Publicat la: 
21/02/2014

Precancere si cancere de piele. Care sunt avertismentele la nivelul pielii?

In procesul de aparitie al unui cancer de piele se poate trece printr-o faza intermediara, in care exista modificari mici ale aspectului pielii, benigne in momentul aparitiei, dar care au potential de a se transforma in timp in leziuni maligne (carcinoame, melanoame).

Precursorul unui melanom, cancerul de piele rezultat din inmultirea necontrolata, maligna a celulelor pigmentare, este un nev displazic, adica o alunita extrem de activa. De multe ori aceste cancere apar de novo, de regula la un adult, in piele aparent sanatoasa. Pacientul spune adesea alunita asta este mai noua, nu o aveam-si aceasta fraza, enuntata de un adult, are totdeauna un rol de semnal de alarma.

Examinarea dermatoscopica poate releva o structura stabila cu un model omogen al retelei pigmentare-este cazul fericit al unei alunite banale aparute intarziat. Alteori destul de des, caracterele dermatoscopice sugereaza dinamica: retea pigmentara ingrosata si asimetrica, cuiburi de celule distribuite neuniform pe suprafata. Sunt semne de atipie de multiplicare, iar de aici este foarte greu de facut diferenta intre un nev atipic, activ, si un melanom la debut. De regula indicatia este de excizie sau de urmarire la intervale scurte (trei luni).

Cam 30-40% din cazurile de melanom survin pe alunite preexistente, in special la cei care au multe astfel de leziuni pe piele. Practic, o alunita veche incepe sa isi modifice aspectul, devine mai mare, mai asimetrica, mai policroma, iar la examinarea dermatoscopica se observa aceleasi caracteristici de activitate mentionate mai sus.

Bine cunoscuta formula de verificare a riscului unei alunite ABCDE se refera deci la Asimetrie, Margini neregulate (Borders), Culori multiple, Dimensiuni peste 6 mm, Evolutivitate. Asimetria si evolutivitatea sunt cele mai importante.

Daca despre alunite si melanom am tot vorbit, deoarece melanomul este un cancer adesea agresiv si potential letal, mai putin se vorbeste despre precancerele si cancerele de piele rezultate din keratinocite, celulele care formeaza epidermul, stratul de suprafata al pielii.

Cancerele epidermice (carcinoame si epitelioame) deriva fie din stratul bazal, tanar al pielii, fie din straturile mature, numite spinoase. Sunt mai putin agresive, metastazeaza rar sau chiar foarte rar (epiteliomul bazocelular) au in principal potential distructiv local; in schimb sunt mult mai frecvente decat melanoamele, fiind estimat de exemplu, pentru populatia alba din Statele Unite, ca intre 40-50% vor face un epiteliom pana la 65 de ani. Sunt afectate in special persoanele blonde sau satene cu ochii deschisi la culoare. Categoriile de risc sunt cei expusi cronic la soare prin natura profesiei (agricultori, constructori, marinari etc,) sau a hobby-urilor (jucatori de tenis, surferi, schiori, montagnarzi).

Carcinomul spino-celular e mai putin frecvent dar mai grav, poate metastaza in special ganglionar si mai rar sistemic, este localizat in special in treimea inferioara a fetei, cel mai frecvent la nivelul buzei.

Care sunt in aceste cazuri avertismentele la nivelul pielii?

Keratozele actinice sunt mici zone focale care apar ca pete rosii, cu scuame albicioase, aderente pe suprafata, situate pe zonele fotoexpuse. Pot vira catre carcinoame, mai rapid sau mai lent in functie de cum se continua expunerea la soare si de imunitatea locala si generala. Sunt persoane care au una-doua leziuni, altii care au sute. Se trateaza prin distructie (electrica, laser, radiochirurgie, crioterapie), excizie chirurgicala, terapie fotodinamica, tratamente locale cu citostatice si/sau imunomodulatoare.

Cheilita cronica, cel mai frecvent actinica, determinata de soare, presupune alterarea mucoasei de la nivelul buzelor, care se subtiaza focal sau difuz, se fisureaza, prezinta cojite aderente pe suprafata. Precede, uneori cu ani de zile, un carcinom spinocelular. Datorita localizarii delicate necesita imperativ tratament.

Cornul cutanat este o leziune de regula unica formata din straturi de keratina aderenta care formeaza o excrescenta rugoasa, care are in baza o pata rosie infiltrata, de regula de asemenea cu aspect anatomo-patologic de precancer.

Boala Bowen apare ca o pata rosie scuamoasa, de 1-4 cm diametru, situata oriunde pe corp. Poate fi confundata cu eczema dar caracterul ei stabil, rezistent la tratament, trebuie sa ne dea de gandit si impune biopsia de confirmare.

De ce facem precancere si cancere de piele?

Acelasi raspuns, deja intuit: cel mai frecvent din cauza supraexpunerii la soare care ne agreseaza ADNul celulelor de suprafata, ne arde fibrele de colagen si ne imbatraneste pielea, ne pateaza si ne reduce imunitatea. In plus dezechilibrele de imunitate de alte cauze, expunerile la radiatii ionizante si la agenti cancerigeni industriali isi au rolul lor.

Consultul medical de specialitate se impune in fata oricarei leziuni care refuza sa se vindece, care e infiltrata si indurata, care sangereaza si nu se cicatrizeaza, etc

Autor: Dr. Diana Placintescu, medic primar dermato-venerolog, clinica Dermalife

Specialitate: 
Comentarii

Niște imagini sînt absolut indispensabile. Doar sîntem pe Internet, nu pe suport hîrtie.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Parotidita epidemica, denumita si oreion, este o boala infectioasa acuta si transmisibila produsa de virusul urlian. Boala determina o inflamare a glandelor salivare (in special a glandei parotide), precum si a pancreasului, sistemului nervos central. Epidemiologie boala este determinata de virusul urlian, din familia paramixovirus boala apare...
Romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agentia Nationala Antidrog (ANA), cu ocazia marcarii Zilei Mondiale fara Tutun, relateaza Agerpres. Datele arata ca doar 38% dintre romani sustin ca niciodata sau aproape niciodata nu sunt expusi la fum de tutun la locul de munca, fata de...
Soare cu dinti la inceput de toamna / Foto: Reuters De-a lungul secolelor, poetii au descris o stare de tristete, un sentiment de deznadejde si letargie ce apar odata cu zilele tot mai scurte ale toamnei si iernii. In multe culturi si religii exista festivaluri de iarna asociate cu lumanari sau cu foc. Scurtarea zilelor pe timpul iernii si...
Alcoolismul ar putea fi tratat in curand cu ajutorul unei terapii speciale care foloseste tehnologii de realitate virtuala, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Coreea de Sud, noteaza Mediafax. In ultimii ani, numarul cercetarilor care au vizat mecanismele aflate in spatele dependentei de alcool a crescut foarte mult, iar...
Daca ar fi sa ne putem alege cum vom muri, poate ca moartea subita este modalitatea pe care ne-am dori-o cu totii, caci ea ne scuteste de suferinta fizica si psihica indusa de boala. Totusi, cand moartea subita survine la un tanar, impactul asupra celor din jur si mai ales asupra familiei este foarte puternic. Se poate preveni moartea subita in...