Publicat la: 
6/11/2015

Premiera medicala in lume: o fetita de 1 an din Marea Britanie, vindecata de leucemie cu ajutorul celulelor imunitare modificate

O fetita din Marea Britanie, care suferea de o forma agresiva de leucemie, este prima din lume care a fost tratata cu celule imunitare modificate, proiectate genetic pentru a-i distruge cancerul.

Medicii ii dadusera Laylei Richards, acum in varsta de un an de zile, doar cinci luni de trait dupa ce tratamentele conventionale au esuat in a-i vindeca boala. Acum, Layla este vindecata si se simte foarte bine, unul din doctorii numind reactia organismului sau "un miracol".

Specialistii de la Great Ormond Street Hospital din Londra au inceput sa trateze fetita acum 2 luni si au specificat ca este posibil sa treaca mai mult de un an pana cand sunt siguri daca terapia a vindecat complet boala sau doar i-a stopat avansul.

"Am folosit tratamentul pe o singur fetita foarte puternica si trebuie sa avem grija inainte sa spunem ca acesta este o optiune potrivita de tratament pentru toti copiii", a precizat Waseem Qasim, profesor la Insitutul pentru Sanatatea Copilului din cadrul UCL.

"Dar acesta este un punct de reper in utilizarea noilor tehnologii de inginerie genetica si efectele acestora asupra copilului au fost uimitoare".

"Modificarea celulelor imunitare ale unui pacient pentru a viza cancerul s-a dovedit a fi extrem de benefica in cazul unui numar mic de pacienti cu leucemie. Acest studiu a adaptat tratamentul astfel incat sa fie mai usor de facut si acum trebuie sa urmarim daca noua abordare este eficienta. Urmatoarea mare provocare este sa gasim o modalitate prin care sa aplicam acest tratament si in alte tipuri de cancer", a precizat Dr. Alan Worsley.

Sursa: The Guardian

A.C.