MEDICINA GENERALA

10 Martie 2020

Polipii la copii (vegetatiile adenoidiene)

scris de

Apostol Ana Maria

Autor: Dr. Apostol Ana Maria, Medic primar ORL, Spitalul de Pediatrie MedLife                

De multe ori, in cabinetul medicului ORL se prezinta parinti ingrijorati pentru copilul lor. Acesta nu mai respira tot timpul pe nas, fiind nevoit sa deschida gura; sforaie din ce in ce mai tare noapte de noapte, nu mai este atent la scoala sau nu mai aude cum trebuie. 

Vegetatiile adenoidiene (popular polipi) pot fi cauza acestor probleme.

Ce sunt polipii si ce fac ei in organism?

Vegetatiile adenoidiene sunt formatiuni limfatice (exact ca amigdalele palatine din gat), care au rol in imunitate, adica sunt o bariera impotriva germenilor care vor sa intre in organism sa ne infecteze. 

Ele sunt prezente de la nastere intr-o cavitate situata in spatele nasului, nazofaringele. Din cauza faptului ca noi ne intalnim zi de zi cu germenii din aer, mai ales in timpul copilariei, aceste structuri vor lucra si vor creste incetul cu incetul in volum.

In mod normal, aerul intra prin nas, trece prin cavum si se duce in gat, in trahee si, prin trompa lui Eustachio, in urechea medie, permitand astfel sa se transmita unda sonora si prin urmare sa auzim. 

Daca vegetatiile adenoidiene (polipii) cresc si ocupa toata cavitatea, copilul nu va mai avea pe unde sa respire, acest fapt perturband o multitudine de functii in organism:

corpul si creierul nu mai primesc suficient oxigen, prin urmare copilul nu mai gandeste la capacitatea maxima si astfel performantele sale intelectuale si sportive scad;

copilul face mult mai des otite seroase, care nu se manifesta prin durere, cum ne-am astepta, ci prin infundarea urechii si confuzie, neatentie. Deci otitele sunt favorizate de prezenta vegetatiilor adenoidiene mari care se gasesc pe traiectul dintre nas si ureche;

vor fi inlesnite racelile frecvente si mentinerea unor secretii permanente in gat.

Diagnostic

Detectarea vegetatiilor adenoidiene și determinarea marimii acestora se pot face la un examen clinic ORL, printr-o rinoscopie anterioara si posterioara, completata cu endoscopie sau fibroscopie nazo-faringiana. Prezenta unei otite seroase, consecinta a cresterii in volum a vegetatiilor adenoidiene, se observa in cadrul examenului clinic ORL printr-o otoscopie sau endoscopie otica. Deci, analizand cat de mult ocupa acesti polipi cavitatea nazo-faringiana, putem decide dacă este necesar sau nu tratamentul.

Tratament

Initial, terapia pentru reducerea in volum a vegetatiilor este una medicamentoasa, care poate dura pana la o luna. De obicei, este compusa din antibiotic, antiinflamator, antialergic si cortizonic local. Insa sunt multe situatii in care copiii sunt prezentati la medic tarziu, intr-un moment in care polipii sunt asa de mari ca nu mai reactioneaza la tratamentul medicamentos. Atunci vom ajunge la etapa a doua de tratament, cea chirurgicala - adenoidectomia.

Adenoidectomia inseamna operatia de indepartare a vegetatiilor adenoidiene. Este o interventie usoara, atat pentru pacient cat si pentru medic. Se face cu anestezie generala. Sangerarea este minima in timpul operatiei, iar postoperator nu apare; va exista insa o usoara durere de gat in ziua respectiva. Vindecarea este rapida, in 5-7 zile, timp in care copilul este vioi, mananca, singurul disconfort fiind nasul cu secretii; acestea se reduc treptat in cele 7 zile, pana la disparitie.

Sfatul meu

Din experienta personala de medic primar ORL, am constatat ca, dupa ce eliminam vegetatiile adenoidiene, copilul se simte mult mai bine, nu mai raceste asa de des, nu mai face otite, gandeste limpede si se odihneste noaptea mult, mult mai bine.

Astfel va indemn sa va aduceti copilul la consultatie, pentru a gasi calea prin care, tratand polipii, veti avea un copil mai sanatos.

 

 
 Adresa:Calea Grivitei Nr.365
 Programare telefonica: 0212025629
 Echipa MedLife de Orl

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.