea matinala sunt severe, forta musculara este normala. Alte acuze ce pot aparea la acesti pacienti sunt date de asocierea cu arterita gigantocelulara: cefalee nou instalata, tulburari de vedere sau auz nou aparute, claudicatie de maseter (dureri la nivelul muschilor fetei, aparute in cursul masticatiei), dureri la nivelul scalpului si manifestari neurologice.

Investigatiile de laborator evidentiaza cresterea probelor de inflamatie (VSH, PCR), un numar normal al leucocitelor, uneori o anemie usoara. Enzimele musculare sunt normale.   Autoanticorpii,  factorul reumatoid, anticorpii antinucleari si anticorpii anti CCP sunt de regula negativi, pozitivarea lor putand orienta spre alte cauze ale simptomelor, diagnosticul de PMR fiind unul de excludere. Astfel, in functie de tabloul clinic medicul poate recomanda investigatii suplimentare pentru a exclude alte afectiuni inflamatorii cronice, endocrine, infectioase sau neoplazice dar si pentru a evalua comorbiditatile ce ar putea fi agravate de tratamentul cortizonic.

Ecografia musculoscheletala poate evidentia bursite sau tenosinovite la nivelul umerilor. Electromiografia nu evidentiaza modificari.

Antialgicele si antiinflamatoriile nesteroidiene sunt ineficiente in tratamentul PMR.  Tratamentul bolii consta in corticoterapie, cu doze mici sau medii de prednison. Raspunsul la corticoterapie este rapid, dar tratamentul este unul de durata, dat fiind riscul de reaparitie a simptomelor. Exista studii referitoare la folosirea metotrexatului in PMR  ce demonstreaza utilitatea lui la pacientii cu multiple comorbiditati, la care se doreste o doza cumulativa de corticosteroid mai mica sau la pacientii la care nu se obtine un raspuns terapeutic optim.

Bibliografie

  • Crowson CS, Matteson EL, Myasoedova E, et al. The lifetime risk of adult-onset rheumatoid arthritis and other inflammatory autoimmune rheumatic diseases. Arthritis Rheum. 2011;63(3):633-639. doi:10.1002/art.30155
  • Salvarani C, Cantini F et al  Polymyalgia rheumatica and giant-cell arteritis. N Engl J Med. 2002 Jul 25. 347(4):261-71.
  • Milchert M, Brzosko M. Diagnosis of polymyalgia rheumatica usually means a favourable outcome for your patient. Indian J Med Res. 2017;145(5):593-600. doi:10.4103/ijmr.IJMR_298_17
  • Pioro MH. Primary Care Vasculitis: Polymyalgia Rheumatica and Giant Cell Arteritis. Prim Care. 2018 Jun;45(2):305-323. doi: 10.1016/j.pop.2018.02.007. PMID: 29759126.
Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Dexa Osteodensitometrie, Ecografie 2D, Reumatologie

Medic specialist
Garcea Anca,Medic specialist
Medic specialist
Medic primar
Milicescu Mihaela-Florica,Medic Primar Medicina Interna, Medic Primar Reumat
Medic Primar...