Publicat la: 
7/09/2015

Dorina și Marius L. își doresc mult să devină părinți. Din cauza unei probleme de sănătate a lui Marius, au pornit de la început pe drumul procreării urmând calea FIV, adică a fertilizării in vitro. Însă lucrurile s-au dovedit mai complicate, după ce prima procedură FIV nu a reușit.

Să conceapă pe cale naturală nu era o opțiune pentru Dorina și Marius L., căci Marius este HIV pozitiv. „De aproximativ un an, încercam să obținem o sarcină pe calea FIV-ului. Când ne-am decis să avem un copil, inițial am pornit pe acest drum cu gândul la problema soțului. Din păcate, am descoperit că nici la mine nu era totul în regulă“, povestește Dorina.

A făcut multe alte analize și investigații, dar de data aceasta exista suspiciunea unei disfuncții la nivelul trompelor uterine. I s-a indicat să facă o histerosalpingografie, adică o radiografie a trompelor uterine și a uterului. Bănuiala s-a confirmat: trompele uterine erau blocate. Despre histerosalpingografie, Dorina spune că: „este destul de dureroasă, dar aceasta ne-a arătat, în prima fază, nepermeabilitatea trompelor“. Însă aceasta nu era unica problemă. „După ce primul FIV a eșuat, am aflat că o problemă endocrinologică, respectiv nivelul scăzut al hormonului de creștere, a împiedicat dezvoltarea embrionilor“, spune Dorina.

Un hormon-cheie

Hormonul care o împiedicase să crească suficient îi juca din nou o festă. „Am avut o perioadă mai grea în copilărie, când am urmat un alt tratament, tot injectabil, tot pentru această problemă. Deoarece a fost depistată destul de târziu, nu am reușit să ating o înălțime prea mare, însă sunt mulțumită și așa. Singura dificultate pe care o avusesem până acum a fost la achiziționarea pantofilor“, spune Dorina. De data asta însă, fără o compensare a deficitului de hormon, n-ar fi putut obține o sarcină. Așa că Dorina nu a stat pe gânduri când i s-a prescris tratamentul: „La indicațiile doamnei dr. Alice Albu, am urmat un tratament hormonal injectabil cu Genotropin. Am făcut o injecție pe zi timp de câteva luni, înainte de a începe procedura de FIV“.

Disconfortul și durerea resimțite în timpul pregătirilor pentru sarcină depind de gradul de suportabilitate al fiecărei femei. „Neplăcute sunt majoritatea procedurilor, în special injecțiile, însă nu reprezintă ceva peste care să nu poți trece, mai ales când îți dorești foarte mult un copil“, mărturisește Dorina.

Ea știa de când hotărâse împreună cu soțul ei să apuce pe drumul acesta că lupta cu infertilitatea va fi o experiență dură, însă n-avea de gând să se lase doborâtă: „Cel mai greu moment a fost la primul FIV, când rezultatul testului de sarcină a ieșit negativ. Am încercat să-mi revin cât am putut de repede de frica unei depresii. Nu era ceea ce voiam, voiam să am puterea de a merge mai departe“.

A întâlnit medicul potrivit


Sentimentele de neputință și de frustrare pe care le creează infertilitatea sunt amplificate considerabil dacă medicul care ți se alătură în luptă nu este suficient de abil. „Din fericire, după ce trecusem prin cabinetele unor medici de care nu am fost mulțumiți, am avut norocul să-l întâlnim pe domnul doctor Dragoș Albu. De la prima discuție cu dânsul am știut că va fi cel care ne poate ajuta“, spune Dorina. De altfel, a continuat ea: „Suntem foarte mulțumiți de întreaga echipă. Doamna doctor Alice Albu, care m-a ajutat cu problemele endocrinologice, doamna Lucia Văduva, domnul embriolog, doamnele asistente si doamnele de la recepție, cu toții sunt foarte amabili și au contribuit la succesul procedurii“.

În infertilitate, ca-n viață, în general, distanța de la agonie la extaz e plină de suspans. După lunile de eforturi și de incertitudine, a sosit și ziua cea mult așteptată de Dorina și de Marius L. „Am fost extrem de fericiți când testul ß-HSG a ieșit pozitiv. Eram în mașină în momentul acela, am oprit și am plâns de bucurie. Nu ne venea să credem că am reușit”, rememorează Dorina.
După un an de tratamente și de sacrificii, își vor ține în brațe copilul mult-dorit. „Dacă totul merge bine în continuare, în luna noiembrie ne vom cunoaște bebelușul. Am hotărât că voi naște cu dr. Albu. Va fi băiețel“, ne-a spus ea cu ochii scăpărând a fericire.

Opinia specialistului:

Prezentăm cazul unei femei de 29 de ani care a fost trimisă către Departamentul de Medicină Materno-Fetală și Reproducere Umană MedLife pentru tratament FIV, din cauza obstrucției tubare și prezenței infecţiei cu HIV la partener. Pacienta a fost diagnosticată în copilărie cu deficit de hormon de creștere și a fost tratată pentru o perioadă scurtă cu somatropinum, fără însă a exista documente medicale disponibile din acea perioadă.

Evaluarea fertilităţii a evidenţiat cicluri menstruale regulate şi ovulatorii. O procedură FIV a fost efectuată și, deși numărul de ovocite extrase a fost adecvat (9), embriologul a raportat o calitate proastă a ovocitelor. Au rezultat în urma unei proceduri FIV convenționale 7 embrioni, dar fără apariţia sarcinii după embriotransfer. După șase luni, cuplul a efectuat o nouă procedură de FIV, însă anterior acesteia a fost administrat somatropinum pentru trei luni. De data aceasta, cu toate că a fost obținut același număr de ovocite, embriologul a raportat o evoluție semnificativ îmbunătăţită după fertilizare, doi blastociști de bună calitate fiind obținuţi, după embriotransfer β-HCG a crescut progresiv, pacienta având o sarcină de 26 de săptămâni în evoluţie.

Echipa:

Dr. Dragoș Albu - medic primar obstetrică–ginecologie, coordonatorul Centrului de Medicină Materno-Fetală și Reproducere Asistată, Hyperclinica MedLife Grivița
Dr. Alice Albu - medic primar endocrinolog, asistent universitar, Hyperclinica MedLife Grivița
Terence Leonard – specialist embriologie (unul dintre cei mai experimentați din Marea Britanie)
Aura Chițu – specialist embriologie

Material publicat in revista InfoLife

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Voluson, Ginecologie

Tica Oana Sorina,Medic Primar
Medic Primar
Masoud Ahmad,Doctor
Doctor
Medic Primar
Baiulescu Cristian,Medic specialist
Medic specialist
  •  
  • 1 of 69

Articole similare

Femeile sunt orbite de gelozie / Foto: MorgueFile De cate ori n-am auzit intr-o conversatie spunandu-se "a fost orbita de gelozie"? Doi profesori de psihologie de la Universitatea Delaware au descoperit, in urma unui studiu, ca expresia nu este numai o figura de stil, ci este cat se poate de reala. Femeile geloase sunt atat de distrase de...
Daca bebelusului au inceput sa-i apara dintii, nu ezitati sa faceti o vizita pedodontului. Primul control stomatologic este indicat sa fie efectuat in primele 6 luni de la eruptia primului dinte al copilului si nu mai tarziu de varsta de 12 luni. Aceasta intalnire este o etapa esentiala pentru a informa parintii despre regulile elementare de...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esential, a oprit formarea de placi de proteine caracteristica bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe soareci de...
MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private, a fost admis în Programul Naţional gratuit de Screening pentru cancerul de col uterin, program care debutează astăzi în București se va derula anual pe parcursul a 5 ani. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, constă în testarea prin metoda frotiului cervical...
Societatea noastra democratica nu este una egalitara. Putem sa o asemanam cu un imobil cu mai multe etaje. Stam fiecare la etajul lui, si interactionam foarte putin cu cei de la etajele de mai sus sau de mai jos, desi ne intalnim uneori pe coridor. Pana de curand, puteam fi siguri pe podeaua etajului nostru, ca si cand ar fi fost pamantul...