Publicat la: 
17/01/2014

Pot avea pacientii incredere in medicii care au legaturi cu companiile farmaceutice?

Medicii ar trebui sa faca cunoscut pacientilor orice conflict de interese, in scopul de a construi o relatie bazata pe incredere cu pacientii, spune medicul Leana Wen, de la Universitatea George Washington din SUA, care se intreaba daca "testele medicale sunt recomandate deoarece sunt in interesul pacientilor sau pentru ca beneficiaza medicul de pe urma lor?"

Un studiu recent a aratat ca "94% dintre medicii americani au o relatie cu o companie de medicamente sau dispozitive medicale", iar alte studii arata ca aceste legaturi pot influenta cercetarile si prescrierea medicamentelor. Wen spune ca, in general, se asteapta ca medicii sa dezvaluie aceste informatii intre ei, dar nu si pacientilor, chiar daca acestia sunt cei mai afectati.

Salariile medicilor depind de multe ori de numarul de teste pe care le recomanda si procedurile pe care le efectueaza, Institutul de Medicina estimand ca "30% dintre toate testele si tratamentele efectuate nu sunt necesare".

Wen se intreaba in acest context daca "testele sunt prescrise deoarece sunt in interesul pacientilor sau pentru ca beneficiaza medicul de pe urma lor".

Cercetarile au aratat ca deschiderea duce la mai multa incredere si relatii mai bune, o mai buna comunicare pacient-medic si aderarea pacientul la recomandarile de tratament.

Wen a intrat in conflict cu alti medici spunand ca pacientii "nu pot face fata adevarului". Dar ea crede ca "ar trebui ca pacientii sa decida ce este relevant pentru ei atunci cand aleg un medic si daca sa urmeze sau nu o recomandare".

Wen spune ca mai sunt multe de facut si ca "stabilirea increderii este o parte critica a ingrijirii pacientului" si "sta la baza a ceea ce inseamna sa fii doctor" si ajunge la concluzia ca ar trebui sa fie obligatoriu pentru medici sa dezvaluie modul in care stimulentele cu caracter personal ar putea afecta tratamentul si raspunsurile pacientilor.

Comentarii

Nu, nu ai de ce sa ai incredere intr-un medic care este mituit de compania farmaceutica cu o excursie, cu bani cash sau cu obiecte sa prescrie un anumit numar dinntr-un anumit medicament. Acel medic iti va da produsul acela si apoi, pe langa el va incerca sa-ti trateze boala corect. Deci te va incarca atat la bani cat si la toxicitate. Balivernele cu "informarea medicului" raman ceea ce sunt, baliverne intrucat medicul, un absolvent al unei facultati serioase, se poate informa si singur despre ce apare nou, din revistele de specialitate sau din cursurile de perfectionare continuua. Iar cei care vezi Doamene ii "informeaza" (a se citi "mituiesc") sunt in 95% din cazuri absolventi de ASE, nicidecum medici, deci nu au in mod real cum sa-i "lumineze", neavand cunostinte de specialitate. Mai mult, exista cazuri actualmente in care medicii mituiti distribuie carduri ale firmelor mituitoare care vezi Doamne ar scadea pretul produsului, cand in realitate produsul, cu toata "reducerea" acelui card este mult mai scump decat altele care exista pe piata, deci este ilegal ce fac.

domeniu care ar trebui reglementat mult mai bine. testele/analizele sunt doar un aspect. dar medicamentele care se presciu? pe langa juramant, medicii ar trebui sa respecte si un cod de etica. nu stiu dv exista asa ceva, insa in mod clar ar trebui introdus/imbunatatit pt ca sunt prea multe zone "gri" si pana la urma este vb de sanatate, nu de un "moft" al unora de a risca pe bursa de exemplu.

Da, pacienți pot avea încredere in medicii care sunt vizitati de către companiile farmaceutice, deoarece aceștia primesc o informație echilibrata despre mai multe terapii disponibile pe piața in acel moment si pot decide ce este mai potrivit pentru a fi recomandat pacientului pe care îl consulta in funcție de gravitatea, complexitatea afectiunii, bolile asociate, reacțiile alergice si nu in ultimul rind bugetul pe care îl are la dispoziție pacientul care s-a prezentat in fata medicului respectiv.

companiile farmaceutice tintesc medicii care se compromit usor- daca sunt capabili sa prescrie un produs doar pentruca acea companie ii face un avantaj, eu nu as avea incredere in acel medic- ma gandesc ca poate-mi da un medicament nu pentruca am nevoie de el ci pentru a vinde medicamentul de pe urma caruia primeste un comision