Publicat la: 
26/01/2016

O echipa medicala din cadrul Life Memorial Hospital a realizat o interventie de nefrectomie radicala stanga (extirpare a rinichiului) pe cale laparoscopica, la o pacienta in varsta de 75 de ani. Acesta este primul caz de nefrectomie laparoscopica pentru o tumora renala operat de medicii din sistemul MedLife.

Echipa medicala a fost coordonata de dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urologie, cu competente in chirurgie laparoscopica si robotica, din a carei componenta au mai facut parte dr. Mircea Lica, medic specialist chirurgie generala si dr. Paula Neicutescu, medic primar ATI.

"In momentul in care pacienta a apelat la noi, am evaluat rezultatele analizelor medicale si a investigatiilor imagistice si am hotarat ca pacienta poate fi operata laparoscopic. Pacientei i-a fost extirpat rinichiul tumoral si, de asemenea, i s-au extirpat ganglionii de pe aorta. Intrucat tumora nu depasea grasimea perirenala, iar la nivelul ganglionilor nu au fost decelate celule tumorale, pacienta nu va avea nevoie de niciun tratament adjuvant dupa operatie, cu chimio sau cu radioterapie", a declarat dr. Gheorghe Plugaru.

Interventia a avut o durata de trei ore, iar datorita faptului ca abordul a fost laparoscopic, aceasta s-a realizat prin incizii mici, care au lasat un aspect estetic al cicatricilor, iar pacienta si-a putut relua activitatile obisnuite intr-un timp foarte scurt. Evolutia postoperatorie a pacientei a fost una foarte buna, pacienta nu a necesitat medicamente pentru calmarea durerii, disconfortul fiind minim.

La trei zile dupa operatie pacienta a plecat acasa, iar in a sasea zi a revenit la control si pentru indepartarea firelor. Pentru a supraveghea situatia unei eventuale recidive, pacienta va trebui sa faca controale imagistice periodice: ecografie sau tomografie, dupa caz.

Potrivit Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO), cancerul renal este cea mai frecventa tumora maligna a rinichiului si reprezinta aproximativ 2-3% din cancerele adultului la nivel mondial. De asemenea, studiul Onco Monitor realizat de GfK Romania in anul 2014 a aratat ca, in medie, un medic specialist oncolog consulta pe luna peste 7 pacienti cu cancer renal, iar peste 60% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer renal sunt in stadiul 4.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Chirurgie generala Proctologie, Proctologie

Medic Specialist
Medic primar
Petrescu Razvan,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24